Vágólapra másolva!
A hamburgi bíróság Oliver Kahnnak, a Bayern München és a német labdarúgó-válogatott kapusának adott igazat abban a perben, melyben a hálóőr erkölcsi és anyagi kártérítést követel egy számítógépes szoftvereket gyártó cégtől, továbbá betiltotta a "FIFA 2002" elnevezésű játék terjesztését.

A határozat szerint az Electronic Arts megsértette a 33 éves világbajnoki ezüstérmes személyiségi jogait azzal, hogy engedély nélkül használta a nevét a számítógépes játékban, amelyben ráadásul képregény-figuraként szerepelteti. A bíróság ezért 250 ezer eurós bírságot, vagy hat hónapi börtönbüntetést szabhat ki.

Kahn és ügyvédje úgy véli, nemcsak a személyiségi jogok megsértése miatt kell a cégnek felelnie, hanem anyagi kártérítés is jár a labdarúgónak. A felmérések szerint a tavaly nyári világbajnokság óta közel 300 ezer darabot adtak el az inkriminált termékből 15 millió euróért Németországban, így a remélt összeg milliós nagyságrendű is lehet.

A bajor csapat kapusa 40 ország 800 futballistájának egyike a komputeres játékban, így elképzelhető, hogy a jövőben mások is perre mennek.