Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa nyolcaddöntőinek első mérkőzésein a múlt héten mindössze három csapat tudott előnyt szerezni, így a visszavágók nagy izgalmakat ígérnek. A három favorit, az Internazionale, a Milan és a Valencia tehát valamivel nyugodtabban várhatja a csütörtöki mérkőzéseket, de a többi öt párosításban még bármi előfordulhat.

A magyar szurkolók számára a legérdekesebb párosítás kétségtelenül a Parma-Hapoel Tel-Aviv összecsapás, hiszen a vendégeknél két magyar játékos is pályára léphet. Az izraeli csapatban az első mérkőzésen Pisont István és Halmai Gábor is végig pályán volt, s minden bizonnyal így lesz ez az olaszországi visszavágón is. A Hapoel azonban némileg tartalékosan utazott el Parmába, a középhátvéd Assi Domb és a kapus Shavit Emelch ugyanis egy héttel korábban begyűjtötte harmadik sárga lapját. A kapuvédőt a fiatal Nir Rahmin fogja pótolni, aki hazája bajnokságában ugyan csak öt meccsen szerepelt az elmúlt három évben, de nem számít tapasztalatlannak, hiszen az izraeli korosztályos válogatottban rendszeresen játéklehetőséget kap, két évvel ezelőtt pedig az U18-as Európa-bajnokságon, Anglia és Spanyolország ellen is helytállt. A meccsnek persze a Parma az esélyese, hiszen az olaszok egyre jobb formában lendülnek, és a Serie A-ban a kieső helyek egyikéről feljöttek a tizedik helyre, de a Hapoel korábban a Chelsea ellen már bebizonyította, hogy képes a bravúrra.

Szintén gól nélküli döntetlen született egy héttel ezelőtt Eindhovenben, így a visszavágón az otthon szereplő Leeds United valamivel előnyösebb helyzetben van. Az angol csapat hazája bajnokságában nem remekel, a legutóbbi fordulóban a Charlton Athletic ellen csak egy 0-0-ra volt képes, és egyre kisebb a valószínűsége, hogy az idén is ki tudja harcolni a Bajnokok Ligájában való részvételt. Ez mindenképpen csalódást jelentene a klubnak, és az elnök Peter Ridsdale szerint ebben az esetben csak az UEFA-kupa megnyerése jelentene némi vigasztalást. A másik oldalon a legnagyobb problémát az jelenti, hogy Arnold Bruggink sérülése nem jött rendbe, így el sem utazott Angliába a csapattal, Theo Lucius viszont felépült, és játékra jelentkezett. A másik holland-brit párviadalban, ahol a Feyenoord a skót Rangerst fogadja a tét a rotterdami tréner, Bert van Maarwijk számára lesz a legnagyobb, hiszen a hírek szerint csapata kiesése esetén akár meneszthetik is.

Az idei kiírás legnagyobb meglepetését a a Hapoel Tel-Aviv mellett a Slovan Liberec nyújtotta, s a csehek most is jó eséllyel pályáznak a továbbjutásra a francia Olympique Lyon ellen, hiszen az első meccsen idegenben 1–1-es döntetlent ért el. Igaz, a visszavágón sem hazai pályán szerepel majd a csapat, mert a heves esőzések miatt a libereci stadiont játékra alkalmatlannak nyilvánították. A találkozóra így a Sparta Praha otthonában, a Letná-stadionban kerül majd sor, ahol a drukkerek nem tudnak olyan jó hangulatot teremteni, mint Liberecben. Lyonnak ennek ellenére alaposan össze kell kapnia magát, ha tovább akar jutni, egy másik francia gárda, a Lille OSC számára viszont már az is nagy eredmény, hogy ilyen messzire jutott a sorozatban. A lille-iek az első meccsen 1-1-et játszottak a Borussia Dortmunddal, de a játék képe alapján győzelmük is megérdemelt lett volna. A visszavágón ugyan a németek számítanak esélyesebbnek, bár a BVB nincs a legjobb formában, amire a Leverkusen elleni bajnoki (4-0) elvesztése is rámutat. Ráadásul a Dortmundban Jan Koller eltiltás, Lars Ricken pedig sérülés miatt nem léphet pályára, Sebastian Kehl pedig azért nem játszhat, mert ebben a kiírásban már szerepelt az UEFA-kupában az SC Freiburggal.

Az olasz bajnokságot a Parmán kívül a két milánói együttes képviseli, és mind a Milan, mind az Inter fél szemmel már a hét végi városi rangadóra figyel. A rossonerik idegenben is nyerni tudtak a holland Roda Kerkrade ellen, így a visszavágón valószínűleg csak annyit adnak ki magukból, ami a továbbjutáshoz feltétlenül szükséges, míg az Internél Héctor Cúper mester a 3-1-es előny tudatában és már a hét végi meccsre gondolva pihenteti Christian Vierit. A csatár helyét Mohamed Kallon foglalja el a csatársorban. A spanyol Valencia együttese még nagyobb fórral utazott Genfbe a Servette elleni visszavágóra, és ennek megfelelően Rafa Benítez mester két argentin játékosát, Ayalát és Kily Gonzálezt is pihentetni fogja.

Korábban: