Vágólapra másolva!
Franciaország Thierry Henry aranygóljával vasárnap késő este másodszor hódította el a Konföderációs-kupát, de a mérkőzést követően sem a győztesek, sem a vesztes kameruniak nem foglalkoztak a pályán történtekkel.

"Nagy nap ez a mai, egyben nagyon szomorú is. Foéért és egész Afrikáért játszottunk" - mondta a találkozót követően Winfried Schäfer, a kameruniak német szövetségi kapitánya, aki egyetlen szót sem áldozott a finálé elemzésére, és meg sem próbált választ keresni csapata vereségére.

A tréner szinte teljes nyilatkozatát Marc-Vivien Foe emlékének szentelte, aki a Kolumbia ellen 1-0-ra megnyert csütörtöki elődöntő 73. percében a kezdőkörben összeesett, a szíve megállt, és az orvosok sem tudtak rajta segíteni, noha 45 percig küzdöttek az életéért.

"35 éve dolgozom a profi futballban, és soha nem találkoztam olyan erős, kitartó és kitűnő játékossal, mint amilyen ő volt. Biztos vagyok benne, hogy a válogatottnak és klubcsapatának is nagyon hiányozni fog" - emlékezett a 28 évesen elhunyt középpályásra Schäfer.

Jacques Santini, az Európa-bajnok és címvédő franciák szövetségi kapitánya sem beszélt sokat a találkozóról, mellőzte a szakmai értékelést: "Elégedett vagyok együttesem teljesítményével, s örülök, hogy az öt évvel ezelőtti világbajnoki cím után ismét hazai pályán ünnepelhettünk egy rangos kupasikert. Sportszempontból Henry mindent eldöntő gólja marad meg az emberek emlékezetében, de humánusabb oldalról közelítve: mindenkinek a tragikusan elhunyt Foe jut majd eszébe. A szememben nem csak mi, hanem Kamerun is győztes" - mondta Santini.

A kapitány hozzátette, hogy soha nem élt át még olyan tiszteletteljes gyászszünetet, mint amilyen a döntő előtt fogadta a csapatokat. "Néma csend volt a stadionban, pisszenés sem hallatszott. Olyan hangulat uralkodott az arénában, amilyet még soha nem tapasztaltam" - nyilatkozta a mester. Santini irányításával első jelentősebb sikerét aratta a francia labdarúgó-válogatott.

A francia Thierry Henry kapta kupa legjobb játékosának, illetve a torna gólkirályának járó díjat is. Az újságírók szavazatai alapján odaítélt "adidas Aranylabdát" fölényesen nyerte el az Arsenal klasszis csatára, aki a voksok 28 százalékát szerezte meg, míg a második helyen végző török Tuncay Sanli 15 százalékot kapott. A harmadik az a kameruni Marc-Vivien Foe lett, aki a Kolumbia ellen 1-0-ra megnyert csütörtöki elődöntő 73. percében a pályán összeesett, s meghalt. Henry a döntőben szerzett aranygóljával lett a legeredményesebb játékos, megelőzve öt háromtalálatos riválisát. A torna legsportszerűbb csapatának Japánt választották.