Vágólapra másolva!
A csőd szélére került a Barcelona labdarúgócsapata, miután a 2002-2003-as idényben 164 millió euró volt vesztesége, s ezzel adóssága 218 millióra nőtt. "Egy normál vállalat ilyen esetben már régen csődöt jelentett volna" - írta az El Periódico de Catalunya. A 105 ezer tagot számláló katalán egyesület három évvel ezelőtt még 10 millió eurós nyereséget könyvelhetett el.

"A klub elég erős ahhoz, hogy kilábaljon a válságból" - mondta bizakodva Ferran Soriano alelnök. "Ebben a szezonban az a cél, hogy javítsunk a mérlegen."

Ennek érdekében arrafelé szokatlan lépésre szánta el magát a Joan Laporta vezette elnökség: úgy döntött, hogy története során először hirdetés kerül a csapat piros-kék mezére. A stílusa miatt barcelonai Kennedynek nevezett Laporta emellett elérte, hogy a holland Patrick Kluivert és Philippe Cocu egyezzen bele fizetése csökkentésébe. Szintén az adósság lefaragása érdekében szeretnék eladni Carles Puyolt 20 millió euróért a Manchester Unitednek.

Az elmúlt években felhalmozott adósság gyakorlatilag egyetlen ember nevéhez köthető, s ez a volt elnök, Joan Gaspart, aki 190 millió euróért vásárolt játékosokat, ráadásul nagy részük nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A 21 millióért igazolt brazil Geovanni ingyen távozott a Benficához, és nem kapott pénzt a klub a pályafutását az Olympique Marseille-ben folytató francia Philippe Christanvalért sem, akiért korábban 17 milliót fizetett. Ebbe a sorba illik a 15 millió euróba került Alfonso Pérez és a 11 milliós Juan Roman Riquelme is.