Vágólapra másolva!
Az Energie Cottbust az elmúlt két évben mindig a kiesőjelöltek közé sorolták, ám a Bundesliga "legmagyarabb" együttese mindkét alkalommal bennmaradt a Bundesliga 1-ben. Az idén nyáron a keletnémet csapat papíron alaposan megerősítette keretét, és egyes szakírók még azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy az Energie a középmezőnyben végez majd. Hat forduló után azonban nagyon úgy tűnik, hogy a cottbusiaknak az idén is a kiesés ellen kell küzdeniük.

Az egykori siófoki edző, Eduard Geyer szokásához híven ismét Kelet-Európában nézett szét erősítés ürügyén, ám az elmúlt évekkel ellentétben ezúttal csak két olyan labdarúgó érkezett az együtteshez, aki az előző idényben nem Németországban futballozott. Mindketten Magyarországról igazoltak Cottbusba: az Újpest FC cseh csatára, Robert Vagner, illetve a magyar válogatott középpályás, Lőw Zsolt összesen 800 ezer euróba került.

A többi új szerzemény országon belülről érkezett az Energie-hez, bár a keleti kapcsolat itt is fő szempont volt: a VfL Wolfsburgtól megszerzett Andrzej Juskowiak immár a harmadik lengyel a játékoskeretben, a három germán igazolás közül pedig Rayk Schröder és Marcel Rozgonyi is az egykori NDK-ban nőtt fel, sőt, korábban mindketten játszottak Cottbusban, vagyis tulajdonképpen hazatértek.

Ami a távozókat illeti, két kivételtől eltekintve csupa olyan labdarúgó hagyta el a Freundschaft-stadiont, akik a legnagyobb jóindulattal is csak kiegészítő embernek számítottak, de Jörg Scherbe és Mátyus János távozása sem okozott álmatlan éjszakákat Geyernek, annál is inkább, hiszen mindkét futballista kontraktusát az ő kérésére bontották fel.

A Bundesliga állása/sport/focivilag/20020921abundesliga.html

A várható kezdő tizenegy már a bajnokság kezdete előtt körvonalazódni látszott, mindössze három poszton volt kérdéses, hogy Geyer mester kit tekint az első számú jelöltnek. Hat forduló elteltével úgy tűnik, hogy ezen három kérdés közül csak az egyiket sikerült megfelelően megválaszolni: a középpálya bal oldalán Lőwnek sikerült állandó helyet kivívnia magának.

Ehhez persze az is kellett, hogy az ugyanerre a posztra igazolt Marco Gebhardt sérüléssel bajlódjon, ám az is tagadhatatlan, hogy a magyar futballista rendkívül jó benyomást keltett az edzéseken, ő futotta a legjobb Cooper-tesztet, márpedig a szorgalom és a fegyelmezettség Geyernél rendkívül fontos erény.