Vágólapra másolva!
Csütörtökön a kijevi Bajkovói temetőben végső nyugalomra helyezték Valerij Lobanovszkijt, a Dinamo Kijev labdarúgócsapatának vezetőedzőjét. Volodimir Szeminozsenko miniszterelnök-helyettes a sírnál emlékeztetett rá: a kitűnő tréner irányításával a volt szovjet válogatott vezető szerepet játszott a nemzetközi labdarúgásban, a függetlenné vált Ukrajnában pedig keze alatt a Dinamo Kijev folytatta győzelmi menetelését.

Hrihorij Szurkisz, az ukrán szövetség elnöke úgy vélte, tanítványai a sikerekkel emlékezhetnek meg a legméltóbb módon a kiváló edzőről. Andrij Sevcsenko, az AC Milan csatára atyának és tanítónak nevezte a mestert.

Az egyházi szertartást követően Lobanovszkij özvegye és leánya búcsúzott az elhunyttól, majd a díszszázad nyolc katonája a himnusz hangjai mellett a sírba helyezte a koporsót. Délelőtt a Dinamo stadionjában - amely szerdától Lobanovszkij nevét viseli - tízezrek vettek búcsút a világhírű szakembertől.

A ravatalnál megjelent Leonyid Kucsma elnök, Anatolij Kinah kormányfő, miniszterek és a parlament teljes létszámban. A ravatalnál koszorút helyezett el az MLSZ nevében Gellei Imre szövetségi kapitány, valamint Kontra Ferenc nagykövet.

Valerij Lobanovszkij 63 éves korában, hétfő este hunyt el agyvérzés következtében egy zaporizsjai klinikán, ahová május 7-én a Metalurg elleni mérkőzés után szállították be.

Korábban: