Vágólapra másolva!
A Bundesligában ebben a szezonban kétségtelenül a Stuttgart okozta a legkellemesebb meglepetést: a svábok négy fordulóval a bajnokság vége előtt a második helyen állnak, és még ha lejjebb csúsznak is a tabellán a hajrában, szereplésük akkor is hatalmas sikernek számít majd. Felix Magath egy rendkívül jó csapatot hozott össze a rendelkezésére álló fiatal játékosokból, annak ellenére, hogy a színfalak mögött továbbra sem volt minden rendben a klub háza táján.

A Stuttgart az elmúlt két szezonban szinte egyáltalán nem tudott új focistákat igazolni, köszönhetően annak, hogy a klub közel húszmillió eurós adósságot hozott össze még az előző elnök, az időközben a Német Labdarúgó Szövetség első emberének megválasztott Gerhard Mayer-Volfeder idejében, aki azóta sem örvend valami nagy népszerűségnek az egyesületnél. Az együttes a 2000-2001-es szezonban még a kiesés ellen küzdött, ám 2001 februárjában sorsdöntő változások történtek a csapatnál: a gárda új edzője Felix Magath lett, akinek közbenjárására nem sokkal később Ralf Rüssmann került a menedzseri székbe, és ez a páros kivezette a Stuttgartot a krízisből. Miközben Magath vezérletével a gárda megúszta a kiesést, és az előző szezonban a nyolcadik helyen végzett, addig Rüssmann-nak sikerült kezelhető szintre mérsékelni a klub tartozásait - többségében úgy, hogy némiképp csökkentette a játékosok fizetését.

Úgy tűnt tehát, hogy minden a legnagyobb rendben van, különösen azután, hogy az őszi szezonban a svábok tovább folytatták remeklésüket: a bajnokságban tartósították a helyüket az élcsoportban, az UEFA-kupában pedig bejutottak a legjobb 16 közé. A háttérben azonban egyre feszültebb volt a helyzet, és a hatalmi harcban Rüssmann immár vesztésre állt. A klub új elnöke, Manfred Haas, illetve a pénzügyi igazgató, Ulrich Ruf nem nagyon szívlelhette a menedzsert, és többször is "keresztbe tettek" neki. A hírek szerint Haas már a nyáron szerette volna elbocsátani Rüssmannt, mégpedig azért, mert a klub főszponzora, a Debitel nevű cég nem akart többé együttműködni vele. No nem azért, mert szakmai dolgokban nem értett volna egyet a menedzserrel: a Debitel egyik vezetője, Achim Egner ugyanis jó barátságban van a Stuttgart volt marketing-igazgatójával, Peter Godenrathtal, akit Rüssmann közbenjárására küldtek el a klubtól tavaly. Rüssmann a nyáron végül is maradt, de érezni lehetett, hogy már nem sokáig.

Haas és Ruf a későbbiekben mindenhol igyekezett "megtorpedózni" Rüssmann tevékenységét. A menedzser legfontosabb feladata az volt, hogy megegyezzen a lejáró szerződésű játékosokkal, akik közül leginkább a csapatkapitány Zvonimir Soldo, valamint az új sztár, Kevin Kuranyi megtartása lett volna a legfontosabb szakmai szempontból. Soldóval, illetve ügynökével gyorsan sikerült is megegyezni, és a szerződéstervezet már csak a pénzügyi igazgató aláírására várt, azonban Ruf nem volt hajlandó szingálni a kontraktust, mivel úgy vélte, hogy a horvát középpályás túlságosan magas fizetést kapna a terv szerint.

Kuranyi helyzete sem volt egyszerű, hiába kezdte meg a tárgyalásokat Rüssmann a csatár képviselőjével, Karlheinz Försterrel (aki 1998 és 2001 között maga is volt a Stuttgart sportigazgatója), az elnökségtől kapott információ híján semmilyen konkrét ajánlattal nem tudott előállni. Rüssmann menesztéséhez a zuhanyhíradó szerint ráadásul az is hozzájárult, hogy a menedzser a nyáron magára haragította Krasszimir Balakovot (a bolgár szerződésén úgy módosítottak, hogy a focista fizetése csökkent), márpedig a középpályás meglehetősen nagy befolyással van a klub vezetésére, az elnökkel, Haasszal például együtt szokott golfozni.

Rüssmannt végül tavaly decemberben menesztették (igaz, a menedzser azóta is pereli a klubot az elmaradt, félmillió eurós végkielégítés miatt), és nem jelentett nagy meglepetést, hogy szerepkörét a szakvezető, Felix Magath vette át. A tréner ugyan nem örült a dolognak, de kénytelen volt elvállalni a feladatot addig, amíg nem találnak végleges megoldást. Sokan azt gondolták, hogy a megosztott szerepkör miatt Magath nem tudja majd ugyanolyan jól ellátni az edzői feladatokat, és a csapat tavasszal visszaesik a tabellán, de ennek éppen ellenkezője történt: a Stuttgart valósággal szárnyalt, és az ötödik helyről egészen a dobogó második fokára lépett előre. A szakvezető ráadásul sportvezetői feladatát sem hanyagolta el, Soldóval máris meghosszabbította szerződését, akárcsak a minap a válogatottba is meghívott Andreas Hinkelét, és már a következő szezonra is megkezdte az erősítést.

A frankfurti időkből Magath által jól ismert Horst Heldt még a télen érkezett, és bár egyelőre csak kevés játéklehetőséget kapott, megszerzésére azért volt szükség, mert a középpálya jobb oldaláról a nyáron biztosan távozik egy focista Jochen Seitz személyében. Az is biztos, hogy a következő szezonban a jelenleg a Nürnbergben futballozó Cacau is a Stuttgart játékosa lesz, de Magath szeretné, ha tovább erősíthetne a klub. Ennek érdekében a csapat teheti a legtöbbet, ha ugyanis bejut a Bajnokok Ligájába, akkor a klub anyagi helyzetén is jelentősen javíthat, és az esetleges új igazolásoknak is meglesz a pénzügyi alapja.