Vágólapra másolva!
Valenciáról eddig is tudtuk, hogy Spanyolország Földközi-tengeri partvidékének gyöngyszeme, a Costa de Azahar, a narancsvirág-part fővárosa, a katalánok szerint tartományuk része, a spanyolok viszont állítják: semmi közük a katalánoknak a városhoz. Magyar vonatkozása is van a városnak: 1240-ben I. Jakab katalán király szabadította fel a mór uralom alól, s Jakabnak Árpád-házi Jolán, II. Endre királyunk leánya volt a hitvese. Innen, Valenciából származik a csigával, rákocskákkal dúsított rizses hús, előkelőbb nevén a paella, s itt siet a tengerbe a pataknál alig terjedelmesebb folyócska, a Turia. No és persze vasárnap óta - 31 szűk, illetve, a vége felé már nem is olyan szűk - esztendő elteltével újra a Valencia Spanyolország futballbajnoka. Ha úgy tetszik: Hispánia futball-fővárosa.

Fotó: EPA
Fotó: EPA
Aimarék ekkor már sejtettek valamit...

Vasárnap a malagai La Rosaleda stadionban 19 ezer néző közül háromezer a Valenciának szurkolt, pedig a két várost legalább hatszáz kilométer választja el egymástól. Peiró, a liga legöregebb, 65 éves edzője rohamra küldte fiait a bajnokaspiráns ellen, s Dário Silva, napjaink legjobb uruguayi futballistája próbára is tette Canizarest, a vendégek és a spanyol válogatott kapuvédőjét. Mígnem a 36. percben Fabián Ayala, a Valencia centerhalfja felhőfejessel megszerezte a vezetést. Az argentin védő egyébként hetek óta kirobbanó formában focizik, miként a brazil Fábio Aurélio is, aki a 45. percben bombagóllal alakította ki a végeredményt. S mivel a most már kizárólag a május 15-ei, glasgow-i Bajnokok Ligája-döntőre összpontosító Madrid a Bernabéuban sem tudott gólt rúgni a kiesés elől menekülő Mallorcának, a lefújás pillanatában matematikailag is "beérett" a Valencia bajnoki címe.

A meccsen a spanyol válogatott csodálatos középpályás-duója, Baraja és Albelda - akik a hispániai sportsajtótól a "szépség és szörnyeteg" becenevet kapták nyilvánvalóan azért, mert Baraja épít és rúgja a gólokat, Albelda pedig rombol és összegyűjti a labdákat - ismét iskolajátékot produkált. Az erre a szezonra beérett fiatal argentin virtuóz, Pablo Aimar pedig mint a futball Mozartja, úgy libbent és suhant át a középpályássor és a támadók közötti "senki földjén".

Patakokban folyt a pezsgő az öltözőben, mindenki Rafa Benítezt, a tavaly nyáron érkezett mestert magasztalta, pedig nem szabad elfelejteni - s erről a Marca jegyzetírója sem feledkezik meg -, hogy a mostani aranycsapat kialakításában óriási szerepe van a korábbi két mesternek, az olasz Claudio Ranierinek (jelenleg Chelsea) és az argentin Héctor Cúpernek (Internazionale). Az 1999 óta eltelt négy évadban a Valencia két BL-döntőt játszott (2000, 2001), egyszer Copa del Reyt (1999), egyszer spanyol szuperkupát (1999) nyert, most pedig bajnok lett. Ezt hívják kiegyensúlyozott teljesítménynek.

Fotó: EPA
Fotó: EPA
A malagai stadion ezúttal szinte hazai pálya volt az újdonsült spanyol bajnoknak

Jaime Ortíz, a Valencia elnöke, aki tavaly júliusban vette át az elnöki posztot a botrányos körülmények között távozott Pedro Cortéstől, az edzőt, Rafa Benitezt magasztalta, a tréner pedig családjának mondott köszönetet. A gólkirályi cím, a Pichichi trófea már majdnem biztos, hogy Diego Tristán tulajdona lesz. A Depor centere kettőt vágott a Betisnek a sevillai Lopera stadionban, s három gól előnnyel vezeti a listát Morientes előtt.

Ch. Gáll András

Ajánlat: