Vágólapra másolva!
Az Arsenal nyerte az angol labdarúgó FA-kupát, mivel a cardiffi Millennium-stadionban a francia Robert Pires góljával legyőzte a Southampton együttesét.

A találkozó egyetlen találatát Robert Pires szerezte, aki a 38. percben bevette Niemi kapuját, majd egy perccel később hatalmas helyzetben ismét hibázott. A második félidő aztán nem úgy alakult, ahogy a Southampton szerette volna. Gordon Strachan együttese előbb elveszítette kapusát: a 66. percben Antti Niemi egy kirúgást követően megsérült, jobb vádlijában izomszakadást szenvedett, helyére a 36 esztendős Paul Jones állt. Az Arsenal az utolsó percekben a saját kapuja elé szorult, és a Southampton akár az egyenlítő gólt is megszerezhette volna, de előbb Seaman védte bravúrral Ormerod közeli lövését, majd közvetlenül a lefújás előtt, a 96. percben, egy szöglet után Ashley Cole mentett a gólvonalról.

"Rettenesetesen akartuk a győzelmet, ez a siker minden idők egyik legnagyobb diadala számomra. Nagyon sajnálom, hogy barátom, Sol Campbell eltiltás miatt nem lehetett velünk a pályán, ma érte is küzdöttem" - nyilatkozta a lefújást követően Martin Keown, az Ágyúsok veterán védője.

"Nagyon nagy nyomás alatt voltunk, hogy megszerezzük ezt a kupát, de megcsináltuk. Hittünk magunkban" - mondta David Seaman, aki a csapatkapitány Patrick Vieirával együtt emelhette magasba a serleget.

"Azért szereztük meg a kupát, mert jól játszottuk, s nagyon akartuk. Az utóbbi három hétben alig bírtam a fiúkkal, az elveszített bajnokság után rettenetes lett volna, ha trófea nélkül zárjuk az idényt" - értékelt Arsene Wenger, az Arsenal 52 éves francia szakvezetője.

"Ahogy körbenézek a stadionban, s látom a tomboló szurkolókat, s az Arsenal-játékosokat a kupával, elszorul a szívem. De hiszem, hogy ezzel a döntőbe jutással elkezdődött valami új a klub életében. Szurkolóink megízlelhették kicsit a siker ízét, de még többre vágynak. Csapatunkban sok fiatal labdarúgó van, s biztos vagyok abban, lesz még alkalmunk a javításra" - kesergett Chris Marsden, a Southampton kapitánya.

A londoni szurkolók örömét fokozhatta az a tény is, hogy a kupadöntő legjobbjának válaszott Thierry Henry 2007-ig szerződést hosszabbított a klubbal.

FA-kupa, döntő:
Arsenal - Southampton 1-0 (1-0)
Cardiff, 73 726 néző
vezette: Barber
Arsenal: Seaman - Lauren, Keown, Luzsnyij, A. Cole - Pires, Gilberto, Parlour, Ljungberg - Bergkamp (Wiltord, 77.), Henry
Southampton: Niemi (Jones, 66.) - Baird (Fernandes, 87.), Lundekvam, M. Svensson,
Bridge -Telfer, A. Svensson (Tessem, 75.), Oakley, Marsden - Beattie, Ormerod
gól: Pires (38.)