Vágólapra másolva!
A Valencia korábban is ért el sikereket Spanyolországban és Európában is, ám ezek általában egy-egy kiugró eredményt jelentettek (VVK-győzelem 1963-ban, bajnoki cím 1971-ben, KEK-győzelem 1980-ban), a klub rendszeresen nem tudott megkapaszkodni a közvetlen elitben. Ez a helyzet azonban az utóbbi időben megváltozni látszik, és a csapat mestere, Rafa Benítez azt szeretné, ha a manchesteri Alex Ferguson nyomába érne.

A klub tavalyi bajnoki címe után meglehetősen sokan fanyalogtak Spanyolországban, és tény, hogy a Valencia elsősorban kiváló védelmének köszönhetően nyerte meg az aranyérmet. Az együttes úgy lett bajnok, hogy mindössze 51 gólt rúgott, aminél a négy mögötte végzett együttes is többet szerzett, és a spanyol labdarúgás történetében sohasem fordult eddig elő, hogy ilyen kevés találattal első legyen egy csapat. Ráadásul a többi spanyol élklubbal ellentétben a Valencia a nyáron egyáltalán nem erősített: míg a Real Madrid leigazolta Ronaldót (igaz, hogy ő erősítés lesz-e, azt még nem tudjuk), a Barcelona Riquelmét és a volt valenciai kedvencet, Mendietát, a Deportivo pedig Luquét és a portugál Jorge Andradét, addig a bajnokcsapat egyetlen új szerzeménye a francia Dorothée volt, aki azonban egyelőre csak a tartalékok között szerepel. A Valencia tehát tulajdonképpen a tavalyi csapattal szerepel a mostani pontvadászatban, a különbség azonban szembeszökő.

A csapat ugyanis (leszámítva a balul sikerült spanyol szuperkupát, amelyet a Depor ellen elveszített a gárda) hét mérkőzésen összesen 21 gólt szerzett: a bajnokságban négy összecsapáson tízszer volt eredményes (ugyanez a szám egy évvel korábban pontosan a fele volt), míg a BL-ben három meccsen 11 alkalommal vette be az ellenfelek hálóját. Különösen a legutóbbi, Basel elleni mérkőzés volt egészen elképesztő: a Valencia ugyan "csak" 6-2-re nyert, de a helyzetek alapján akár 12 gólt is rúghatott volna. És ami a legszebb a dologban: az offenzivitást a védelem egyáltalán nem sínylette meg, hiszen mind a hét tétmeccsen csupán négy gólt kapott a gárda.

A Primera Division állása/sport/focivilag/20020929aprimera.html

Nem csoda tehát, hogy a klub vezetősége szívesen szerződést hosszabbítana a trénerrel, Rafa Benítezzel, aki egy évvel korábban, Héctor Cúper távozása után érkezett Valenciába. Akkor a drukkerek meglehetősen hűvösen fogadták, ami természetesen érthető, hiszen egy sikeredző örökébe kellett lépnie, ám Beníteznek sikerült elfogadtatnia magát. Már kinevezésekor azt ígérte, hogy igyekszik majd támadófutballt játszani a csapattal, és úgy látszik, ennek eléréséhez egy évre volt szüksége - igaz, menet közben azért begyűjtötte a bajnoki címet is. Az egyesület egyelőre újabb két évre szeretne kontraktust kötni a mesterrel, ám a szakember nem titkolt szándéka, hogy sokkal hosszabb ideig maradjon a kispadon.

"Nagy öröm lenne a számomra, ha el tudnám azt érni, amit Alex Fergusonnak sikerült a Manchesternél. Spanyolországban ez nem könnyű, hiszen nálunk sokkal könnyebben menesztik az edzőt, de egyáltalán nem lehetetlen" - nyilatkozta Benítez.

Való igaz, a Primera Divisiónban ritka az olyan tréner, aki három évnél korábban irányíthatja ugyanazt a csapatot, a jelenlegi pontvadászatban három ilyen mester találhatunk: a legrégebb óta a Deportivo Alavés szakvezetője, Mané ül a helyén, őt 1997-ben nevezték ki, igaz, a csapat akkor még a másodosztályban szerepelt. 1998 óta van csapatánál Javier Irureta a Deportivónál és Joquín Peiro a Málagánál.