Vágólapra másolva!
A világ egyik legjobb bal oldali középpályása, a 28 éves Zé Roberto előtt három fontos feladat áll: a Bayer Leverkusennel az angol Manchester United elleni Bajnokok Ligája-elődöntőben érdekelt, a Bundesliga utolsó fordulójában kicsikarhatja a német bajnoki címet, s a japán-koreai világbajnokságon elnyerheti Brazília ötödik világbajnoki trófeáját. A vele készített interjúból az is kiderül, hogy remekül teniszezik, s rajong az NBA-ért.

- Mi volt élete eddigi legnagyobb sikere?
- Amikor meghallottam, hogy a feleségem várandós azóta már megszületett kisfiunkkal, Zézinhóval, és amikor 1994-ben bemutatkoztam a brazil válogatottban.

- Annak ellenére, hogy a Leverkusennel 2002-ben káprázatos idénye van?
- Az igaz, hogy a mostani pályafutásom legjobb idénye. De várjuk ki a végét, erről majd a szezon végeztével szeretnék beszélni.

- Ott lesz a világbajnokságon?
- Természetesen szeretnék játszani, de a döntés Scolari kapitány kezében van.

- Mely csapatokban játszott eddig?
- Brazíliában a Flamengóban lettem ismert játékos, pályafutásom elején egy-egy szezont a Real Madridban, majd a Portuguesa Sao Paulóban húztam le, s az 1998-as világbajnokság után szerződtem a Leverkusenhez.

- Ahol elismerten a világ egyik legjobb bal oldali középpályása lett. Ám Berti Vogts irányítása alatt előfordult, hogy csak kispados volt. Miért?
- Nem én voltam az egyetlen a csapatból, akivel Berti Vogts nem találta meg a közös hangot. Túl vagyok rajta, Klaus Toppmöller érkeztével megoldódott ez a probléma.

- Nyártól valóban a Bayern Münchennél folytatja?
- Jelenleg az a célom, hogy a Bayer Leverkusennel minél jobban szerepeljek. Például a Bayern előtt meg akarjuk nyerni a német bajnokságot.

- És utána?
- Valóban tárgyaltam a Bayern vezetőivel. De hát nem én lennék az első labdarúgó, aki a Bayertől a Bayernhez szerződik. Előttem ugyanezt tette Jorginho, Sergio, Robert Kovac, és most Ballack is így cselekszik.

- Súlyos kudarcban volt már része?
- Már én is sokszor vesztettem, de nehezen feldolgozható kudarc még nem ért.

- S a vereségeken hogyan teszi túl magát?
- Mélyen vallásos vagyok. Ha valami balul sül el, Isten segítségével keresem a kiutat.

- Szenvedett már súlyos sérülést?
- Húszévesen szalagszakadás miatt két hónapot ki kellett hagynom, s a 2001/2002-es idény elején is kénytelen voltam sérülés miatt négy hetet pihenni.

- Ha nem futballista lenne, milyen munkát végezne szívesen?
- Akkor is sportoló, egészen pontosan kosárlabdázó lennék. Nagy NBA-rajongó vagyok, igaz, ehhez a játékhoz kicsit alacsony vagyok.

- Ki a kedvenc sportolója?
- Az előző válaszból is következően Michael Jordan.

- Ki a legjobb barátja a sport világában?
- Emerson, akire mindig támaszkodhattam, s akivel rengeteg nagyszerű teniszmeccseket vívtunk, amikor még együtt szerepeltünk a Leverkusenben. Mindig én nyertem. Nagyon sajnáltam, amikor eligazolt Rómába.

- "Közvetlen munkatársával", a Leverkusenben szintén a bal oldalon játszó Placentével milyen a viszonya?
- A brazilok és az argentinok általában nem esznek egymás tenyeréből, mi mégis jól megértjük egymást.

Novák Miklós

Ajánlat:

Fórum:

Ki lesz a BL-győztes?