Vágólapra másolva!

Megkezdődött a hajléktalanok focivébéje

Grazban megkezdődött a hajléktalanok labdarúgó-világbajnoksága. Az egyedi eseményre 18 országból érkeztek játékosok és szakvezetők.

A rendezvény főszervezője az International Network of Street Papers cég, amelynek hirdetett célja, hogy az életpályájukon partvonalra került emberekben felkeltse a tudásvágyat és az akaratot, amire a sport kínálja az egyik legjobb eszközt.

A hajléktalanfutball szabályai kissé eltérnek a nagypályás fociétól, a csapatok keretei ugyanis 10 fősek (8 játékos, 2 edző). A kispálya méretű játéktéren - mindkettőt Graz belvárosában állították fel - egyidejűleg három mezőnyjátékos és egy kapus tartózkodhat. A mérkőzések a csoportkörben 14, majd a már kieséses rendszerben előbb 20, azután 30 percesek. A nagypályás futballtörténelmet alapul véve az ausztriai torna első számú esélyese a brazil válogatott.

Sajnálatos módon a nagyokhoz hasonlóan itt is akadnak viselkedési zavarok: például a svéd csapatból már a nyitónapon három embert küldtek el a vb színhelyéről, mivel némi alkohollal ünnepeltek első meccsüket követően.