Vágólapra másolva!
Az olasz csapatok közül egyik sem tudott bejutni a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc közé, ráadásul ugyanez a "bravúr" egy évvel korábban is sikerült a talján csapatoknak, sőt, két esztendővel ezelőtt sem szerepeltek sokkal jobban a Serie A-s együttesek. Mindez az olasz futballközvélemény körében pánikhangulatot váltott ki, és több szakember is elkezdte kongatni a vészharangot: válságban lenne a talján foci?

A kilencvenes évek végéig az olasz egyesületek rendszeresen kiválóan szerepeltek a különböző európai kupákban. Nem egyszer előfordult, hogy mind a három sorozatban (BEK, KEK, UEFA) volt olasz döntős, és 1990-ben arra is volt példa, hogy mind a három trófea Olaszországba vándorolt. Az utóbbi években azonban ez a fölény eltűnt, és a legutóbbi kupagyőzelem kedvéért három évet kell visszamennünk: az azóta már megszűnt Kupagyőztesek Európa Kupáját nyerte meg a Lazio 1999-ben. A legutóbbi két kiírásban azonban egyetlen talján döntős sem volt, sőt, még a legjobb négy közé sem tudták beverekedni magukat a csapatok. A Bajnokok Ligájában különösen siralmas a mérleg, hiszen a BL-ben sem az előző, sem a mostani kiírásban nem szerepelt csapat a legjobb nyolc között.

Amikor kedden kiderült, hogy az AS Roma kiesett a BL-ből, az olasz labdarúgás szakértői közül sokan elkezdték kongatni a vészharangot. Az AC Parma szakmai igazgatója, Arrigo Sacchi, aki egykoron a nemzeti tizeneggyel ezüstérmet nyert a világbajnokságon, a kilencvenes évek elején pedig az AC Milannal verte végig Európát, kijelentette: az olasz foci lemaradt európai vetélytársaitól. "Annak idején a Milannal több trófeát nyertünk a nemzetközi porondon, mint Olaszországban, vagyis a játékstílusunk jobban illett az európai csapatokhoz, mint az itthoni ellenfelekhez. Most viszont fordított a helyzet, szinte mindenben a kontinens mögött vagyunk. Mentalitásban, az edzésmódszerekben, a játékstílusban. Ha megnézzük az olasz klubok játékoskeretét, azt látjuk, hogy a világ legjobb futballistái szerepelnek nálunk, mégsem vagyunk eredményesek nemzetközi szinten. Ennek oka elsősorban az, hogy túlságosan is ragaszkodunk a megszokott, régi elképzelésekhez, nem tudunk szakítani a hagyományokkal, és semmi újat nem próbálunk beilleszteni. Ez egy általános probléma, az edzőkre, az újságírókra és a menedzserekre is vonatkozik, beleértve engem is" - jelentette ki az Itáliában hatalmas szaktekintélynek számító szakember.

A Lazio mestere, Alberto Zaccheroni valamivel konkrétabban igyekezett megtalálni a kupavereségek okát. "Azt hiszem, az olasz klubok játéka túlságosan is a futball fizikai részére alapszik, és a csapatok elsősorban az ellenfél hibáiból akarnak gólt rúgni, nem pedig saját maguk számára megteremteni a lehetőségeket. Ezért szenvednek az olasz klubok a spanyolok ellen: a hispánok sokkal technikásabbak, többet birtokolják a labdát, és így irányítják a játékot" - mondta Zac.

Szavainak azonban ellentmond az angol optaindex nevű, futballstatisztikával foglalkozó internetes oldal kimutatása, amely szerint az olasz bajnokság majd minden aspektusból jobb, mint a spanyol. A minden egyes bajnokin a legapróbb részletekre is kiterjedő statisztikákat készítő optaindex adatai alapján a Primera Divisiónban hetvenegy százalékos pontossággal passzolnak a focisták, míg a Serie A-ban ugyanez a mutató hetvenkét százalék, az olasz klubok ezen átadások hatvan százalékát hajták végre az ellenfél térfelén, míg a spanyolok csak ötvenhét százalékot, ami pedig a játék fizikai aspektusát illeti, Spanyolországban átlagban hatvan becsúszó szerelés van meccsenként, míg Olaszorságban csak ötvenegy, és a hispán bajnokságban a sárga lapok száma is nagyobb, mint a Serie A-ban. Ez persze kevésbé nyugtathatta meg az olasz szakértőket, az annál inkább, hogy az Inter és az AC Milan is továbbjutott az UEFA-kupában.

Ajánlat: