Vágólapra másolva!
Gépkocsiba rejtett bomba robbant a Bernabeu-stadion közvetlen közelében, Madridban. Az UEFA illetékesei, illetve a csapatok képviselői később döntenek arról, hogy szerda este sor kerülhet-e a Real Madrid-FC Barcelona labdarúgó elődöntőre.
Fotó: EPA

Az AP szerint a rendőrség egy telefonbejelentésből már előzőleg értesült az ETA baszk szeparatista terrorszervezet akciójáról, így sikerült elkerítenie a területet. A merényletnek azonban így is több sérültje van.

Nem sokkal az első után egy másik bomba is működésbe lépett a spanyol fővárosban, amely azonban távolabb van a Real Madrid stadionjától. Nem megerősített hírek szerint a Real Madrid ereklyéit, kupáit őrző szoba is megsérült.

Az egyik labdarúgással foglalkozó hírújság szerint a Bernabeutól mintegy 50 méternyire egy Renault személygépkocsiba rejtett pokolgép robbant, és a Paseo de la Castellanától néhány kilométerre lévő Embajadores környékén is felrobbant egy másik jármű. Az első robbanásnál hét járókelő megsérült, a másik szerencsére nem sebesített meg senkit.

A Real Madrid szóvivője, Joaquin Maroto, aki mintegy ötven méterre volt a robbanástól, úgy véli: a mérkőzést mindenképpen megrendezik. "Beszéltünk az Európai Labdarúgó Szövetség képviselőivel és mindenki arra buzdított bennünket, hogy a dolgok folytatódjanak, mintha semmi sem történt volna. Ha a bomba az úttest másik oldalán lévő járdán robbant volna, akkor több lenne az áldozat: ott a szurkolók százai gyalogoltak éppen."

A Barcelona szóvivője, Jose Miguel Teres szerint a játékosok nem aggódnak a saját biztonságukat illetően, de szerinte a mérkőzést el kell halasztani. "Úgy tervezzük, hogy másfél órával a kezdés előtt érkezünk a stadionba. Játékosaink pihennek, és nyugodt környezetben készülnek a hotelben, csak a rendőrautókat halljuk, amint a szálloda körül keringenek. A találkozót nem lenne szabad ilyen körülmények között megrendezni."

A goal.com spanyol kiadása szerint a találkozót mindenképpen megrendezik. A lap úgy tudja, a magyar idő szerint 17.55-kor bekövetkezett robbanásban nyolcan sérültek meg, miután az autóban húszkilónyi bomba robbant. A közelben tíz autó megrongálódott, a támadás következtében a közeli Európa Tornyot (Torre Europa) azonnal kiürítették. A robbanást követően pár perccel már megérkezett a helyi ultrák első kétszáz főnyi csoportja - az Ultrasur nevet viselő "had" - a rendőrség központi épülete elé, s fasiszta jelképekkel felvonulva, üvegekkel dobálta meg a Policía Nacionalt.

A Marca és a barcelonai Sport megszólaltatta Gabriel Masfurrollt, a Barca alelnökét. "Félünk! Szörnyű, hogy a spanyol polgárok és ártatlan emberek életével játszanak. Olyan ez, mint a rémálom. Köszönetet kell mondani Istennek, hogy nem történt komolyabb tragédia. A látvány a New York-i tragédiát jutatta eszembe, így lett az örömünnepből katasztrófa."

Az UEFA a háromnegyed nyolckor elkezdődött rendkívüli tanácskozáson dönt az esti találkozóról.

Pincési László

Korábban:

Madridi bravúrra készül a Barcelona