Vágólapra másolva!
A brazil játékosok egészen a legutóbbi ideig nem voltak valami keresettek az angol élvonalban, hiszen a legtöbben úgy vélték, hogy a rendkívül kemény Premiership nem való a labdaművész dél-amerikaiaknak A Middlesbrough középpályása, Juninho aztán a kilencvenes évek közepén megmutatta, hogy a jó focisták Angliában is megállják a helyüket, és könnyen elképzelhető, hogy a napokban a tavaly világbajnoki címet szerzett selecao két tagja is a szigetországba igazol.

Az angol bajnokság és a brazil futballisták a közhiedelem szerint nem nagyon illenek össze: a Brit-szigeteken uralkodó igen csak kemény, agresszív játékstílus és a dél-amerikai szambafutball nem egyeztethető össze. Mindezek a klisék azonban ma már nem nagyon érvényesek, hiszen egyrészt a Premiershipben is egészen kiváló képességekkel megáldott labdarúgók szerepelnek, és a brazil futballisták tudása sem csupán abból áll, hogy az orruk hegyén is táncoltatni tudják a labdát. Ennek ellenére a brazilok jelenléte egészen az utóbbi ideig nem volt jellemző az angol élvonalra, akik pedig a Premiershipbe igazoltak, az egy szem Juninho kivételével záros határidőn belül távoztak klubjuktól. A világbajnok védő, Branco, vagy a jelenleg az Atlético Madridban szereplő középpályás, Émerson sem tudott beilleszkedni a brit futballba.

A "brazilokat nem igazolunk" brit tradícióját az Arsenal törte meg, Arséne Wenger számára nem volt túlzott jelentősége annak, hogy mit gondolnak az angol labdarúgás tudorai, neki csak az volt a fontos, hogy az adott labdarúgó jó focista legyen. Ennek köszönhetően szerződhetett az Ágyúsokhoz a balhátvéd Silvinho, aki azóta már a Celta Vigóban rúgja a bőrt, vagy érkezett a Highburyba a fiatal Edú, akinek a legutóbbi pontvadászatban sikerült bejátszania magát a kezdő tizenegybe. Wenger a nyáron is szerződtetett egy brazil focistát a világbajnok Gilberto Silva személyében, akinek remekül sikerült beilleszkednie a csapatba, vagyis végérvényesen bebizonyosodott, hogy nem a nemzetiség, hanem az adott focista játéktudása, intelligenciája a döntő.

Ilyen előzmények után jött el a téli átigazolási időszak, amelyben az angol klubokkal kapcsolatban egészen mostanáig nem nagyon merültek fel a brazil futballisták, az elmúlt huszonnégy órában azonban alaposan felpörögtek az események. Természetesen megint az Arsenal viszi a prímet, úgy tűnik ugyanis, hogy Arséne Wenger a selecao kapuvédőjével, Marcosszal szeretné megoldani kapusproblémáit. Az Ágyúsoknál a kapusposzt neuralgikus pontnak számít mostanában, David Seaman formája ugyanis egyáltalán nem meggyőző, a svéd Rami Shabaan a szezon végéig kidőlt a sorból, és a harmadik számú portás, Stuart Taylor sem számít valami tapasztaltnak. Az elmúlt egy hónapban hálóőrök egész sorát hozták kapcsolatba az Arsenallal a török Rüstü Recbertől kezdve a bolgár Zdravko Zdravkovon keresztül egészen a nürnbergi Darius Kampáig, ám a legutóbbi hírek szerint Marcos lehet a londoniak új egyese.

A brazil hálóőr a vébét követően meglehetősen nehéz időszakot élt át, klubja, a Palmeiras ugyanis példátlan módon kiesett az élvonalból. Ennek köszönhetően a Pálmafásoknak csökkenteniük kell költségeiket, és igyekeznek megválni a legtöbbet kereső focistáiktól, így Marcostól is, akit az Arsenal állítólag 2,5 millió fontért szerezhet meg. A BBC értesülései szerint a játékos hamarosan Londonba utazik, hogy személyesen tárgyaljon az Arsenallal.

A Premiership állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20030118apremiership.html

Nem ő lehet azonban az egyetlen friss világbajnok, aki a télen a Premiershipbe igazol, mivel az Atlético Paranaense középpályása, Kléberson is Anglia felé vette az irányt. A focistát korábban a Leeds nézte ki magának, de a yorkshire-i klubnak jelenleg nincsen pénze arra, hogy megvegye őt. Ezt szeretné kihasználni a Newcastle, amelynek elnöke, Freddy Shepherd már el is utazott Brazíliába, hogy tárgyaljon a focista klubjával. Érdekesség, hogy a Szarkák a Leeds védőjét, Jonathan Woodgate-et is szeretnék leigazolni, azonban előbb mindenképpen a Kléberson-transzfert akarják végrehajtani - ha ugyanis előbb megveszik Woodgate-et a Leedstől, akkor a vetélytársnak meglenne a pénze Klébersonra.