Vágólapra másolva!
Délkeleti szomszédunknál az idegenlégiósok alkalmazása ugyan nem számított különlegességnek az elmúlt években, de a külföldi focisták száma nem volt magas, és többségük általában más kelet-európai országokból (Jugoszlávia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Moldova) érkezett. A téli átigazolási időszakban azonban valóságos légiósdömping árasztotta el a román klubokat, és tucatnyi külföldi futballista igazolt Romániába, ráadásul nagy részük Nyugat-Európából érkezett.

Az előző szezonban az élvonalban szerepelt 16 klubban összesen 11 légiós lépett pályára, és mindössze egyetlen olyan egyesület volt (az Otelul Galati), amelyben kettőnél több külföldi futballista játszott volna.

A nyáron tovább csökkent a légiósok száma a román pontvadászatban, hiszen a bajnokság kezdetén mindössze kilenc külföldit találhattunk a kluboknál, de ez a szám már a szezon közben 11-re nőtt, köszönhetően annak, hogy az UT Arad előbb a nigériai Jeremy Njockot, majd a német Markus Pleulert is leigazolta a Stuttgarter Kickerstől. A télen aztán majd mindegyik egyesület úgy vélte, hogy érdemes külföldről erősítenie, és ennek köszönhetően összesen 12 légiós érkezett a román pontvadászatba.

A sort a Rapid Bucurestivel érdemes kezdeni, a listavezető ugyanis azt a történelmi tettet hajtotta végre, hogy játékoskeretében jelenleg öt légiós is szerepel, márpedig a román labdarúgás históriájában erre még nem volt példa. A fővárosi klub a szezon előtt még csak egy külföldi labdarúgóval rendelkezett a belga Manuel Godfroid személyében, de a klub edzője, Mircea Rednic, aki egykoron maga is Belgiumban légióskodott, a télen körülnézett egykori állomáshelyén, és két új szerzeménnyel tért haza.

A középpályás Roberto Biscontival Rednic egykoron még együtt is játszott a Standard Liége-ben, és miután a focista a télen felbontotta legutóbbi klubjával, a skót Aberdeen FC-vel a szerződését, és ingyen igazolhatóvá vált, a tréner nem habozott kontraktust kínálni neki. A szakvezető ezen kívül a belga SC Lokerenben futballozott Camille Musangát is leigazolta, akinek az lesz a feladata, hogy a török Besiktashoz igazolt Marius Maldarasanut pótolja a középpálya jobb oldalán. A csatársorba a nigériai Henry Makinwa érkezett, aki pályafutása során már szerepelt a Rayo Vallecanóban is, most pedig a portugál SC Farensének kellett érte fizetni 150 ezer eurót, míg a sérüléssel bajlódó kapus, Emilian Dolha helyére a szerb Boban Savic jött az Obilictől.

A Rapid példája ragadós volt, mert a többi egyesület is sorra tesztelte a külföldi focistákat, és jó néhányuk szerződést is kapott. Az UT Arad például Njock és Pleuler mellé harmadik légiósnak a francia Beauvais mindössze húszesztendős csatárát, Emilien Saint-Germaint igazolta le majd egy hónapos próbajátékot követően, és a fiatal támadó a román labdarúgás történetének első gall játékosa lett.

Ám mint kiderült, nem az utolsó, az Otelul Galati ugyanis pár nappal később leigazolta az ugyancsak francia Marlin Pianát. A kinshasai születésű játékos sokáig az ES Troyes futballistája volt, majd a nyáron klub nélkül maradt, s Franciaországban és Belgiumban nem talált magának csapatot, így Romániába szerződött. Az Otelul még egy légióst igazolt a télen a brazil André személyében, aki korábban a Grémióban kergette a labdát.

Ő abból a szempontból nem számított unikumnak, hogy brazil focista már korábban is pályára lépett Romániában, a címvédő Dinamo Bucuresti viszont történelmet írt Seydou Pape Diop szerződtetésével, hiszen szenegáli focista még soha sem játszott az országban. A 24 éves középpályás a világbajnokságon a franciák ellen győztes gólt szerzett Pape Bouba Diop unokaöccse, már maga is szerepelt a nemzeti tizenegyben, és pályafutása során megfordult a Valenciennes-ben, a Norwich Cityben, az RC Paris-ban és az FC Aarauban is. Érdekesség, hogy mivel az orvosi vizsgálatok során a szívét nem találták teljesen rendben, így a kontraktusát úgy kötötték meg, hogy a Dinamo színeiben játszott mérkőzéseinek arányában kapja fizetését.

A sor ezzel azonban nem ért véget: az Universitatea Craiova előbb a bosnyák válogatott kapust, Adnan Guszót igazolta le az FK Szarajevótól, majd a 18 esztendős kongói támadót, Tresor Ewangót szerződtette próbajátékot követően - a csatár ezzel az első kongói focista lett Romániában. A Politechnica Timisoara az amerikai Steve Reesének ajánlott négyéves szerződést, igaz, a portás már két éve az országban futballozott a harmadosztályú FC Aerostar Bacauban.