Vágólapra másolva!
Valaha a western legendájának, John Wayne-nek volt a beceneve The Duke, vagyis a Herceg. Van most Liverpoolban egy 16 éves srác, akit így szólítanak, bár meglehet, hogy szombati, hajmeresztő gólja után már egyenesen a királyi titulus jár ki Wayne Rooney-nak, az Everton csatárának.

Egy dologban már kitörölhetetlenül bevéste a nevét az angol futball aranykönyvébe: öt nappal 17. születésnapja előtt az ő csodagóljával szakította meg az Everton az Arsenal tavaly december óta tartó veretlenségi sorozatát, egyszersmind ezzel a találattal Rooney minden idők legfiatalabb labdarúgója lett az angol élvonalban, aki a hálóba talált.

Az Everton-Arsenal derbi 1-1-re állt, amikor a 80. percben cserére szánta el magát David Moyes, a Mersey-parti gárda menedzsere, s a kanadai Tomasz Radzinski, az addigi egyetlen Everton-gól szerzője helyett Wayne Rooney-t küldte pályára. S tíz perccel később, amikor az óramutató a rendes játékidő utolsó percére ugrott, a vörös hajú, kissé elálló fülű, viszont roppant erős felépítésű srác 22 méterről, a balösszekötő helyéről, jobbal bődületes erejű, csavart lövést küldött a jobb pipába. A labda a léc alsó lapjáról pattant a hálóba, a meccsen végig kifütyült, és a minap nagy elődje, Peter Shilton által a válogatottból való távozásra felszólított David Seaman csak szemmel tudta kísérni a lövést. Rooney nyugodtan a fia lehetne a nála több mint 22 évvel idősebb, 39 éves, lófarkas kapusnak.

Wayne Rooney olyan fiatal, hogy még nem is köthetett profi szerződést - ezt a liga szabályzata a játékos 17. születésnapja előtt nem engedi meg. Éppen ezért öt nap múlva, csütörtökön, október 24-én írja alá első, három évre szóló kontraktusát az angol futball vitathatatlanul legnagyobb ígérete. Bár az összeg ismeretlen, a bennfentesek biztosra veszik, hogy minden idők legborsosabb újoncszerződését köti Rooney az Evertonnal - pontosabban fogalmazva nem Rooney, hanem az ügynökei.

Eddig David Lockwood és Peter Macintosh képviselte a srác érdekeit, ám a minap szakított velük, és átszerződött a nagynevű Proactive Sports Managementhez, melynek Kenny Dalglish az egyik igazgatója. Rooney-tól azt várja a klubvezetés, hogy 1987 óta első bajnoki címére vezeti az Evertont. Az első nagy csatát mindenesetre már megnyerték a Kékek: sikerült elhalászniuk a városi rivális, a Liverpool orra elől napjaink legnagyobb futballtalentumát. Pedig korábban ez nem így volt. Hiába szurkolt gyermekkorában az Evertonnak Steve McManaman, Robbie Fowler, Jamie Carragher és Michael Owen is, valamennyien az Anfield Roadon kötöttek ki, nem pedig a Goodison Parkban.
Apropó, a fent említett stadionban Rooney-ról azt mondják, hogy ő az Everton válasza - Michael Owenre.

Rooney a 17 és 19 éven aluliak válogatottjában ontotta a gólokat. Legemlékezetesebb ifista produkcióját idén május 10-én nyújtotta Koppenhágában, amikor a 17 éven aluliak Európa-bajnokságán a bronzmeccsen mesterhármast vágott a spanyoloknak a 4-1-re megnyert mérkőzésen. Az Everton felnőtt csapatában már a tavasszal bemutatkozott volna, de akkor éppen Angliát képviselte. Viszont a nyáron futószalagon lőtte a gólokat az előkészületi összecsapásokon, kétszer is mesterhármast ért el, és összesen hétszer talált a hálóba.

Bemutatkozása a Premier League-ben augusztus 17-én érkezett el, amikor David Moyes a kezdőcsapatba jelölte a Tottenham ellen. Játszott is, és a 2-2-es mérkőzésen adott egy gólpasszt. Az Arsenal elleni találkozó kilencedik ligameccse volt, s Premier League-pályafutása 355. percében akkora gólt rúgott Seamannek, amelyre élete végéig emlékezni fog.

Rooney már 16 évesen bálványnak számít Liverpool Everton-barát szurkolói körében. Olyannyira, hogy az ő nevével és számával (a 18-assal) ellátott mezből fogy el messze a legtöbb. Bill Kenwright, az Everton alelnöke nemes egyszerűséggel így beszél a srácról: "A legnagyobb durranás, aki vagy ami a futballban elképzelhető."

David Moyes biztos benne, hogy Rooney lesz a klub történetének legnagyobb játékosa. Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere az október 7-i, Everton elleni meccs után - amelyen Rooney is pályára lépett - nem fukarkodott a dicsérettel: "Hirtelenjében Ryan Giggshez tudnám hasonlítani, ilyen zsenge korban ő volt az egyetlen a praxisomban, aki ilyen éretten, szenzációsan futballozott, mint Rooney." Mások a fiatal Jimmy Greaveshez, természetesen Michael Owenhez, még többen - gólérzékenysége miatt - Alan Shearerhez hasonlítják.

Rooney tehát szombaton a Premier League történetének legfiatalabb gólszerzője lett, a legfiatalabb játékos az angol élvonal történetében azonban nem lehetett, mert az Derek Foster, a Sunderland kapusa, aki 1964-ben 15 éves és 185 napos korában debütált Leicesterben. Erről a rekordról Rooney már lemaradt. De fog ő még csúcsot javítani eleget, afelől senkinek se legyenek kétségei.

Ch. Gáll András