Vágólapra másolva!
A Serie A utolsó előtti fordulójában az éllovasok egymást múlták fölül góllövésben, mégsem változott az élen az állás. Mivel az Internazionale 3-1-re verte a Piacenzát, a Juventus 5-0-ra a Bresciát, az AS Roma pedig 5-0-ra a Chievót, maradt köztük az egy-egy-egy pontos különbség.

A legmeggyőzőbb a bajnoki címvédő AS Roma volt, amely ősszel 3-0-ra, tavasszal 5-0-ra "csapta agyon" a negyedik, még Bajnokok Ligája-indulást érő pozícióra hajtó Chievo Veronát. Fabio Capello csapata ezúttal is a combizomhúzódást szenvedett Francesco Totti nélkül játszott, de már az argentin Gabriel Batistutával a csatársorban, akinek két hete, a Parma elleni összecsapás után össze kellett varrni az ajkát nyolc öltéssel. Batistuta - aki nincs a legbarátibb viszonyban Vincenzo Montellával - ezúttal elsőrangú csapatembernek bizonyult, Montella pedig mesterhármast lőtt a közösen kimunkált helyzetekből. A végeredményt Emerson és Cassano kerekítette ki 5-0-ra, s ezzel a bajnok élve tartotta címvédési esélyét az utolsó fordulóra.

Hasonlóan könnyen ment a Juventusnak, amely összel 4-0-ra nyert Bresciában, ezúttal pedig 5-0-ra intézte el a Stadio Delle Alpiban, ahová kedvezményes áron, mindössze 10 euróért (kétezerötszáz forint) léphettek be a szurkolók. A kiesés ellen küzdő Brescia a 60. percig jól tartotta magát, ám Bonera kiállítása után az 1-0-ás előnyt gyorsan növelte a 26. bajnoki címére hajtó Juve. A francia David Trezeguet három, Alessandro Del Piero két gólt vállalt, a 15., vagyis negyedik kiesőhelyre csúszott Brescián az sem segített, hogy Carlo Mazzone a 66. percben beküldte Roberto Baggiót.

Az éllovas Internazionale már sokkal inkább megszenvedett a San Siróban a Piacenza ellen, melyet ősszel is csak 3-2-re gyűrt le. Noha a védő Cordoba már a hetedik percben megszerezte Hector Cúper csapatának a vezetést, a brazil Matuzalem a gólkirály-jelölt Dario Hübner passzából egyenlített, s az 1-1-es eredményt a 70. percig tartotta is a Piacenza. Ám akkor az Inter félelmetes Vieri, Reboba, Ronaldo triójából előtt a "Kínai" becenevet viselő Recoba, majd a brazil fenomén, Ronaldo talált be. Ez utóbbi úgy "felizgatta" Matuzalemet, hogy reklamálásért kiállították.

Az, hogy az Inter, Juve, Roma trióból melyik viszi el a scudettót, az utolsó fordulóban dől el. A 13. bajnoki címére hajtó Inter Rómában játszik a Lazióval, a 26. scudettóját megcélzó Juventus Udinében a kiesés elől menekülő Udinesével, a negyedik bajnokságát kicsikarni készülő AS Roma pedig a Torino otthonában. A Lazio, Udinese, Torino hármasból egyébként egyedül a Torino nincs ráutalva a pontszerzésre, de az AS Roma címvédéséhez az Internek ki kell kapnia Rómában, s a Juvének sem szabad több pontot szereznie egynél. Bajnoki pontegyenlőség esetén Olaszországban nem a gólkülönbség dönt, hanem ráadásmeccset rendeznek.

A negyedik, még BL-selejtezőt érő helyért is öldöklő a küzdelem a Serie A-ban, erre legjobb eséllyel most a Veronában 2-1-re nyerő AC Milan pályázik. A Verona a román Adrian Mutu góljával még vezetett a 28. percben, ám jött Filippo Inzaghi, majd a 82. percben Andrea Pirlo. Carlo Ancelotti együttesében végre újra pályára léphetett a térdműtéte, majd combizomhúzódása után feléépült csapatkapitány, Paolo Maldini. A Milannal egyenlő pontszámmal áll az ötödik helyen a Bologna, amely 2-0-ra verte a Laziót.

A hatodik leggazdagabb olasz klub, a Parma a már kiesett Fiorentina otthonában 0-1-ről 2-1-re fordítva csikarta ki további elsőosztályú tagságát, a már szintén B osztályú Lecce stadionjában pedig az Udinese szerzett életben maradást jelentő pontokat. Ezzel gyakorlatilag a Brescia helyzete lett a legnehezebb, amely az utolsó fordulóban a negyedik helyre hajtó Bolognát fogadja.

Serie A, 33. forduló:
Internazionale - Piacenza 3-1 (1-1)
gól:
Cordoba (6.), Recoba (69.), Ronaldo (79.), illetve Matuzalem (36.)

Juventus - Brescia 5-0 (1-0)
gól:
Trezeguet (8., 75., 90.), Del Piero (71., 80.)

Roma - Chievo 5-0 (2-0)
gól:
Montella (24., 33., 50., a harmadikat 11-esből), Emerson (74.), Cassano (81.)

Atalanta - Perugia 2-1 (1-1)
gól:
Blasi (36., öngól), Zauri (68.), illetve Tedesco (15.)

Fiorentina - Parma 1-2 (1-0)
gól:
Adriano (3.), illetve Di Vaio (81., 91.)

Bologna - Lazio 2-0 (0-0)
gól:
Signori (50.), Pecchia (88.)

Lecce - Udinese 1-2 (0-0)
gól:
Giacomazzi (69.), illetve Di Michele (54., 88., a másodikat 11-esből)

Venezia - Torino 1-1 (1-0)
gól:
Maniero (8., 11-esből), illetve Galante (92.)

Verona - Milan 1-2 (1-0)
gól:
Mutu (27.), illetve F. Inzaghi (65.), Pirlo (82.)

A Serie A állása és mesterlövészei

A 34. (utolsó) forduló párosítása:
Brescia - Bologna
Chievo - Atalanta
Lazio - Inter
Milan - Lecce
Parma - Venezia
Perugia - Fiorentina
Piacenza - Verona
Torino - Roma
Udinese - Juventus

Németh Andrea

Ajánlat:

Korábban:

Ronaldo biztosan, Vieri talán játszhat a hét végén