Vágólapra másolva!
Johannesburgban megtartották az afrikai Aranylabda-választást, melyen a kontinens 2002-ben legjobb teljesítményt nyújtó labdarúgóit díjazták. A földrész legkiemelkedőbb futballistája El-Hadji Diouf, a Liverpool és a szenegáli válogatott csatára volt.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

A 22 éves támadó mögött honfitársa, a 24 éves Pape Bouba Diop, a francia Lens középpályása és a 20 éves Mido (Ahmed Hossam), az Ajaxtól a Celta Vigónak kölcsönadott csatár végzett. Tony Silva nyerte el a legjobb afrikai kapusnak járó trófeát, ezzel teljessé téve Szenegál tarolását a választáson. Mido lett a földrész legjobb fiatal játékosa.

Dioufot a világbajnokság után a Liverpool 10 millió fontért (3,7 milliárd forintért) vásárolta meg a Lenstól. Bár hullámzó szezont tudhat maga mögött a Mersey-parti csapatnál, mégis sikerült megvédenie tavalyi elsőségét. A Southampton ellen két remek góllal nyitott augusztusban, viszont nemrégiben az emlékezetes köpködős incidens is az ő nevéhez fűződött a Celtic elleni mérkőzésen. Még a világbajnokság előtt, az Afrika-kupa döntőjében tizenegyest hibázott Kamerun ellen, aztán viszont tündökölt a vb nyitómeccsén a címvédő Franciaország ellen, és végül a negyeddöntőbe vezette hazája válogatottját.

A győztesek:
az év játékosa: El-Hadji Diouf (szenegáli, FC Liverpool)
az év kapusa: Tony Silva, (szenegáli, AS Monaco)
az év edzője: Bruno Metsu (francia, szenegáli válogatott)
az év tehetsége: Ahmed Hosszam (egyiptomi, Ajax Amsterdam)
az év csapata: a szenegáli válogatott
az év klubcsapata: a Zamalek (egyiptomi)
az afrikai BL legjobbja: Hicham Aboucherouane (Raja Casablanca, marokkói)
a legszebb gól: Pape Bouba Diop (a Szenegál-Uruguay vb-mérkőzésen)
az év női játékosa: Alberta Sackey (ghánai)
különdíj a fiatalok futballjáért: a ghánai szövetség
különdíj a labdarúgás érdekében folytatott tevékenységéért: Mwade Wade (szenegáli, edző, vezető)

Ch. Gáll András