Vágólapra másolva!
Noha az angol bajnoki cím sorsa már a hét közi Manchester United-Arsenal találkozón eldőlt, azért az utolsó fordulóra is maradt izgalom a Premier League-ben. Kérdés volt még, hogy a Liverpool vagy a Manchester szerzi meg a második helyet, illetve, hogy a Derby és a Leicester mellett melyik gárda búcsúzik a legjobbak közül. Nos, erre a két kérdésre a választ egy meccsen kaptuk meg, a Liverpool ugyanis 5-0-ra mosta le az Ipswichet a pályáról, és ezzel magának bebiztosította az ezüstérmet, a vendégeknek pedig a másodosztályú tagságot.

A második pozíciónak azért van különleges jelentősége, mert ez itt végző együttesnek nem kell selejtezőt játszania a Bajnokok Ligájába kerülésért, míg a harmadiknak igen. A Liverpool ennek megfelelően is kezdte az Ipswich elleni találkozót, és bár a vendégeknek is létfontosságú lett volna a győzelem a bennmaradáshoz, a hazaiak nem sok esélyt adtak nekik. A norvég John Arne Riise már a tizenkettedik percben bevette a Tractor Boys kapuját, majd bő húsz perccel később ismételt. Menet közben ugyan inkább a vendégek játszottak fölényben, és Martijn Reuser révén a kapufát is eltalálták, de igazából nem veszélyeztették a Vörösök védelmét. Az Ipswich hátsó alakzata annál bizonytalanabb volt, ami leginkább a harmadik liverpooli találatnál látszott, rögtön a második félidő elején: egy vaktában előrevágott labdánál Titus Bramble előbb luftot rúgott, majd pontosan Michael Owen elé fejelte a labdát, aki rutinosan a kapuba emelt. A csatár egyébként csak egyszer volt eredményes, de kiválóan futballozott, és a gólja mellett ő készített elő Riise második, illetve az utolsó percekben Nicolas Anelka találatát is. Az Ipswich végül egy 0-5-ös meccsel búcsúzott a legjobbak közül, de ha nyert volna, akkor sem marad benn, mivel a Sunderland a Derby ellen megszerezte a szükséges egy pontot.

A Manchesternek nem sikerült szépen búcsút vennie az idénytől, hiszen a Charlton Athletic ellen csak egy gól nélküli döntetlenre volt képes, sőt a vendégek némiképpen közelebb is álltak a győzelemhez. Igaz, Alex Ferguson Ryan Giggset és Ruud van Nistelrooyt is, az ír Denis Irwint pedig a 68. percben lecserélte, hogy a hazai drukkerek vastapssal búcsúzhassanak a középhátvédtől, akinek az 527. mérkőzése a MU színeiben egyben az utolsó is volt. A bajnoki címet szerdán megszerző Arsenal ezzel szemben méltóan fejezte be az idényt, hiszen egy gólgazdag meccsen 4-3-ra legyőzte az Evertont. Az Ágyúsok fanatikusait aligha érdekelte, hogy a mérkőzés legtöbb gólja hatalmas védelmi hibából esett, inkább annak örültek, hogy egyrészt sorozatban a tizenharmadik győzelmét aratta a Premier League-ben az Arsenal, másrészt Thierry Henry két találata azt jelentette, hogy ő szerezte meg a gólkirályi címet ebben a szezonban.

Az angol szövetségi kapitány, Sven-Göran Eriksson számára viszont rossz hírekkel fejeződött be az idény, mivel a tervezett világbajnoki keretéből újabb két játékos sérült meg. Kieron Dyerbe (Newcastle) páros lábbal "beleszállt" Tahar El-Khalej, a Southampton marokkói védője. Dyert hordágyon kellett levinni a pályáról. A vasárnapi tüzetes orvosi vizsgálatok során kiderült, hogy jobb térdében súlyos porckárosodást szenvedett. Dyer a következő bajnokság elején már valószínűleg pályára léphet, de a vb-t mindenképpen ki kell hagynia. Lehet, hogy erre a sorsra jut Steven Gerrard is, ugyanis a Liverpool középpályása szintén súlyos sérülést szenvedett.

Ajánlat: