Vágólapra másolva!

Az új szerzemények mentették meg a Hannovert

A Bundesliga utolsó előtti fordulójában újabb két csapat biztosította be a bennmaradását: a Kaiserslautern és a Hannover. Utóbbi esetében az a legérdekesebb, hogy a tréner, Ralf Rangnick tulajdonképpen teljesen új csapatot épített a szezon közben: az utolsó fordulóban pályára lépett játékosok közül öten a szezon elején még nem a Hannover futballistái voltak.

A hannoveriek tavaly nagy fölénnyel nyerték meg a német másodosztály küzdelmeit, és mivel nyáron csak egy kulcsember távozott Jan Simák személyében, érkezett viszont jelentős összegért Jiri Stájner és Blaise N'Kufo (egy cseh és egy svájci válogatott), a klub háza táján bíztak benne, hogy a gárda az élvonalban is megállja a helyét. Ehhez képest az első háropm fordulóban egyetlen pontot sem szerzett az együttes, és így az őszi átigazolási szezon utolsó napjaiban öt új focistát is szerződtetett a klub. A legnagyobb erősítésnek a csatársorba igazolt Fredi Bobic tűnt, a védelembe a görög Kosztasz Konsztanidisz érkezett, míg a nyáron érkezett sportmenedzser, Ricardo Moars régi kapcsolatait felhasználva három spanyol labdarúgót is Hannoverbe vitt - Moars ugyanis korábban az RC Deportivo vezetőségében dolgozott.

Az erősítések meg is hozták a megfelelő hatást, hiszen a csapat szép sorban elkezdte gyűjtögetni a pontokat, 12 forduló után az együttes már nem állt kieső helyen, és a sokadvirágzását élő Fredi Bovic személyében még a Nationalelfnek is adott egy játékost. Mielőtt azonban túlságosan elkezdtek volna örülni a drukkerek, újabb hullámvölgy következett, az év utolsó öt mérkőzésén képtelen volt betalálni a csapat, és ennek köszönhetően a Hannover ismét kieső helyre csúszott vissza. A gyenge eredmények pedig ismét kiélezték a klubelnök és a tréner közötti, amúgy is meglehetősen feszült viszonyt, és a német újságok januárban már arról cikkeztek: ha a Bundesliga tavaszi szezonjának rajtján a Hannover nem kezdi el a pontgyűjtést, akkor Rangnick talpára gyorsan útilaput köthetnek.

A tréner szerencséjére a sporigazgató Moars teljes mellszélességgel kiállt mellette, és a téli átigazolási időszakban mindent megtett annak érdekében, hogy a Hannover tovább erősödjön. A volt deporos sportvezető elismerte, hogy a rajta keresztül leigazolt spanyolok közül José Manuel és Fernando nem vált be, tőlük januárban meg is vált a klub, érkezett viszont két újabb labdarúgó. Közülük a brazil Vinicius Európában szinte teljesen ismeretlennek számított, a középhátvéd hazájában a másodosztályú Iutanóban rúgta a labdát, bár korábban több mint száz meccset játszott az élvonalban. A másik új szerzemény annál ismertebb a világ labdarúgásában: a több mint százszoros román válogatott Gheorghe Popescuról van szó, akit azonban csak nagy nehézségek árán sikerült megszerezni. A veterán focista az előző szezonban az olasz Leccében játszott, majd tavaly nyáron hazatért a Dinamo Bucurestibe. A román bajnokságban uralkodó viszonyok azonban nem tetszettek neki, így még novemberben elhagyta a bukaresti gárdát, felbontotta szerződését, és szabadon igazolhatóvá vált. Igen ám, de a FIFA legújabb átigazolási szabályai szerint egy focista egy éven belül csak egyszer válthat klubot, így a nemzetközi szövetség először nem engedélyezte, hogy a Hannover szerződést kössön Popescuval. A klub persze nem hagyta annyiban, fellebbezett, arra hivatkozva, hogy a játékosnak nem volt élő szerződése, és a FIFA másodjára már a hannoverieknek adott igazat, akik így a szezon végéig szerzőést kötöttek a románnal.

Popescu a csapatban nem a védelem tengelyében, hanem a középpályán kapott helyet, éppen a szezon közben Jaimét kiszorítva, és az ő játéka is hozzájárult ahhoz, hogy az idén a gárda ismét meginduljon felfelé a tabellán. Persze nem csak az új igazolások járultak hozzá a jobb szerepléshez, hanem Ragnick néhány taktikai húzása, illetve változtatása a kezdő csapatban: a kapuba például a veterán Jörg Sievers helyett a fiatall Gerd Tremmelt játszatta tavasszal, aki több alkalommal is pontot mentett. A szakvezető idén már nem ragaszkodott annyira az általa annyira kedvelt 4-3-3-as taktikához, ha kellett, akkor mert rajta változtatni - mint például a Schalke elleni idegenbeli találkozón, ahol Popescut a védelembe vezényelte, és csak a klasszikus, középhátvédes felállást alkalmazta. A legutóbbi mérkőzéseken Jaime is visszakerült a csapatba, ami azt jelentette, hogy az utolsó öt bajnokin öt olyan focista volt a kezdő tizenegybe, aki a szezon kezdetén még nem a Hannover focistája volt: Jaime, Bobic, Konsztantinidisz, Vinicius és Popescu.

Nagy kérdés, hogy a következő szezonban ki szerepel majd a Hannover mezében: az új szerzemények közül ugyanis Vinicius, Jaime és Konsztantinidisz csak kölcsönbe érkezett, Fredi Bobic és Popescu szerződése pedig lejár az idény végén: a csatárt az eredményes játéka nyomán több más egyesület is megkereste, a román focista pedig a visszavonulását fontolgatja. Annyi azonban bizonyos, hogy ha ezek a játékosok nem lennének, akkor a Hannovernek nem az élvonalra, hanem a másodosztályra kellene készülnie a nyáron.