Vágólapra másolva!
Az Olympique Marseille az előző három idényben hagyományaihoz méltatlanul szerepelt a francia élvonalban: két alkalommal a kieséshez is nagyon közel került, a legutóbbi pontvadászatban pedig csak kilencedik lett. Ennek megfelelően tavaly nyáron nem nagyon költekezhetett a klub, az új tréner, Alain Perrin vezérletével azonban ismét az aranyért küzd a csapat, és ennek köszönhetően a vezetőség megint nagy terveket sző, és ismét sztárokat akar igazolni.

Annak köszönhetően, hogy az OM három idényen keresztül nem léphetett ki a nemzetközi porondra, a Marseille anyagi lehetőségei alaposan lecsökkentek, ráadásul a korábbi, sikeresebb időszakban kötött szerződések meglehetősen nagy fizetéseket biztosítottak a játékosok számára, ami szintén nem segített a csapaton. Ennek megfelelően tavaly nyáron a klub mindössze két új focistát igazolt Pascal Johansen és Johhny Ecker személyében, és ők is ingyen érkeztek. Később aztán kiderült, hogy ennek is megvoltak a maga előnyei: a trénernek, Alain Perrinnek ugyanis nem kellett teljesen új csapatot építenie, és sikerült is összeraknia egy ütőképes gárdát, amely a szurkolók legnagyobb örömére versenyben volt a bajnoki címért. Noha két fordulóval a bajnokság vége előtt a Marseille hátránya már hét pont a listavezető Lyon mögött, vagyis az aranyéremről már biztosan lecsúszott a csapat, de Bajnokok Ligájában való indulás meglehetősen valószínűnek tűnik, és ennek köszönhetően a vezetőség máris merész tervekkel állt elő a nyári átigazolási időszakra.

Ha hinni lehet a francia újságoknak, akkor az OM a nyáron alaposan belenyúl a pénztárcájába, és ismét igazi sztárokat igyekszik majd megszerezni: ha nem is világklasszisokról van szó, de olyan játékosokról, akik a francia pontvadászatban már bizonyítottak, és nemzetközi szinten is ismertnek, sőt, keresettnek számítanak. A névsor meglehetősen lenyűgöző: a kiszemeltek között van Djibril Cissé, Alain Boumsong, Benoit Pedretti, Mickael Landreau és a brazil Luizao: előbbi négy játékos egytől egyig francia válogatott, utóbbi pedig szintén bemutatkozott már hazája válogatottjában, és a brazil futball egyik nagy reménységének tartják. Mind az öt focista tökéletesen beleillik a klub elnöke, Christophe Bouchet által felvázolt koncepcióba, amely szerint olyan játékosokat akarnak igazolni, akik fiatalok ugyan, de már nagy tapasztalattal rendelkeznek.

A legfontosabb feladatnak egy (vagy akár kettő) középhátvéd leigazolása tűnik, hiszen az már bizonyos, hogy a veterán csapatkapitány, Franck Leboeuf elhagyja a klubot, és a katari Al-Szaddba szerződik, és könnyen elképzelhető, hogy a belga Daniel van Buyten is távozik, bár őt nagyon szeretnék megtartani. Ami Leboeuf pótlását illeti, Boumsong és Luizao jöhet szóba, de egyikük megszerzése sem lesz egyszerű: az Auxerre játékosa iránt a fél Premiership is érdeklődik (a legkomolyabbnak a Liverpool ajánlata tűnik), a brazil focistáért pedig klubja, a Cruzeiro meglehetősen sokat kér. A brazil bajnokság listavezetője hatmillió eurót szeretne kapni a válogatott védőért, míg a Marseille mindössze kétmilliót kínál érte.

Szintén nagyon fontos lehet a Marseille számára egy gólerős csatár szerződtetése, mivel a csapatnak a támadójáték az Achilles-sarka: az OM 36 forduló alatt mindössze 37 gólt szerzett, vagyis átlagban alig valamivel többet, mint meccsenként egyet - összehasonlításként a listavezető Lyon 61-nél, a második Monaco 49-nél tart, de a kieső helyen álló Sedan is 38 alkalommal volt eredményes. A Marseille legeredményesebb csatárja ebben a szezonban az elefántcsontparti Ibrahim Bakayoko, aki kilencszer volt eredményes, a többi négy csatár (Sakho, Fernandao, Chapuis és Szicsov) azonban összesen 12 gólt ért el. Nem csoda, hogy Perrin mester szívesen látná csapatában Djibril Cissét, aki az Auxerre színeiben tavaly gólkirályi címet szerzett, és jelenleg is a negyedik helyen áll a góllövőlistán a francia bajnokságban 14 találattal. Az ő megszerzése sem tűnik könnyűnek, hiszen Cissé jelenleg a nemzetközi játékospiac egyik legkeresettebb futballistája (főleg a Liverpool érdeklődik iránta), ráadásul az Auxerre mestere, Guy Roux nagyon ragaszkodik hozzá.

A középpályás Benoit Pedretti megszerzése viszont igen csak valószínűnek tűnik, a válogatott futballista szerződése ugyanis 2004-ben lejár klubjánál, a Sochaux-nál, a focista azt is bejelentette, hogy ezt nem akarja meghosszabbítani, sőt, azt is, hogy egyelőre nem akar külföldre szerződni, hanem Franciaországban akar maradni. A Sochaux a nyáron minden bizonnyal azon lesz, hogy jó pénzért eladja a focistát, és az egyik potenciális vevő mindenképpen a Marseille. A Nantes válogatott kerettag kapusa, Mickael Landreu is szinte biztosan távozik a klubjától a nyáron, és az érdeklődök között ott van a Marseille is, azonban az OM csak akkor tart igényt a Kanárik portására, ha jelenlegi kapusa, a horvát Vedran Runje távozik.