Vágólapra másolva!
Amikor májusban véget ért a Premiership, a Chelsea együttesénél nagy volt az öröm, hiszen a gárda a negyedik helyen végzett, vagyis kiharcolta a Bajnokok Ligájában való szereplés lehetőségét. Ennek ellenére a klub anyagi helyzete nem volt valami rózsás, és félő volt, hogy pár kulcsembert egy jobb szerződés reményében elcsábítanak. Azóta azonban nagyot változott a helyzet: a londoniaknak új tulajdonosa van az orosz üzletember, Roman Abramovics személyében, aki a hírek szerint 150 millió fontot áldozna új focisták igazolására, márpedig ezért a pénzért nem is egy világklasszist lehet szerződtetni. A Real Madrid kameruni válogatott játékosát, Geremit már meg is szerezte a klub.

A Chelsea gárdájának anyagi lehetőségeiről mindent elárult, hogy a klub, amely korábban az élen járt a külföldi világsztárok leigazolásában (gondoljunk csak Viallira, Zolára, Laudrupra, Gullitra, Desailly-ra - hogy csak a legnagyobbakat említsük) tavaly nyáron egyetlen fillért sem költött új futballistára: az egyetlen új szerzemény, a spanyol Enrique de Lucas ingyen érkezett az Espanyoltól. Mindez azonban az előnyére vált a csapatnak, hiszen Claudio Ranieri mesternek nem kellett új csapatot építenie, és ennek eredményeképpen egy rendkívül ütőképes és összeszokott gárda állt össze, amely nagy küzdelemben megelőzte az esélyesebbnek tartott Liverpoolt, és befutott a negyedik pozícióba a Premiershipben. A Chelsea 1999 óta nem végzett ilyen előkelő helyen, és azóta nem is játszott a Bajnokok Ligájában - amire most ismét meglesz a lehetősége.

Ennek ellenére félő volt, hogy a vezetőség nem tudja együtt tartani a csapatot: a saját nevelésű középpályásnak, Jody Morrisnak lejárt a szerződése, és több klub is csábította, míg a francia középhátvéd, William Gallas több fizetést szeretett volna kapni - amit az Arsenal szíves örömes megadott volna neki. Gianfranco Zola azon gondolkozott, hogy hazatér Olaszországba, hogy szülőföldjén, Szardíniában fejezze be pályafutását, az olasz kapust, Carlo Cudicinit is hívták haza, Boudewijn Zendenért pedig a Lazio és az Internazionale jelentkezett be.

Július elsején aztán váratlan esemény történt, amely alaposan megváltoztatta az erőviszonyokat: a klub elnöke és fő tulajdonosa, Ken Bates eladta részesedését az orosz multimilliomos üzletembernek, Roman Abramovicsnak, részvényenként 35 pennyért, ami összesen 29,6 millió fontot tett ki. Abramovics Oroszország második leggazdagabb embere, és ezzel a lépéssel a Chelsea hirtelen az anyagilag egyik legbiztosabb lábakon álló egyesület lett Európában. Egy csapásra fejre állt minden, és a közvélemény immár nem azt találgatta, hogy melyik klasszis hagyja el a klubot, hanem hogy melyik világsztár érkezik az egyesülethez. A pozitív jelek ugyanis nyilvánvalóak voltak: noha Zolát nem sikerült megtartani, mert a talján támadó már elígérkezett a Cagliarihoz, és adott szavát nem akarta megszegni, de két nappal az új tulajdonos megjelenése után Jon Terry és a 19 esztendős, hatalmas tehetségnek tartott csatár, Carlton Cole is új szerződést írt alá. Mindeközben az AC Milan bejelentette, hogy egy angol egyesület (amelynek a kilétét nem akarták felfedni) ötvenmillió fontot ajánlott a világ legjobb védőjének tartott Alessandro Nestáért, Abramovicsot pedig az angol szövetségi kapitánnyal, Sven-Göran Erikssonnal látták együtt.

Az angol sajtó szerint az új tulajdonos 150 millió fontért szeretne új focistákat igazolni a nyáron - ha ennek az összegnek csak a felét hisszük el, az is elképesztően soknak számít, és a mai recessziós időkben akár több világklasszis is szerződtethető ennyi pénzért. Az első jelölt a brit bulvárlapok alapján Thierry Henry volt, az Arsenal csatáráért a Kékek állítólag ötvenmilliót adtak volna - de az Ágyúsok elnöke, Peter Hill-Wood elmondása szerint a franciát hetvenmillióért sem adnák oda a támadót, akit pótolhatatlannak tartanak, és konkrét ajánlat amúgy sem érkezett. Ez utóbbi nem mondható el a Juve holland középpályásáról, Edgar Davidsról, azt ugyanis az olaszok is elismerték, hogy a Chelsea megtette az ajánlatát, ám túl későn, a taljánok ugyanis most már válnak meg a focistától.

Erre azért nem érdemes mérget venni, mert a Zebrák általános menedzsere, Luciano Moggi nem éppen az igazmondásáról híres, ráadásul a Juve nemrég szerződtette a ghánai Stephen Appiah-t, aki tökéletesen pótolhatná Davidsot. Egy másik holland labdarúgó, Patrick Kluivert már közelebb áll a Chelsea-hez, hiszen érte csupán 1,5 millió eurót kellene fizetni a Barcelonának, más kérdés, hogy a támadó rendkívül magas fizetési igényei még megakadályozhatják a transzfert - persze, a londoniaknak most nem kell spórolniuk.

Az első új klasszist Geremi személyében már le is igazolta a Chelsea, az olimpia bajnok kameruni labdarúgó 6,9 millió fontért érkezett az együtteshez. A Premier League légköre nem lesz ismeretlen a védelemben, és a középpályán egyaránt bevethető Geremi számára, hiszen az előző idényt a Middlesbroughnál töltötte kölcsönjátékosként.

Abramovics csütörtökön azzal keltett nem kis feltűnést, hogy megérkezett Milánóba, ahol állítólag az Internazionale menedzserével, Gabriele Orialival tárgyalt - mégpedig Christian Vieriről. A milánóiak vezetőségének egy másik tagja, Marco Branca ugyan azt nyilatkozta, hogy még senkivel sem tárgyaltak Vierivel kapcsolatban, ráadásul nem hogy ötven (mert állítólag a Chelsea ajánlata erről szól), de 150 millió euró is kevés lenne a csatárért, de ez még nem jelent semmit. Abramovics egy nappal korábban egyébként Párizsban járt, így az élelmes úkságírók rögtön Ronaldinhót kezdték emlegetni.