Vágólapra másolva!
A Premier League utolsó fordulóját követően még egy napot kellett várni ahhoz, hogy megtudjuk: a Manchester City és a West Bromwich Albion mellett melyik gárda lesz a harmadik újonc a következő idényben. A Birmingham City végül drámai körülmények között, tizenegyesekkel megnyerte az osztályozó döntőjét, és a legjobbak között folytathatja. Olaszországban a másodosztály küzdelmeiből még három forduló hátravan, de két csapat már itt is bebiztosította feljutását. A Como és a Modena szereplése azért is szenzáció, mert az előző idényben mindkét csapat a harmadik vonalban vitézkedett.

Angliában a kiírás értelmében az osztályozókban négy csapat vesz részt, akik kuparendszerben döntenek a harmadik feljutó hely sorsáról, a döntőt pedig az FA-kupa és a ligakupa fináléjának helyszínén rendezik, amely ez esetben a Wembley-stadion felújítása alatt a cardiffi Millennium-stadion. Most a Norwich City és a Birmingham City verekedte el magát a fináléba, és a Kanárik számára már ez is hatalmas eredmény volt, lévén a norwichi gárda a szezon során mindössze egyszer szerepelt osztályozós helyen, mégpedig a bajnokság végén.

A Birmingham ezzel szemben az elmúlt három évben mindig ott volt a rájátszásban, de mindannyiszor elbukott, és nem tudott felkerülni a legjobbak közé. Ennek megfelelően most is ők voltak az esélyesebbek, de ebből a rendes játékidő során semmi sem mutatkozott meg a pályán, hiszen a játék teljesen kiegyenlített volt. A hatalmas küzdelem mellett a rendes játékidőben nem született gól, a ráadásban a Norwich walesi támadója, aki percekkel korábban állt be csereként, megszerezte a vezetést csapatának. A birminghamiek áldhatták a szerencséjüket, hogy az aranygól intézménye Angliában nem elterjedt, hiszen így volt esélyük az egyenlítésre, amit Geoff Horsfield révén meg is szereztek. A Kékek szurkolóira még egyszer rájött a frász, amikor Michael Johnson a kapufát találta el, de a labda onnan kifelé pattant, így következhette a tizenegyesek, amelyek során a birminghamiek koncentráltak jobban.

Tőlük senki sem hibázott, a másik oldalon viszont Phil Mulryne büntetőjét Nico Vaesen kivédte, Daryl Such pedig a kaput sem találta el, így a Kékek jutottak fel. Utolsó tizenegyesüket egyébként az a mindössze 18 esztendős Darren Carter helyezte a hálóba, aki a tavalyi ligakupa-döntőn, amit a Birmingham büntetőkkel veszített el a Liverpool ellen, még a lelátón szurkolt, és mindössze kétéves volt, amikor a klub utoljára a legjobbak között szerepelt.

Olaszországban három fordulóval a Serie B zárása előtt két együttes máris biztos lehet abban, hogy a következő idényt egy osztállyal feljebb kezdheti. A Como és a Modena is bebiztosította feljutását, előbbi tizenhárom, utóbbi harmincnyolc évvel azután, hogy utoljára a legjobbak között szerepelt. Mindkét gárda kiváló szereplése meglepetést jelent, hiszen az előző pontvadászatban még a Serie C-ben vitézkedtek, és újoncként értek el ilyen előkelő helyezést. Ami a fennmaradó két feljutó helyet illeti, ezekre az Empoli és a Reggina a legesélyesebb, hiszen hat pont az előnyük az ötödik helyezett Napoli előtt. Igaz, a bajnokságból még három forduló hátravan, úgyhogy bármi megtörténhet.

Ajánlat: