Vágólapra másolva!
Lisztes Krisztián együttese, a Werder Bremen a héten bejutott a Német Kupában a legjobb négy közé, és mivel a bajnokságban a harmadik helyen áll, egyre valószínűbb, hogy a következő szezonban is ott lesz a nemzetközi porondon - sőt, még a Bajnokok Ligájába való bejutást sem lehet kizárni. A klub menedzsere, Klaus Allofs ennek megfelelően máris megkezdte a tárgyalásokat a nyári erősítéseket illetően, annak ellenére, hogy egyáltalán nem biztos, hogy szeptemberben is a Werdernél lesz.

A brémai együttes a kilencvenes évek közepén, Otto Rehhagel távozása után élcsapatból gyenge középcsapat lett, sőt, egy alkalommal majdnem kiesett a Bundesligából.

Az, hogy manapság a Werder megint a dobogós helyezésekért küzd, legfőképpen két embernek köszönhető: a trénernek, Thomas Schaafnak, illetve a sportigazgatónak, Klaus Allofsnak. Mindketten 1999-ben kerültek az egyesülethez, és a csapat fejlődése azóta töretlen volt. Az egykori 56-szoros válogatott, Európa-bajnok Allofs olyan futballistákat szerződtetett le a zöld-fehér egyesület számára, mint Claudio Pizarro, Mladen Krstajic, Fabian Ernst, Angelosz Hariszteasz, Markus Daun, Lisztes Krisztián vagy a legutóbb Johan Micoud, akik mind telitalálatnak bizonyultak, és tökéletesen beilleszkedtek a csapatba. A sportigazgató munkáját nagya is értékelik a klubon belül, ám ennek ellenére egyelőre még nem hosszabbították meg nyáron lejáró szerződését.

Az ok meglehetősen egyszerű, ugyanakkor kissé érthetetlen: mivel Klaus Allofs tagja a klub elnökségének, így új szerződést csak az egyesületet irányító tanácsadó testület ajánlhat neki. Ez azonban csak meghatározott időközönként ül össze, a legközelebb csak júniusban - amikor a következő szezonra való előkészületeknek már majdhogynem véget értek. A szabály azonban szabály, a vezetőség semmit sem tehet az ügyben, és elképzelhető, hogy ezzel maga alatt vágja a fát. Allofs ugyan jól érzi magát Brémában, de szeretné, ha munkáját valamivel magasabb fizetéssel ismernék el (jelenlegi szerződése szerint évi 700 ezer eurót keres), és ha a helyzet továbbra is bizonytalan marad, akkor könnyen elcsábíthatja őt egy másik egyesület.

A Bundesliga állása/sport/focivilag/20030201abundesliga.html

Egyelőre azonban Allofs még a Werder alkalmazottja, és a brémaiak megbízásából keres új focistákat a következő idényre. A zöld-fehéreknek máris több kiszemeltje is van, és a sportigazgató a legújabb trendnek megfelelően nem csak a sportbéli, hanem az üzleti és marketingszempontokat is figyelembe veszi. Brémában például meglehetősen magas a török származású lakosok száma, így egy török futballista leigazolása alapos lökést adhat a nézőszámnak: a Fenerbahcéban szereplő Ümit Özat, illetve Mustafa Dogan is ingyen igazolható lesz szerződése lejártával, és a Werder játékosmegfigyelője, Hune Fazlic mindkettejüket megnézte a múlt hét végén a Besiktas elleni rangadón. Mind a két focista a védelem tengelyében vethető be, Ümit Özat a török válogatottal ott volt a vébén, míg Dogan Németországban látta meg a napvilágot, és egykoron a Nationalelfben is pályára lépett.

Az ázsiai piac is fejlődőben van, azon klubok iránt, amelyben egy japán vagy egy koreai futballista szerepelt, hatalmas az érdeklődés a Távol-Keleten, és mezek tízezreit lehet eladni. Allofs ezt a lehetőséget sem hagyja szemen kívül, éppen ezért tárgyalásokat kezdett a japán Gamba Osakával a szintén középhátvéd Mijamoto Cuneszaju leigazolása érdekében. A 25 esztendős, válogatott futballista nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy a Werder érdeklődik iránta, és szívesen szerződne a Bundesligába.