Vágólapra másolva!
A döntetlen volt az egyeneredmény az UEFA-kupa csütörtöki játéknapján, hiszen a nyolcaddöntőkben megrendezett hat meccsből öt ikszre végződött. A Halmai Gábort és Pisont Istvánt felvonultató Hapoel Tel-Aviv hazai pályán végzett 0-0-ra a Parma együttesével.

Fotó: EPA
A mérkőzést végigjátszó Halmai Gábor éppen Micoud-t akadályozza a kapuralövésben

A taljánok félve utaztak el Izraelbe az ott uralkodó háborús helyzet miatt, és két moszlim futballistájukat, a török Hakan Sükürt és a francia Sabri Lamouchit el sem vitték a Szentföldre. A mérkőzés alatt is úgy tűnt, hogy a pármaiak fejben nem tudnak koncentrálni, mert szinte meg sem próbáltak gólt szerezni, leginkább minél előbb túl szerettek volna lenni az összecsapáson.

A hazaiak ezzel szemben a lelkes közönség támogatása mellett gőzerővel rohamoztak, ám képtelenek voltak bevenni a taljánok hálóját. Pedig Droar Kashtan mester a második félidőben pályára küldte legnagyobb ászát, a szlovén Milan Ostercet, aki ebben az idényben már hat gólt ért el a sorozatban, de csak a minap épült fel sérüléséből. A gól nélküli döntetlen azt jelenti, hogy a visszavágón nem Pisonték az esélyesek, ráadásul két kulcsemberükre, a kapus Shavit Emelchre és a középhátvéd Assi Dombra nem számíthatnak majd, mivel mindkét focista begyűjtötte harmadik sárga lapját.

Szintén gól nélküli döntetlen született Eindhovenben, ahol a PSV a Leeds Unitedet fogadta, de kisebb csodának számít, hogy a hálók érintetlenek maradtak, annyi helyzet volt a meccsen. Különösen az első félidőben forogtak veszélyben a kapuk, előbb Mark Viduka fejesét mentették a gólvonalon a hazai védők, majd nem sokkal később ugyanő már emelte a kezét, hogy gólnak örüljön, amikor a PSV csatára, Vennegor of Hesselink egy akrobatikus mozdulattal kivágta a kapu torkából a játékszert.

A másik oldalon Dominic Matteo volt a nagy megmentő, aki a gólba tartó labdát a vállával ütötte el - sőt, a PSV futballistái szerint a kezét használta, de a bírót nem hatotta meg a hazaiak reklamálása. A második játékrészben már kevesebb helyzet adódott, de a vendégek voltak közelebb a győzelemhez, és a visszavágón is ők számítanak esélyesnek. A nap másik holland-brit párharca is döntetlen maradt, de a glasgow-i Ibrox Parkban legalább gólokat láthattak a nézők, pedig itt sokkal kevesebb gólhelyzet adódott.

A vezetést a vendégek szerezték meg japán idegenlégiósuk, Ono Sindzsi révén, akinek távoli lövése azonban csak úgy juthatott a kapuba, hogy megpattant a hazaiak védőjén, Bent Kontermannon - aki egykoron éppen a Feyenoordtól érkezett a Rangershez. Az egyenlítő gól tizenegyesből született nyolc perccel a lefújás előtt.

Két francia együttes is pályára lépett, de mindkettő 1-1-es döntetlent ért el hazai pályán, ami nem sok jót ígér a visszavágóra. Pedig az Olympique Lyon egyértelmű esélyesnek számított a cseh Slovan Liberec ellen, hiszen a lyoniak ebben az idényben veretlenek hazai pályán. A Liberec azonban alaposan meglepte a gallokat, hiszen hamar megszerezte a vezetést Jiry Stajner tizenegyesével, és bár elsősorban védekezésre rendelkezett be, kontratámadásai mindig veszélyesek voltak.

A második félidőre aztán egyre nagyobb lett a lyoniak fölénye, ám a hazai gárda rendkívül balszerencsés volt: Juninho Pernambucano lövése a lécet találta el, a kipattanóból pedig Pegguy Luyindula a kapufára fejelt. Úgy tűnt, hogy a Liberec tovább folytatja menetelését (a csehek korábban a spanyol Mallorcát és Celta Vigót is búcsúztatták), de Sidney Govou az utolsó percben egyenlíteni tudott. Míg a Lyon számára egyértelműen csalódás a hazai döntetlen, addig a Lille-től ez igen csak tiszteletre méltó eredmény a Borussia Dortmund ellen. Igaz, a gallok a játék képe alapján akár nyerhettek is volna, hiszen végigtámadták a meccset, de nem volt szerencséjük, hiszen Dagui Bakari lövése a kapufáról pattant vissza.

A dortmundiak viszont első veszélyes támadásukból gólt szereztek: Otto Addo közeli lövését Grégory Wimbée kapus még védeni tudta, de a kipattanót Éwerthon a hálóba passzolta. A Lille azonban nem érdemelt vereséget, és végül is kiharcolta a döntetlent, köszönhetően a marokkói Szalaheddin Basszir akrobatikus kapáslövésének.

Fotó: EPA
A Zanetti vezette Inter győzelmét súlyos tragédia árnyékolta be

A szünetben már az Inter vezetett, köszönhetően annak, hogy egy kapu előtti kavarodást követően Mohamed Kallon eszmélt a leggyorsabban, majd a második játékrészben Clarence Seedorf pazar passzát a szünetben Christian Vierit váltó Nicola Ventola értékesítette. Ennél a találatnál tragikus esemény történt a lelátón: az egyik drukker hatalmas gólörömében megbotlott, és leesett a második szintről az alatta lévő tribünre. A 22 esztendős szurkolót, bizonyos Luca Volpinit azonnal kórházba szállították, és kivették a lépét. A fiatalember bordatörést és fejsérüléseket is szenvedett, továbbá több csigolyája megrepedt. Állapota továbbra is súlyos. "A pályáról pontosan láttuk, hogy mi történt, a folytatásban nagyon nehéz volt a meccsre koncentrálni. " - mondta Ventola, a baleset "okozója".

UEFA-kupa, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések:
Hapoel Tel-Aviv (izraeli) - AC Parma (olasz) 0-0

Olympique Lyon (francia) - Slovan Liberec (cseh) 1-1 (0-1)
gól:
Govou (90.) illetve Stajner (14., 11-esből)

PSV Eindhoven (holland) - Leeds United (angol) 0-0

OSC Lille (francia) - Borussia Dortmund (német) 1-1 (0-0)
gól:
Bassir (74.), illetve Ewerthon (67.)

Rangers (skót) - Feyenoord (holland) 1-1 (0-0)
gól:
B. Ferguson (81., 11-esből), illetve Ono (72.)

Internazionale - AEK Athén 3-1 (2-1)
gól:
J. Zanetti (14.), Kallon (37.), Ventola (56.), illetve Zagorakisz (8.)

Ajánlat:

A nap játékosa: Jiri Stajner (Slovan Liberec)