Vágólapra másolva!
A 2002-es labdarúgó-világbajnokság döntője után természetes, hogy a győztes oldal, azaz Brazília vezetői és játékosai a fellegekben járnak, míg a vesztesek, a következő vb rendezői, a németek talán négy évig most azon fognak morfondírozni, hogy hol hibáztak, miként tudták volna megkaparintani a világ legértékesebb futballtróféáját.
Fotó: EPA

Rivaldo bírál, Scolari örül
Fotó: epa


A kapitány szerint a brazilok a futballban a dobogó felső fokára "születtek": "Elsőnek lenni a mi mentalitásunk, s beteljesíti a boldogságunkat, hogy el is értük. Sokan kritizáltak, mert szerintük túl védekező felfogásban játszattam a csapatot. Természetes, hogy élvezni akarod a játékot és szórakoztatni - de leginkább nyerni akarsz! Az én meglátásom szerint a miénk a legjobb védelem a világon. Adott a kellő technikai képzettségünk s a képességünk arra, hogy uralmunk alatt tartsuk a labdát. Sziklaszilárd védekezéssel uralmunk alatt tarthatjuk a játékot is. Ez ad lehetőséget a technika, a támadószellem csillogtatására is. Kérem a brazil szurkolókat, később se felejtsék, hogy ezek a fiúk szeretik őket, így tudnak játszani, s hazavitték a vb-trófeát!"

Fernando Henrique Cardoso, Brazília elnöke a döntő lefújása után telefonon, már az öltözőben gratulált a világbajnokoknak: "Köszönöm, hogy visszahelyezték Brazíliát az őt megillető helyre. Tehetség, energia és csapatszellem - ez az alapja annak, hogy továbbra is a mi labdarúgásunk a legjobb a világon. Köszönöm valamennyiüknek, hogy ilyen büszkeséget és boldogságot adtak a brazil népnek."

Carlos Alberto Parreira, az 1994-ben világbajnok brazil válogatott szövetségi kapitánya velősen fogalmazott: "A nemzeti büszkeség helyreállíttatott!"

Rivaldo a köztársasági elnököt bírálta

Rivaldo, a vb-aranyérmes brazil válogatott sztárja a döntő után Fernando Henrique Cardoso köztársasági elnököt bírálta. "Könnyű a sikerek idején mellénk állni és szép szavakat mondani" - fogalmazott a Barcelona klasszisa. "A nehéz időkben, amikor a selejtezők során rosszul ment a csapatnak, elvártunk volna néhány bátorító szót. Biztosan sokat segített volna, ha akkor is támogat bennünket, amikor a sajtó és a hazai közvélemény kereszttüzében álltunk." Rivaldo a 2-0-s brazil győzelemmel végződött fináléról kifejtette: "A németek az első félidőben sok gondot okoztak, de a szünet után már nem tudták felvenni a ritmust."

Völler: Brazília győzelme megérdemelt

Fotó: EPA

Völler sportszerűen nyilatkozott az ellenfélről
Fotó: epa


A németek mestere szerint tényleg a legjobb csapat győzött: "Semmi kétség, hogy ők érdemelték meg leginkább a vb-címet. De arra is büszkék lehetünk, amit mi elértünk. Senki sem gondolta volna a torna előtt, hogy a döntőbe jutunk... Sokkal tartozunk Oliver Kahnnak, s azt se felejtsük, hogy rengeteg sérüléssel kellett megküzdenünk a vb előtt, illetve alatta. Deisler, Scholl, Nowotny, Wörns el sem jöhetett, Hamann sérülten játszott, Ballack pedig a legrosszabb pillanatban esett ki."

Kahn szerint Collina is bűnös

epa

Kahn a döntőig boldog volt
Fotó: epa


A szőke kapuvédő a bírót okolja, ám nem azért, mert az olasz hibázott volna a döntőben: "Kétségtelen, hogy Collina úr a legjobb játékvezető a világon, de a mai vereséget az ő számlájára írom, elvégre ő volt a játékvezető akkor is, amikor az 1999-es Bajnokok Ligája-döntőt elvesztette a Bayern München a Manchester Uniteddel szemben, meg akkor is, amikor Angliától kaptunk ki 5-1-re vb-selejtezőn. Ő is próbált vigasztalni, de mondom: vigasztalhatatlan vagyok. Azt hiszem, a csapat tiszteletet érdemlő hittel játszott, s biztos vagyok benne, hogy nagyon sokra hivatott."

Schneider, Ramelow, Ballack, Neuville: négy ezüstérem

Bernd Schneider, a német válogatott középpályása fortunáról beszélt: "Nagyon egyszerű: remekül játszottunk, csak éppen az összes helyzetünket kihagytuk. Kicsit elhagyott a szerencsénk, s bár a vb elején nem hittük volna, hogy a döntőig jutunk, most mégis csalódottak vagyunk."

Carsten Ramelow, a német csapat középső védője szerint nem volt rosszabb a német együttes: "Természetes, hogy csalódottak vagyunk közvetlenül a meccs után, mert nem érdemeltünk vereséget. De nem szabad elfelejtenünk, hogy volt hat csodálatos hetünk, s ezüstérmesek lettünk."

Scolari: A siker titka a csapategység20020630scolari.htmlBelgium a legsportszerűbb, Kahn a legjobb kapus20020630belgium.htmlRivaldo naggyá tenné Ronaldót20020628rivaldo.htmlBrazília ötödször világbajnok20020630brazilia.html

Bernd Schneider, Michael Ballack, Carsten Ramelow, Oliver Neuville és a tartalékkapus Jörg Butt a Bayer Leverkusennel idén a német bajnokságban, a német kupában, a Bajnokok Ligájában és a világbajnokságon is második lett, csak egy játékos térhet vissza Leverkusenbe az átkot megtörve, a 24 éves brazil hátvéd, Lúcio: "Sajnálom klubtársaimat, de legalább én megmutathattam, ha leverkuseni vagyok is, nem vagyok automatikusan vesztes. A hitem és Isten megsegített!"

Németh Andrea