Vágólapra másolva!
A spanyol futball legpatinásabb trófeája a Copa del Rey, a Király-kupa, melynek századik döntőjét szerdán 21 órai kezdettel játssza a Santiago Bernabéu-stadionban a Real Madrid és a Deportivo La Coruna. Az a Real Madrid, amely ugyan ezúttal nem rendező (az a spanyol szövetség), hanem csupán a hazai pálya előnyét élvező ünnepelt. Tudniillik hajszálra ezen a napon, 1902. március 6-án alakult meg a csapat jogelődje, a Foot Ball Club Madrid.

Út a döntőig
Real Madrid:
Playas Jandía (II/B) - Real 0-4
Lanzarote (II/B) - Real 1-3
Nástic (II/A) - Real 1-0, 2-4
Real - Rayo (Primera) 4-0, 0-1
Athletic Bilbao (Primera) -Real 2-1, 0-3

Deportivo La Coruna:
Marino (II/B) - Deportivo 1-4
Cultural (II/B) - Deportivo 1-2
Hospitalet (II/B) - Deportivo - mérkőzés nélkül
Deportivo - Valladolid (Primera) 2-0, 1-2
Figueres - Deportivo (II/B) 0-1, 1-1

Madrid
Deportivo

Érdekes, hogy az eddigi egyetlen Depor-kupagyőzelem színhelye is a Bernabéu volt 1995-ben, a Valencia ellen. A Madrid eddig hét kupadöntőt vívott az 1947 decemberében megnyitott "szentélyben", az 1960-1962 közötti három finálé magyar szempontból is rendkívüli volt: Puskás Ferenc mindhárom találkozón rúgott gólt, a legutóbbin kettőt, s ezt meg is nyerte a Madrid a Sevilla ellen - a másik kettőt viszont elveszítette a városi rivális, az Atlético ellen.

Mindkét csapat remekül szerepel idén, a Madrid a második, a Depor a harmadik a bajnoki tabellán, s mindkét gárda esélyes még a triplázásra: a BL-, bajnoki és Király-kupa győzelemre.

A stadion kapuit két órával a kezdés előtt nyitják ki. Másfél órás esztrádműsor előzi meg a derbit, a spanyol szórakoztatóipar - mifelénk kevéssé ismert - krémje lép fel a Bernabéu gyepén. 20.20-kor futnak ki melegíteni a csapatok, 20.40-kor írják fel az összeállításokat az eredményjelző táblára, s 20.58 órakor hangzik fel a spanyol himnusz, a két csapat a királyi páholy előtt felsorakozva hallgatja azt.

Az összeállításokról még korai lenne szólni. A Madrid számít a sérüléséből felépülő Figóra, s már Sávio és Karanka is egészséges. A vendégeknél Djalminha - akit az utóbbi időben Valerón kiszorított a kezdő tizenegyből - számít arra, hogy játszani fog, miként a Molina mögött cserekapusként fungáló Nuno is, akinek állítólag megígérte Javier Irureta vezető edző, hogy pályára lép...

Ch. Gáll András

Korábban: