Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójának kedd esti mérkőzésein elsősorban a kiesés ellen harcoló csapatok voltak főszerepben, az éllovasok közül egyedül az Arsenal lépett pályára. Az Ágyúsok, ha nem is könnyen, de begyűjtötték a három pontot a Derby ellen, ezzel átvették a vezetést a Manchestertől. Ami a hátsó traktust illeti: tovább sűrűsödött a mezőny, köszönhetően a Blackburn és a Sunderland hazai győzelmének.

Fotó: DPA
Henry, Wiltord, Pires - három francia Arsenal-klasszis

Az első félidőben úgy tűnt, hogy az Arsenal-drukkerek rémálmai valóra válnak, mert hiába dolgozott ki számtalan helyzetet a csapat, azokat sorra ki is hagyta. Ebben különösen a francia Thierry Henry állt az élen, aki hiába futballozott kiválóan, ha a kapu előtt képtelen volt pontosan célozni (hétvégén ágyéksérülés miatt nem léphetett pályára). A hazaiak azonban a félidei 0-0 ellenére sem estek pánikba - türelmesen folytatták korábbi játékukat, meg is lett az eredménye. A 69. percben a holland Dennis Bergkamp ugratta ki a meccs legjobbját, a - persze, hogy francia - Robert Pirest, aki a kimozduló kapus hasa alatt a hálóba lőtt, és ez elég volt a győzelemhez. A forduló előtt egy pont előnnyel a Manchester United vezette a tabellát, egy meccsel többet játszva a Wenger-csapatnál. Az újabb hárommal most kettő pont az Arsenal gárdájánál, mármint fór, a MU szerda este a Tottenhamet fogadja.

Az Aston Villa azzal a reménnyel lépett pályára a Blackburn Rovers otthonában, hogy egy esetleges győzelemmel felzárkózhat az élcsoporthoz, ám a birminghamiek ehelyett még jobban leszakadtak, hiszen sima vereséget szenvedtek. A friss ligakupa-győztes hazai együttes az első percektől kezdve nekiesett ellenfelének, és már a 7. percben vezetést szerzett az utánpótlás-válogatott David Dunn bombagóljával. A vendéglátó gárda ezt követően is tovább rohamozott, ám helyzeteit sorra kihagyta, így a drukkereknek egészen az utolsó percekig kellett izgulniuk a három pont megszerzése miatt. Végül Damian Duff távoli lövése megnyugtatta őket, Andy Cole találata (aki egykori csapattársától, a szintén volt manchesteri Peter Schmeicheltől vette el a labdát a tizenhatoson kívül, majd ívelt az üresen tátongó kapuba) már csak a hab volt a tortán.

A Blackburn duplán, sőt, triplán is nyert ebben a fordulóban, hiszen legnagyobb riválisai vereséget szenvedtek. A Derby mellett ugyanis a Bolton Wanderers is kikapott, az újonc gárda a Sunderland otthonában vérzett el. A Trotters (ez a Bolton beceneve) a szezon elején még vezette a bajnokságot, de amióta egyre több, nemzetközileg is ismert futballista szerepel a csapatban (Bobic, Töfting, Djorkaeff), azóta nem jönnek az eredmények, és a csapat a kiesési zónába esett vissza.

Premier League, 29. forduló:
Arsenal - Derby 1-0 (0-0)
37 878 néző
gól: Pires (69.)

Blackburn - Aston Villa 3-0 (1-0)
21 988 néző
gól: Dunn (7.), Duff (85.), Andy Cole (89.)

Sunderland - Bolton 1-0 (1-0)
43 011 néző
gól: McAteer (42.)

Szerdán játsszák:
Leeds - Ipswich
Chelsea - Fulham
Liverpool - Newcastle
Manchester United - Tottenham
Southampton - Middlesbrough
West Ham - Everton
Szombaton:
Leicester - Charlton

Ajánlat: