Vágólapra másolva!
Közel 15 ezer futballőrült köszöntötte Ho Si Minh-városban David Beckhamet, a Real Madrid friss szerzeményét ázsiai túrájának vietnami állomásán szinte megostromolták rajongói. Közben nem pihennek a madridiak sem, a hírek szerint Carlos Queiroz, a MU egyik edzője - kis nizzai kitérőt követően - szerdán Spanyolországba repült, ahol szerződésének aláírására készül a királyi gárdával.

Hatalmas szurkolói láz kíséri David Beckham délkelet-ázsiai körútját. A Real Madrid új sztárja előbb a helyi stadionban mutatta be kivételes rúgótudását, majd több száz labdát lőtt ki a nézőtérre a tömeg legnagyobb örömére. Később együtt edzett az egyik városi csapattal, majd sajtótájékoztatón vett részt, ahol - mint az egész turné során - nem lehetett kérdezni őt a Manchester United-válás okairól, a pénzügyeiről és felesége, Victoria énekes karrierjéről.

Ahogy a külföldi hírügynökségek fogalmaztak, Vietnamban Beckham-őrület tört ki, az emberek a sztár minden megmozdulását ovációban részesítik, bárhova megy, tömegek kíváncsiak rá. Az elemzők már a madridi tranzakció előtt úgy vélték, a Real számára Beckham személye sokkal fontosabb, mint a játéktudása. A középpályásra épített üzlet (mezek, kitűzők, bögrék s a további hihetetlen ajándéközön) ugyanis dollármilliókat hozhat a konyhára, akkor is, ha David egy percet nem tölt el a pályán. S mivel Ázsiában a legismertebb és legkedveltebb személyiség (nemcsak a sportot tekintve), kiváló reklámhordozóként vele betörhet a királyi gárda a "szűz piacra".

"Köszönöm, hogy elárasztotok kedvességetekkel, nagyon boldog vagyok, hogy itt, ebben a városban lehetek" - mondta rajongóinak a lófarkas játékos, miután vietnami nyelven üdvözölte őket. "Imádom őt, imádom őt. Olyan fantasztikus játékos" - éltette kedvencét egy húszéves tanuló, Nguyen Cao Cuong.

Utoljára 2000 novemberében tört ki hasonló hisztéria a kommunista rezsim által irányított országban, amikor az Egyesült Államok akkori elnöke, Bill Clinton látogatott Vietnamba. Beckham magángépével érkezett, távol-keleti körútján Malajzia mellett még Japánba és Thaiföldre látogat el. Ho Si Minh-városba felesége, Victoria nem tartott vele, az egykori Spice Girls-tag inkább Bangkokban maradt.

A 28 esztendős Beckham a múlt héten 35 millió euróért hagyta el a MU-t a Real Madrid kedvéért. Éves fizetése hétmillió dollár lesz, de különféle jutalmakkal ez az összeg tovább nőhet. A klasszis egyébként a Távol-Keleten értesült arról, hogy jövőre nem Vicente del Bosque lesz a Real Madrid edzője. "Sokkol a hír, most hallok róla először. Nem tudok mit mondani" - nyilatkozta, a hírek szerint valóban megdöbbenten. Ám tény, az edzői posztra legesélyesebb Carlos Queirozszal kiváló kapcsolatot ápol, s csak jót nyilatkozott róla...

A Marca című spanyol lap úgy tudja, a portugál szakember szerdán utazik Madridba, ahol akár már a szerződés aláírására is sor kerülhet, Az biztos, hogy Queiroz kedden még Nizzában volt, ahol meglátogatta a vakációzó Fergusont, s kikérte véleményét.

Sir Alex kijelentette, nem áll segítője útjába, s ha Carlosnak tényleg komoly ajánlatot tenne a spanyol klub, akkor az el kell fogadnia. "Csodálatos lehetőség ez számára, túl nagy esély ahhoz, hogy elszalassza. Az biztos, nem esünk pánikba, hogy új edzőt kell keresnünk, mert nagyon elégedettek vagyunk Mike Phelan munkájával" - jelentette ki Ferguson a Daily Mailnek nyilatkozva.

Queiroz Mozambikban született, portugál állampolgárságú, irányításával a portugál junior válogatott 1989-ben és 1991-ben világbajnok lett. A tréner 1991 és 1994 között a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya volt, majd a Sporting Lisboánál, később az Egyesült Államokban és Japánban dolgozott. A dél-afrikai válogatott éléről 2002. március elején, 81 nappal a világbajnokság kezdete előtt távozott, s fogadta el júniusban a MU ajánlatát.

Korábban felmerül, hogy Fabio Capellót, a Roma edzőjét, esetleg a portói Jose Mourinhót kérik fel a szakmai munka irányítására. A csapat hivatalosan július elején kezdi meg a felkészülést, David Beckham hivatalos bemutatása július 2-án lesz. A klub július 24-e és augusztus 11-e között ismét a Távol-Keletre utazik, ahol öt mérkőzést játszik.