Vágólapra másolva!
Az elmúlt szezon egyik legnagyobb meglepetése a Serie A-ban kétségtelenül a Fiorentina kiesése volt. Bármennyire gyengültek a violák a pontvadászat előtt, annyi remek játékosuk maradt, hogy mindenki a középmezőnybe várta őket. Ennek ellenére búcsúztak, de utólag kiderült, ez még csak a kisebbik baj volt: a klub annyira eladósodott, hogy már nem lehetett megmenteni, megszűnt létezni. Játékosai ingyen igazolhatóvá váltak.

A firenzei együttesnek július végéig volt lehetősége arra, hogy befektetőt találjon, és legalább annyira rendezze 100 millió fontos adósságát, hogy benevezhessen a Serie B-be. De az ehhez szükséges 13 milliót sem sikerült összekaparni, így az olasz szövetség nem tehetett mást, minthogy (dicső múlt ide vagy oda) kijelentette: a klub csődbe ment.

Ez tulajdonképpen az 1925-ben alapított, kétszeres bajnok, hatszoros kupagyőztes (az utolsó trófeát egy évvel ezelőtt szerezték!), Szuperkupa- és KEK-győztes csapat megszűnését jelenti, és az esetleges jogutód elméletben csak az amatőrök között indulhatna el. Az olasz liga azonban méltányosságból hajlik arra, hogy ne száműzze teljesen a profi labdarúgásból a firenzei klubot, hanem a harmad- vagy a negyedosztályba sorolja be. Ehhez már csak arra van szükség, hogy az új egyesület alaptőkéje minimum kétmillió font legyen, ami végrehajthatónak tűnik.

A nagy kérdés már csak az, hogy a játékosok közül ki marad, mert azáltal, hogy a Fiorentina papíron megszűnt, összes labdarúgója szabadon igazolhatóvá vált. Márpedig ez a jelenlegi helyzetben, amikor az olasz játékospiacon a pénz hiánycikknek számít, és az egyesületek csak minimális összegeket költenek, a többi csapat számára valóságos ajándéknak számít.

Igazából azok a klubok foghatják csak a fejüket, akik már a történtek előtt vásároltak focistát a firenzeiektől, igaz, ilyen nem sok volt. A legnagyobb sztárok, mint Nuno Gomes, Enrico Chiesa, Moreno Torricelli, Daniele Adani vagy éppen a világbajnokságon is szerepelt Angelo di Livio a kiesés után sem távoztak. Emiliano Morettit a Juventus, Domenico Morfeót az Internazionale, Mirko Benint pedig a Como szerződtette, de az elkövetkező napokban várhatóan rengeteg volt viola-játékos talál magának új klubot.

A legkeresettebb persze mind közül Chiesa, annak ellenére, hogy a csatár az előző szezon ötödik fordulójában térdszalag-szakadást szenvedett, és többet nem is lépett pályára. Mostanra azonban teljesen felépült, állítása szerint tökéletesen egészséges. A nyár elején kis híján a Lazio igazolta le, ám a rómaiak nem tudták állni a futballista igényeit: Chiesa ugyanis majd kétmillió fontot szeretett volna keresni egy évben, ám az anyagilag ugyancsak ingatag lábakon álló Lazio ezt nem tudta biztosítani. A hírek szerint most elsősorban a Juventus érdeklődik a csatár iránt.

A violák másik neves támadója, a portugál Nuno Gomes viszont hazafelé kacsintgat: a csatárt korábban is vitte volna a Sporting Lisboa és a Benfica is, ám a luzitán egyesületeket elriasztotta, hogy a Fiorentina tízmillió fontot kért érte. Most, hogy Nuno Gomes ingyen igazolható, valószínűleg nagy versenyfutást rendeznek majd az aláírásáért.

Az olasz válogatott kerettag Daniele Adani is a keresett játékosok közé tartozik, a Milan és a Parma is szívesen leigazolná, és nagyobb a valószínűsége, hogy utóbbit választja, hiszen a környékről származik, családja ma is Pármában él. Alessandro Pierinit, aki egy éve majdnem az angol West Ham játékosa lett, az élvonalba frissen feljutott Reggina környékezte meg, Sandro Coisért a Torino jelentkezett be, Marco Rossit a Chievo szeretné leigazolni, Christian Amorosóért a Torino és a Bologna futhat versenyt.

Vieri szerint csúnya a foci Olaszországban/sport/focivilag/20020716vieri.htmlacfiorentina.ithttp://www.acfiorentina.it/index.asp

Persze nem mindegyik játékosnak lesz egyszerű új csapatot találni, hiszen az idősebb labdarúgók iránt már nem olyan nagy a kereslet. A violák csapatkapitánya, Angelo di Livio, aki nemrég töltötte be 36. életévét, ám ott volt az olasz világbajnoki keretben, például erősen gondolkozik azon, hogy befejezi illusztris pályafutását. Pedig az angol Fulham szívesen látná: a londoniak új sportigazgatója, Franco Baresi alkalmasint tudja, hogy a pályán elsősorban nem az életkor, hanem a teljesítmény számít.

A jugoszláv Predrag Mijatovic ugyan három évvel fiatalabb Di Liviónál, de őt is hasonló gondolatok foglalkoztják. A támadó még 1999-ben igazolt a violákhoz, de három idény alatt alig valamivel több mint harminc találkozón szerepelt, és rendkívül csalódott volt helyzete miatt. A Fiorentina csődje tovább fokozta elégedetlenségét, és ki is jelentette: amennyiben tíz napon belül nem talál magának megfelelő klubot, visszavonul.