Vágólapra másolva!
A Paris Saint-Germain együttese ebben a szezonban (is) a várakozáson alul szerepel, a fővárosi gárda 28 forduló után csupán a 11. helyen áll a francia pontvadászatban, és szinte semmi esélye arra, hogy megszerezze a hőn áhított bajnoki címet. Mindennek eredményeképpen egyre valószínűbb, hogy nem hosszabbítják meg a tréner, Luis Fernandez nyáron lejáró szerződését, és a klub máris megkezdte az új szakvezető keresését, és a jelöltek között Gerard Houllier és Jean Tigana is ott van.

A párizsiak utoljára 1994-ben tudták megnyerni a bajnoki címet, és utolsó nagy sikerük az 1998-as kupagyőzelem volt, azóta viszont rendkívül gyengén szerepel az egyesülete, különösen ahhoz képest, hogy a tulajdonos, a Canal + televíziós társaság mennyi pénzt fektetett be a csapatba. Az előző szezon negyedik helye után a mostani pontvadászatban egyértelműen az aranyérem megszerzése volt a célkitűzés, és a bajnokság első felében ez nem is tűnt elérhetetlennek: 12 fordulót követően a PSG a második helyen állt, egy ponttal lemaradva az akkori listavezető Auxerre-től, azóta viszont semmi sem jön össze.

Az azóta lejátszott 16 mérkőzésnek a felét elveszítette a csapat, és jelenleg csak a 11. pozíciót foglalja el a tabellán, hátránya pedig az élen álló OM-mel szemben 12 pont. Érdekesség, hogy nagyon sok esetben a párizsiak szereztek vezetést, de a bajnokság során hét olyan meccs volt, ahol nem tudták megőrizni előnyüket. A legutóbbi fordulóban a Guingamp ellen például fél órával a lefújás előtt még 2-0-ra vezetett a csapat, ám végül mégis 3-2-es vereséget szenvedett.

Az Arsenal is érdeklődik Ronaldinho iránt/sport/focivilag/20030205azarsenal.html

És ha mindez nem lenne elég érv Luis Fernandez ellen, a szakember ráadásul összekülönbözött az együttes legnagyobb sztárjával, a brazil Ronaldinhóval. Ennek persze megvolt az oka, hiszen a világbajnok futballista meglehetősen öntörvényű labdarúgó, és az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor Ronaldinho a téli szünetet követően három napos késéssel érkezett vissza Brazíliából, saját elmondása szerint azért, mert fogorvoshoz kellett mennie. Ehhez képest a világsajtót olyan képek járták be, amelyeken az volt látható, hogy a középpályás meglehetősen jól érzi magát egy kispályás tornán.

Késését követően Ronaldinho pénzbüntetést kapott, rövid időre a tartalékok közé száműzték, és egészen a legutóbbi fordulóig nem kapott helyet a kezdő tizenegyben. A Guingamp ellen végre kezdett, rúgott egy fantasztikus gólt, adott egy gólpasszt, ám a csapat mégis kikapott. Sokak szerint ez nem véletlen, amikor ugyanis ő is a pályán van, akkor a gárda hátsó alakzata sokkal sebezhetőbb, mivel a brazil csak meglehetősen ritkán megy vissza védekezni, és kevés labdát szerez. Ami tény: az eddig lejátszott 28 mérkőzés közül Ronaldinho 12 alkalommal volt kezdő, és ezen a tucatnyi találkozón a PSG 18 gólt kapott. A maradék 16 összecsapáson összesen tíz alkalommal zördült meg a csapat hálója.

Meglepő Liverpool-búcsú az FA-kupától/sport/focivilag/20030206meglepo.htmlVálságban a Liverpool/sport/focivilag/20021216valsagban.htmlA Liverpool a 2001-es év csapata/sport/focivilag/20020111aliverpool.html

Mindezek ellenére a klub elnöke, Laurent Perpere inkább Ronaldinhót, mint Fernandezt tartaná meg, ami azt jelenti, hogy a szakember nyáron lejáró kontraktusát aligha hosszabbítják meg. A PSG máris megkezdte az új tréner keresését, és a párizsiak nem "kispályáznak", hiszen első számú kiszemeltjük nem más, mint a jelenleg a Liverpoolt irányító Gerard Houllier, aki egykoron már ült a párizsiak kispadján, sőt, 1986-ban bajnokságot nyert a csapattal. A francia mester immár több mint öt éve dolgozik a Vörösöknél, és kétségtelen tény, hogy vezérletével az egyesületnek sikerült modernizálnia kissé elavult szakmai felépítését, ismét Anglia és Európa élcsapatai közé tartozik, és a 2001-es kupatriplázás (a 'Pool mindhárom kupasorozatot megnyerte, amelyikben elindult) bekerült a klub históriáskönyvébe. A Liverpool szurkolói rajonganak Houllier-ért, de az utóbbi időben a csapatnak nem nagyon megy, és sokak szerint az edzőcsere jót tenne a gárdának.

Houllier ugyan a napokban cáfolta, hogy a nyáron haza szeretne térni Franciaországba (akkor a Monacóval hozták kapcsolatba), ám tény, hogy a PSG vezetőségében fontos szerepet játszó Alain Cayzac a tréner közeli barátja, és egyes sajtóértesülések szerint a párizsiak már puhatolózó tárgyalásokat folytattak Houllier-vel. A szakvezető szerződése 2005-ig érvényes a Liverpoolnál, és éves fizetése is meglehetősen magas (havi 200 ezer euró körül van), ami megnehezítheti a PSG dolgát, de a francia klub állítólag nem is vezetőedzőnek, hanem amolyan szakmai tanácsadónak szeretné szerződtetni Houllier-t, akinek 2001-es szívműtétje után jót is tenne, ha nem kellene napi feladatokat ellátnia, és kevesebb stressz érné.

A dolog persze még csak a kezdeti stádiumban van, és a párizsiak arra az eshetőségre is gondolnak, ha Houllier mégsem fogadja el ajánlatukat, és más kiszemeltjeik is vannak a kispadra. Az egyik jelölt jelenleg szintén Angliában dolgozik, de Jean Tiganáról szinte mindenki biztosra veszi, hogy az idény végén távozik a Fulhamtől, amely klubnál mostanában meglehetősen feszült a helyzet. Rajta kívül még a jelenleg a Rennes-nél dolgozó, bosnyák Valid Halilhodzic szerepel a PSG kívánságlistáján.