Vágólapra másolva!

Anyagi válságban a belga futballklubok

Még messze a bajnoki idény vége, de az már bizonyos, hogy újabb csapat, Lommel kisváros együttese tűnik el jövőre a belga labdarúgás élvonalából, mert nem tud kilábalni az adósságból.

A brüsszeli Molenbeek tavalyi esete után idén a Mechelen és a Lommel, két flandriai csapat kerül vissza az amatőrök közé, a harmadosztályba. A licencrendszer bevezetése könyörtelen aratást végez a belga labdarúgás élvonalában, ahol az alacsony nézőszám, a csekély televíziós bevétel és a szponzorok gyérülő lelkesedése folytán egyre több helyen csak az önkormányzat áldozatkészségén múlik, hogy megmarad-e a csapat a hivatásosok között.

Idén már a nagy vallon iparváros, Charleroi egyébként a sereghajtók között kullogó klubját is ez a veszély fenyegette, de a városi önkormányzat 2,5 millió eurós gyorssegéllyel megmentette. Itt egyébként az a nagy kérdés, hogy mit kezdjenek Belgium egyik legkorszerűbb stadionjával, ha a csapatot törlik a ligából, és mi legyen a szurkolókkal abban a városban, amely máris élenjáró Belgium bűnözési statisztikájában.

A lommeli helyhatóság nem volt ilyen adakozó, így a klub jövőre eltűnik az első osztályból, amelynek létszámát a hírek szerint a jelenlegi 18-asról 16-osra csökkentik.

A Fiorentina sorsára juthat a Lazio/sport/focivilag/20030307afiorentina.html600 millió euró a Bundesliga-klubok adóssága/sport/focivilag/20021220600millio.htmlCsődben a Valencia (2002.09.12.)/sport/focivilag/20020912csodben.html

Alain Courtois, aki 2002-ig a belga szövetség főtitkára volt, arról nyilatkozott a Les Sports című lapban, hogy szerencsétlen ötletnek tartja a nemrég bevezetett szurkolói igazolványt is. A cél az volt, hogy kiszűrjék a pályákról a szerinte országosan 2-300 fősre tehető visszaeső garázdákat, huligánokat, így viszont a belga első osztály kilenc mérkőzésére hetente alig 75-80 ezer néző kiváncsi. Ez az érdeklődés a tízmilliós országban nevetségesen csekély, miközben tízezrek maradnak távol a stadionoktól, mert nem tudják, vagy nem akarják kiváltani a szurkolói igazolványt.

A helyzet súlyosságára jellemző, hogy Didier Reynders pénzügyminiszter a napokban fogadta a hivatásos klubok vezetőit, és megegyezett velük: ezentúl rendszeresen tájékoztatják a kormányt az anyagi helyzetükről. A Les Sports kommentárja szerint a licencrendszer mindennek az oka, s már a klubok életben maradásáról van szó. Nem lehet ugyanis vég nélkül folytatni az eladósodást, hiszen a csapatok már nem fizetik be az adót, a tb-hozzájárulást, nem utalnak pénzt az átigazolásokért, sőt, a játékosok bére körül sincs minden rendben.

A bajt tetézi viszont, hogy a pénzügyi rendcsinálás épp akkor kezdődött, amikor a szurkolói igazolvány bevezetése tízezreket vont el a stadionokból, a gazdasági pangás folytán pedig a szponzorok adakozó kedve is visszaesett. A lap úgy véli: a végeredmény az lesz, hogy a nagyobb városok is csak egy csapatot tudnak majd eltartani, a kisebbek pedig lemondhatnak az első osztályba kerülő kedvenceikről.