Vágólapra másolva!
David Beckham és Michael Owen már a múlté: Anglia legújabb kedvencét és "szuperhősét" Wayne Rooney-nak hívják. Az Everton tinédzser csatára a törökök ellen harmadszor volt válogatott, először volt kezdő a nemzeti csapatban, és a lefújást követően őt választották meg a meccs legjobbjának. Az angolok pedig szentül meg vannak győződve róla, hogy hamarosan ő lesz a világ legjobb labdarúgója - bár némelyik drukker szerint már most is közel áll ahhoz.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Az Evertonnál már a szezon előtt azt ígérték, hogy Wayne Rooney lesz a bajnokság szenzációja, de ezt akkor még senki sem vette komolyan. A vörös hajú támadó augusztus 17-én mutatkozott be a Premiershipben, és még a 17. születésnapja előtt megszerezte első találatát a legjobbak között - történetesen éppen a bajnoki címvédő Arsenal ellen, ráadásul az utolsó percekben, és a liverpooliak ezzel a góllal gyűjtötték be a három pontot. Ezzel pedig kezdetét vette Angliában a Rooney-mánia.

Az angol élvonal legfiatalabb gólszerzőjének titulusát ugyan a Leeds még ifjabb ausztrál csatára, James Milner elvette az Everton üdvöskéjétől, de Rooney idén februárban egy másik rekordot is meghódított, amit valószínűleg kevesen fognak elvenni tőle: ő lett minden idők legfiatalabb angol válogatott futballistája. Wayne mindössze 17 éves és 111 napos volt, amikor pályára lépett az ausztrálok ellen, és ezzel megdöntötte James Prinsep 124 éve fennálló csúcsát. A legtöbben azonban azt mondták, hogy Rooney csak azért szerepelhetett a nemzeti csapatban, mert Eriksson ígéretet tett a sztárcsapatoknak, hogy legjobbjaikat csak egy félidőn keresztül játszatja. Tény, hogy az ausztrálok ellen a szakvezető a második játékrészben teljesen más csapatot küldött pályára, mint az elsőben, és összesen hat újoncot avatott - köztük Rooney-t is.

Forrás: EPA
Rooney méltó követője lehet Linekernek és Shearernek Fotó: EPA

A fiatal támadó ráadásul az Evertonban sem tartozott a stabil kezdőemberek közé, az ausztrálok elleni meccs előtt éppen négymeccses eltiltását töltötte, és az esetek többségében később is csak csere volt: ebben a szezonban összesen hétszer volt kezdő, idén pedig csupán egy alkalommal, a legutóbbi játéknapon - igaz, akkor gólt is szerzett, és ez meggyőzte Erikssont arról, hogy meghívja a tinit a liechtensteiniek, illetve a török elleni Eb-selejtezőre készülő válogatottba. Rooney a miniállam ellen 2-0-s vezetésként, csereként állt be, és még ekkor is kevesen gondolták volna, hogy Eriksson a sorsdöntő, törökök elleni találkozón kezdőként veszi számításba. A szakvezető azonban kockáztatott, és a rizikó bejött: Rooney kiválóan futballozott az egész meccs során, és a lefújást követően az újságírók őt választották meg a találkozó legjobbjának. Az ezért járó díjjal azonban elméletben nem sok mindent kezdhet: mivel még nem múlt el 18 éves, a pezsgőt, amit kapott, maximum tovább ajándékozhatja.

A meccs után Eriksson elismerte, hogy ezek után Rooney minden bizonnyal rendszeresen ott lesz a válogatott keretben, sőt, továbbra is a kezdő tizenegyben számol vele, Angliában pedig tetőfokára hágott a Rooney-mánia. A BBC internetes oldalán például összeállítás jelent meg arról, hogy ilyen idős korában a futball történetének nagy csatárai hol tartottak karrierjükben. A Pelével való összehasonlításból Rooney ugyan vesztesen jött ki (a Fekete Gyöngyszem még nem töltötte be a 17-et, amikor bemutatkozott a válogatottban, és még nem volt 18, amikor világbajnok lett), és hivatalosan Ronaldo is világbajnoknak mondhatta magát (bár az 1994-es Wolrd Cupon egyetlen találkozón sem szerepelt), Diego Maradona viszont éppen hogy kimaradt a vébére készülő válogatott keretből (bár a címeres mezben még 16 évesen bemutatkozhatott, éppen Magyarország ellen).

Ami a közelmúlt angol csatársztárjait illeti, Rooney még Michael Owent is megelőzte, aki 17 évesen mutatkozott be a Premier League-ben, és 18 éves volt, amikor először játszott a háromoroszlános mezben. Igaz, még nem volt 19, amikor a vébén azt a káprázatos gólt rúgta az argentinok ellen. Alan Shearer is letett már valamit az asztalra 17 esztendősen, ennyi idős volt, amikor a Southampton színeiben mesterhármast ért el az élvonalban az Arsenal ellen, de a válogatottban csak 22 esztendősen debütálhatott, míg Gary Lineker Rooney életkorában még csak az ificsapatban rugdosta a gólokat.