Vágólapra másolva!

Nem függesztik fel az argentin focibajnokságot

Úgy döntött az argentin kormány, hogy a futballt megrázó erőszakos cselekmények ellenére sem függeszti fel a bajnokságot, viszont kezdeményezi a vonatkozó törvények szigorítását.

A hét végén a River Plate-Nueva Chicago és a Chacarita Juniors-Boca Juniors mérkőzésen estek egymásnak a szurkolók.

A River Plate stadionjában könnygázzal oszlatták szét a tömeget a rendőrök, tizenkét sérültet szállítottak kórházba, egyiküknek a karját lőtték meg; a Chacarita pályáján éppenséggel le lehetett játszani a meccset, de kétszer félbe kellett szakítani, mert a lelátón a nézők egymást verték.

Az ország gazdasági, politikai válságban van, a feszültség gyakran a labdarúgó-mérkőzéseken robban ki. Az idén már öt halálos áldozatot követeltek az argentin futballstadionokban kitört verekedések - lassan már pontosabb lenne háborús cselekményeknek nevezni őket -, nem csoda hát, hogy a hét elején Eduardo Duhalde államfő egy nyilatkozatában elképzelhetőnek tartotta a bajnokság felfüggesztését.

Majd úgy döntött a kabinet, hogy mégis hagyja, hadd játsszanak a csapatok, de elhatározta, az erőszaknak véget vet. Ehhez mindenekelőtt a vonatkozó jogszabályok módosítása szükséges. A kormány a kongresszus elé terjeszti a sportrendezvények biztonságával foglalkozó törvényt is, és azt akarja elérni, hogy a szankciók szigorúbbak legyenek a jelenlegieknél. Még az emberölésre vonatkozó jogszabályt is átalakítanák, oly módon, hogy ha valaki sporteseményen öl meg valakit, a büntetése életfogytig tartó börtön legyen, ne pedig - ahogy a jelenlegi törvény rendelkezik - nyolctól 25 évig tartó elzárás.

Az argentin labdarúgásban már évek óta - tehát a tavaly kirobbant gazdasági válságot megelőzően - tapasztalhatók súlyos működési zavarok, a múlt évben például hónapokon át sztrájkkal fenyegetőztek a játékosok, mert nem, vagy csak nagy késéssel kapták meg a fizetésüket. Az egyik tanácskozás után az argentin hírügynökség megkérdezte, hogy a kormánynak szándékában áll-e véget vetni a sportágat szétziláló, lezüllesztő korrupciónak, mire a kabinet egyik tagjától azt a rövid választ kapta, hogy: igen.

Szóval beteg az argentin futball, de ez a válogatott teljesítményén nem látszik meg, sőt: a fogadóirodák szerint világbajnokság legesélyesebb csapata.

Korábban: