Vágólapra másolva!
A rotterdami gárdának sikerült bejutnia az UEFA-kupa döntőjébe, amelyet hazai pályán játszhat majd. A fináléba kerülés egyik fő letéteményese Van Hooijdonk volt. A támadó nagyon fontos gólt ért el az Inter elleni visszavágón, amely már a hatodik találata volt a sorozat folyamán.

Van Hooijdonkot 1969. november 29-én anyakönyvezték a hollandiai Streenbergenben. Pályafutását a szülővárosához közel eső Roosendal an Nispenben kezdte, a helyi RBC csapatában.

A második vonalban szereplő gárdában 1989 és 1991 között két szezont töltött el, és hatvankilenc mérkőzésen harminchárom gólt szerzett. Ez a produktum felkeltette a szintén a másodosztályban szereplő, ámde nagy múltú NAC érdeklődését is, így a bredaiak hamar leigazolták a támadót.

A klub rögtön feljutott az elitbe, és az élvonalban sem szerepelt rosszul, hiszen az 1993-94-es bajnokságban újoncként a hetedik helyen zárt. Van Hooijdonknak remekül ment a játék, hiszen huszonöt gólt szerzett, amivel Litmanen mögött második lett a góllövőlistán. Ráadásul egy csúcsot is felállított a holland bajnokságban, amikor tizenegy egymást követő találkozón is gólt szerzett. A következő idényt még a NAC-ban kezdte, ám tizenhat találkozó után - amelyeken egyébként tíz gólt lőtt - szerződtette őt a skót Celtic.

A glasgow-iaknál a szezon hátralévő részében még négy gólt szerzett, és a kupadöntőben is betalált. Góljainak köszönhetően a válogatottba is bekerült, az "Oranjében" 1994. szeptember 7-én debütálhatott Luxemburg ellen.

A következő évben Skóciában gólkirály lett, ezúttal ugyanis már huszonhatszor volt eredményes. A válogatottbeli első gólját is Nagy-Britanniában szerezte, mégpedig Cardiffban, a Wales elleni vb-selejtezőn.

Itt 0-0-ás állásnál, a 68. percben állt be, és hat perccel később már kétgólos volt! Az 1996-97-es idényre ismét egy klubcsere következett: tizenkilenc meccs és tizennégy gól után elhagyta a Celticet, Angliába igazolt, a Nottingham Forest profija lett. Itt csak egy gólt rúgott, amivel nem tudta megmenteni csapatát a kieséstől.

Ezt követően azonban a második vonalban ismét futószalagon szállította a gólokat, hiszen huszonkilencszer talált be. Az 1998-as vb-n is szerepelt, sőt a koreaiak ellen csereként beállva gólt is szerzett. A Nottinghamhez visszatérve azonban megfagyott körülötte a levegő, mivel kijelentette, hogy játékostársai nem elég méltóak hozzá!

Nem csoda, hogy átadólistára tették, és az idény végén visszaért Hollandiába, a Vitesse Arnhembe, ahol egy idény alatt 22 gólt szerzett. A legutóbbi idényben a portugál Benficában játszott, és 16 gólig jutott, jelenleg pedig a Feyenoord színeiben vezeti a holland góllövőlistát.