Vágólapra másolva!
Az Arsenal Ljungberg vezérletével biztosan győzött a kiesés ellen harcoló Ipswich ellen, s így újra a Premier League élére állt. A másodosztályban a Manchester City után a West Bromwich Albion is kiharcolta a feljutást, utóbbi együttes tizenhat év után tér vissza az élvonalba.

Miközben a Premier League-ben még mindig három gárda küzd a bajnoki aranyért (az Arsenal vasárnapi győzelmével ismét az élre ugrott), a második vonalban már befejeződtek a küzdelmek. A Manchester City már korábban bebiztosította feljutását, az utolsó játéknapon pedig az is eldőlt, hogy melyik gárda kerül még fel, és melyik négy csapat vehet majd részt osztályozón.

A kisebbik manchesteri együttes, amely tavaly esett ki a legjobbak közül, azonnal visszakerült a Premier League-be, mégpedig igencsak meggyőző teljesítménnyel: a gárda, amelynek edzője nem más, mint a volt szövetségi kapitány, Kevin Keegan, végül 99 pontot ért el, tízzel előzte meg a második helyezettet.

A másik egyenesági feljutó helyért azonban hatalmas volt a küzdelem, és az év elején még úgy tűnt, hogy a Wolverhampton Wanderers lehet a befutó, a Farkasok ugyanis februárban még tizenegy ponttal vezettek a harmadik helyezett előtt. A Wolves azonban alaposan visszaesett, riválisa, a West Bromwich Albion pedig beleerősített, és az utolsó előtti fordulóban meg is előzte.

Az utolsó játéknapon tehát a Baggies becenévre hallgató WBA volt előnyben, és az együttes nem is hibázta el a nagy lehetőséget: hazai pályán 2-0-ra legyőzte a Crystal Palace-t, és ezzel felkerült a legjobbak közé. A klub elsősorban a kiváló védelmének köszönhette a sikert, hiszen 46 meccsen mindössze 29 gólt kapott, ami rekordnak számít a divízióban. A West Bromwich egyébként utoljára 1986-ban szerepelt az első osztályban, ami egyben azt jelenti, hogy személyükben egy abszolút újoncot köszönhetünk majd a Premier League-ben.

Az együttes már tavaly is közel volt a feljutáshoz, ám akkor az osztályozó elődöntőjében vereséget szenvedett a később a feljutást kiharcolt Bolton Wandererstől. Két évvel ezelőtt viszont majdnem a második osztályból is kiesett a klub, hiszen az éppen hogy csak bennmaradást jelentő 21. helyen végzett.

A második helyet a hajrában elbukó Wolverhampton Wanderers persze még mindig felkerülhet a Premier League-be, ám ehhez meg kell nyernie az osztályozót, amelyben a First Division harmadik, negyedik, ötödik és hatodik helyezettje szerepel, vagyis a Farkasokon kívül a Birmingham City, a Millwall FC és a Norwich City. E négy gárdából a Premier League-ben eddig egyedül a Norwich szerepelt, amely 1995-ben esett ki, a Millwall utoljára 1990-ben, a Birmingham City 1986-ban, a Wolverhampton pedig 1984-ben volt ott az élvonalban.

Premier League, 36. forduló:
Arsenal - Ipswich Town 2-0 (0-0)
gól
: Ljungberg (69., 78.)

A Premier League állása és mesterlövészei

A 37. forduló párosítása:
szerda
Fulham - Bolton
Blackburn - Newcastle
csütörtök
Ipswich - Middlesbrough
Arsenal - West Ham
vasárnap
Derby - Leeds
Aston Villa - Southampton
Charlton - Sunderland

Korábban:

Shearer: kétszáz Premier League-gól