Vágólapra másolva!
A Bayer Leverkusen új szakvezetőjével, Thomas Hörsterrel is a kiesés ellen küzd, és jelenleg az utolsó előtti helyet foglalja el a Bundesligában. Sokak szerint az amatőrcsapattól a felnőttekhez került szakember nem alkalmas arra, hogy megmentse a csapatot, ám a klub elnöke, Rainer Calmund kijelentette: esze ágában sincsen újabb edzőcserére. A szakmai vezetőségben tegnap mégis változás történt: a 2002 januárja óta üres sportigazgatói posztot a német utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya, Jürgen Kohler töltötte be, mégpedig azonnali hatállyal.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

A gyógyszergyáriaknál a sportigazgatói posztot korábban Rudi Völler töltötte be, aki a kilencvenes évek közepén, játékospályafutása befejezésével került a klub vezetőségéhez, és feladatát remekül látta el. A helyzet 2000-ben vált bonyolulttá, amikor a Leverkusen akkori edzőjét, Christoph Daumot nevezték ki a válogatott élére, ám a szakember szervezetében kokaint találtak, és így természetesen nem hogy a nemzeti csapatot, de még a Bayernt sem irányíthatta. Völler ekkor (eredetileg csak beugróként) a Nationalelf és a Leverkusen kispadjára is leült, és itt is kiválóan dolgozott. A DFB rögtön hosszabb szerződést ajánlott neki, és a Leverkusen végül a nemzeti érdekre hivatkozva el is engedte - igaz, először csak a kispadról, a sportigazgatói posztot ugyanis egészen 2001 végéig megtartotta. Amikor végül is véglegesen távozott a gyógyszergyáriaktól, akkor viszont a pozíció megürült, és egészen mostanáig betöltetlen maradt.

Nem mintha Calmund nem szerette volna, hogy valaki elfoglalja Völler helyét a vezetőségben. Még 2001-ben megkezdte a megfelelő utánpótlás keresését, de sehogyan sem sikerült kielégítőnek tűnő megoldást találnia. Tárgyalt többek között Rune Bratseth-tel, aki éveken keresztül futballozott a Bundesligában a Werder Bremenben, és később a Rosenborg vezetőségében vállalt szerepet, szóba került az aktív pályafutását a Leverkusennél befejező Bernd Schuster, aki a spanyol Xereznél dolgozott szakvezetőként, az SC Freiburgnál nagy sikerrel működő Andreas Rettig, aki később a Köln menedzsere lett, és a Borussia Mönchengladbach mestere, Hans Meyer is, azonban különböző okok miatt mindannyian nemet mondtak. Később pedig, amikor Klaus Toppmöller vezetésével a csapat sikeresen szerepelt, a dolog valahogyan elsikkadt, és a Leverkusennek így több mint egy éven keresztül nem volt sportigazgatója.

A Bundesliga állása/sport/focivilag/20030322abundesliga.html

Amikor azonban az eredmények megint rosszabbak lettek, ismét felmerült: mégis csak be kellene tölteni a sportigazgató pozícióját. Klaus Toppmöller menesztését követően lett igazán fontos a kérdés, és akkoriban Otto Rehhagelt emlegették a Bayerrel kapcsolatban, azonban a szakember nem akarta felbontani a görög szövetséggel megkötött szerződését - Rehhagel ugyanis jelenleg a hellének szövetségi kapitánya. A következő jelölttel is hasonló probléma volt, Jürgen Kohler ugyanis tavaly nyári visszavonulása óta a német utánpótlás-válogatott edzője, és kontraktusa egészen 2007-ig szól. Jobban mondva csak szólt, mert a DFB úgy érezte: tartozik annyival a Leverkusennek, hogy elengedi az egykori világ- és Európa-bajnokot a gyógyszergyáriakhoz.

A 37 esztendős szakember pedig elfogadta a Bayer ajánlatát, bár túl sokat nem nyilatkozott az ügyben: pénteken ugyanis még ő ül a német U21-es válogatott kispadján a litvánok elleni Eb-selejtezőn, és egyelőre csak ezzel a meccsel akar foglalkozni. Azt követően azonban már csak a Leverkusenre kell koncentrálnia. Calmund szerint szó sincsen arról, hogy Kohler átvenné Hörster szerepét, a vezetőedző személye és feladata nem változik, csupán annyi, hogy immár a vezetőségben is lesz egy olyan személy, aki valóban szakemberként dönthet a sportbéli kérdésekben. Az idei bennmaradás biztosan nem ezen múlik, de a klub jövője szempontjából ez a döntés valóban létfontosságú lehet.