Vágólapra másolva!
Kedd este Olympique Marseille-Stade Rennes mérkőzést rendeztek a francia bajnokságban, amit az OM Ibrahima Bakayoko és Daniel van Buyten találataival 2-0-ra megnyert. Maga a hír még nem okozna olyan nagy szenzációt, ha viszont tudjuk, hogy a Vélodrome-stadionban a Manchester United edzője, Alex Ferguson, a Nevastle United sportigazgatója, Freddy Shepherd, valamint az Arsenal játékosmegfigyelője is jelen volt, akkor a szimpla francia bajnoki mindjárt nagyobb jelentőséggel bír.

A francia bajnokság az elmúlt években a Premier League egyik fő felvevőpiacává vált, az angol élvonal csapatainál jelenleg összesen 38 olyan futballista szerepel, aki közvetlenül egy gall egyesülettől érkezett mostani klubjához. Eddig a téli átigazolási időszakban is elsősorban innen szereztek új focistákat az angol klubok: a Manchester City a Marseille középpályását, Djamel Belmadit vette kölcsön, a Birmingham City pedig a bordeaux-i Cristophe Dugarryt és a lensi Ferdinand Colyt szerezte meg. A Marseille-Rennes meccsen tapasztalt jelentős angol érdeklődés pedig azt bizonyítja, hogy az élcsapatok is elsősorban Franciaországban néznek körül.

Ki megy ma? - Jardel, Kuranyi, Srnícek/sport/focivilag/20030116kimegy.html

Alex Ferguson jelenléte a jól értesültek szerint a Rennes szélsőhátvédjének, Julien Escudének szólt, akit a Vörös Ördögök már a nyáron szerettek volna leigazolni. A francia utánpótlás-válogatott futballista akkor saját klubjával is konfliktusba került, mert a bretonok sehogyan sem akarták őt elengedni álmai egyesületéhez - legalábbis azért a kétmillió euróért nem, amit a MU ajánlott a focistáért.

A Rennes a tartalékok közé száműzte a játékost, aki ráadásul meg is sérült, mégpedig igen csak faramuci módon: kutyasétáltatás közben térdszalag-húzódást szenvedett, így a transzfer akkor meghiúsult. Escudé az ősszel aztán visszakerült az első csapathoz, sőt, miután Vahid Halilhodzic személyében új tréner került a gárda élére, a kezdő tizenegybe is visszaverekedte magát, és az utóbbi időben jó teljesítményt is nyújtott. Ferguson pedig nem felejtette el a nevét, és mivel a skót mester még mindig szélsőhátvédet (na meg csatárt) keres, minden bizonnyal őt figyelte árgus szemekkel a Vélodrome-stadionban - hiszen Fergie még októberben kijelentette, hogy a télen mindenképpen igazolnak egy szélsőhátvédet, és az vagy az argentin Nicolas Burdisso, vagy pedig Escudé lesz.

Védőt igazolna a Newcastle/sport/focivilag/20030110olasz.html

Más források szerint viszont Ferguson nem annyira Escudére, hanem inkább a Marseille belga védőjére, Daniel van Buytenre volt kíváncsi. Van Buyten a mérkőzés egyik legjobbja volt, ő szerezte az OM második találatát, vagyis minden bizonnyal elnyerte a skót szakember tetszését, de valószínűbbnek tűnik, hogy a Manchester United nem akarja őt megszerezni: középhátvédből ugyanis van éppen elég a MU-nál, a Vörös Ördögöknek inkább egy szélsőhátvéd kell. Van Buyten az ugyancsak a helyszínen lévő Freddy Shepherdnek, a Newcastle United sportigazgatójának lehetett az embere: a Szarkák trénere, Bobby Robson ugyanis a januári átigazolási időszakra egy centerhalf megszerzését tűzte ki célul, és a belga ebbe a profilba tökéletesen beleillik. Olyannyira, hogy a hírek szerint a Newcastle egyszer már nyolcmillió fontot ajánlott a válogatott játékosért, ám az OM ezt visszautasította, és kijelentette: Van Buyten nem eladó. Persze, ha az angolok kicsit megemelik az összeget, akkor elképzelhető, hogy még egyszer meggondolják a dolgot.

A MU és a Newcastle mellett az Arsenal is képviseltette magát a Vélodrome-stadion lelátóin, és bár az nem derült ki, hogy az Ágyúsok kit is figyeltek, nem kell hozzá túl nagy fantázia, hogy megtippeljük: a Rennes cseh portásáról, Petr Cechről volt szó. A londoni egyesület ugyanis közismerten kapust keres, márpedig Cech Európa egyik legtehetségesebb fiatal hálóőrének számít. A portás a nyáron érkezett a Rennes-hez a Sparta Prahától, és tagja volt a tavaly utánpótlás Európa-bajnoki címet szerzett cseh válogatottnak, vagyis a bretonok valószínűleg csak jó pénzért válnának meg tőle. Ebben azonban az Arsenalnál nincsen hiány.