Vágólapra másolva!
A címvédő és éllovas Manchester United meglepetésre hazai pályán vereséget szenvedett a Middlesbrough-tól a Premier League 32. fordulójában. A szombati mérkőzések közül négy vendégsikert hozott, két helyszínen döntetlen született. Az FA-kupa negyeddöntőjében simán verte az Arsenal a Newcastle gárdáját.

Könnyen lehet, hogy a Manchester United idei szezonját a Middlesbrough rombolja szét. A Boro ugyanis előbb az FA-kupából verte ki a Vörös Ördögöket, majd pedig most a bajnokságban az Old Traffordon tudott diadalmaskodni, és bár a MU ezzel továbbra is az élen maradt, a vesztett pontok tekintetében rosszabbul áll, mint az Arsenal (amely ezúttal az FA-kupában lépett pályára, és bejutott a legjobb négy közé a Newcastle ellen), vagy a Liverpool, amely vasárnap a Chelsea-t fogadja.

A Middlesbrough edzője nem más, mint a Manchester legutóbbi másodedzője, Steve McClaren, és a szakember éppen volt klubja ellen mutatta meg, hogy sokat tanult Alex Fergusontól. A hazai csapatban a csatársorban ezúttal Diego Forlán volt Ruud van Nistelrooy partnere, hiszen Ole-Gunnar Solskjaer sérüléssel bajlódik, középpályán pedig Juan Sebastian Verón kapott szerepet Paul Scholes helyén, de az argentin futballista első jelentősebb megmozdulása nem a Manchester, hanem az ellenfél góljához vezetett: a középpályás a saját térfelén elveszítette a labdát, Benito Carbone kiugratta Alen Boksicot, aki nem hibázott.

A vezetés megszerzése után a Boro még jobban visszahúzódott saját kapuja elé, és a manchesteriek, ellentétben az elmúlt hetekkel, ezúttal nem tudtak gyorsan egyenlíteni, sőt, ahogy telt az idő, úgy lettek egyre görcsösebbek. A vendégek két középhátvédje, Ugo Ehiogu és Gareth Southgate emberfeletti munkát végzett, mindenhová odaértek, ha pedig ők is lemaradtak egy átadásról, akkor a kapus, az ausztrál Mark Schwarzer védett kiválóan. A hazai csapat elkeseredésére jellemző, hogy négy manchesteri focista is sárga lapot kapott, köztük David Beckham, Verón és Van Nistelrooy is.

Az utolsó fél órára Ferguson Scholest is a pályára küldte, de ezúttal a vörös hajú középpályás sem tudott fordítani a játékon, sőt, a vendégek akár növelhették is volna előnyüket, ha Fabian Barthez nem védi bravúrosan Boksic próbálkozását. A lefújást követően maga Alex Ferguson is elismerte, hogy kevés esélyük maradt a bajnoki aranyra, hiszen most már más csapatok hibájára kell várniuk.

A másik két éllovas, a Liverpool és az Arsenal nem játszott bajnokit szombaton, de az Ágyúsok pályára léptek, hiszen le kellett játszaniuk a Newcastle ellen megismételt kupanegyeddöntőt. A londoni együttes semmit sem bízott a véletlenre, valósággal lerohanta a Szarkákat, és tíz perc alatt eldöntötte a meccset. Előbb Robert Pires tekert laposan a hosszú sarokba, majd Dennis Bergkamp rúgott egy elképesztő kapufát, végül pedig egy képeskönyvbe illő kontra végén a holland közelről talált a hálóba. A vendégek ugyan gyorsan szépíthettek volna, de O'Brien nagy helyzetben mellé fejelt, és az idő múlásával minden reményüket elveszítették az egyenlítésre. Hogy a hazai drukkerek mégse örüljenek olyan nagyon, arról Pires sérülése gondoskodott: a francia egy becsúszó lábat ugrott át, de rosszul érkezett a talajra, és megroppant a bal térde. A középpályást le kellett cserélni, és bár az első jelentések szerint "megúszta" az esetet egy térdszalag-húzódással, két-három hétig biztosan nem léphet pályára.

Ami a többi bajnoki mérkőzést illeti, a legnagyobb izgalmat (ahogy egy kiesési rangadóhoz illik) a Derby-Everton összecsapás hozta. Mindkét csapat trénere a vehemensebb fajtába tartozik, így a találkozó alatt legalább annyit rohangásztak a kispad mellett, mint amennyit játékosaik a pályán, és a mérkőzés nem akárhogyan alakult. Az Everton, amelynek irányítását két hete vette át a másodosztályú Preston North Endtől érkezett David Moyes, az első félidő vége felé vezetést szerzett, majd a második játékrész elején háromgólos előnyhöz jutott, és hiába tudott gyorsan szépíteni a Derby, Duncan Ferguson gólja megint helyreállította a status quót. Lefutottnak tűnt a meccs, de a Derby mestere, John Gregory kollégájához hasonlóan híres arról, hogy a végletekig tudja motiválni labdarúgóit, és ezúttal is addig rohangászott az oldalvonal mellett, amíg feltüzelte focistáit, akik gyors egymásutánban két gólt is szereztek, és a liverpooliak bizony alaposan megizzadtak, amíg kihúzták a meccset 4-3-as győzelemmel.

Premier League, 32. forduló:
Charlton - Bolton 1-2 (0-2)
gól:
Johansson (52.), illetve Djorkaeff (15., 39.)

Derby - Everton 3-4 (0-1)
gól:
Strupar (57., 81.), Morris (76.), illetve Unsworth (39.), Stubbs (52.), Alexandersson (54.), Ferguson (71.)

Ipswich - Aston Villa 0-0

Leicester - Leeds 0-2 (0-2)
gól:
Viduka (18.), Fowler (31.)

Manchester United - Middlesbrough 0-1 (0-1)
gól:
Boksic (9.)

Sunderland - Southampton 0-0

A Liverpool-Chelsea és a Fulham-Tottenham Hotspur mérkőzéseket vasárnap játsszák.

FA-kupa, negyeddöntő:
Arsenal - Newcastle 3-0 (2-0)
gól:
Pires (2.), Bergkamp (9.), Campbell (50.)

Az április 14-én sorra kerülő elődöntőben a londoni együttes a Middlesbrough-val, a másik ágon a Chelsea a Fulhammal találkozik.

Ajánlat: