Vágólapra másolva!
II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Tisztjévé nevezte ki David Beckhamet, a Manchester United futballsztárját. Bezzeg a Brit Birodalom Parancsnokává avanzsált Colin Jackson futófenomén.

A labdarúgó-válogatott 28 éves csapatkapitánya - aki ezentúl a neve után írhatja a kitüntetés rövidítését (OBE) - hallatlan népszerűségével és példamutató életmódjával szolgált rá a címre: gondosan neveli két kisfiát, nem iszik, nem dohányzik, és nem szerepel a botránykrónikákban.

"Beckham a pályán és azon kívül is kiváló követe hazájának" - jelentette ki Tony Blair miniszterelnök szóvivője a királynő születésnapján rendezett díjátadó ünnepségen.

Az OBE egyébként feljogosítja viselőjét arra a kiváltságra, hogy házasodhat, illetve kereszteltetheti gyermekét a világhírű londoni Szent Pál székesegyházban.

Még magasabb kitüntetésben részesült Colin Jackson, a márciusban visszavonult futócsillag. A 36 éves világ- és Európa-bajnok atléta - aki világcsúcstartó 110 és 60 gáton - a CBE címmel gazdagodott, 18 éves pályafutásának elismeréseként.