Vágólapra másolva!
Az RC Deportivo az elmúlt években rendre úgy vágott neki a Primera Divisiónnak, hogy igazából sosem került az érdeklődés középpontjába: a Real Madrid és az FC Barcelona mellett hol a Valencia CF, hol pedig az Atlético Madrid volt a fő beszédtéma Hispániában. Pedig a galíciaiakra érdemes odafigyelni, hiszen az A Coruna-i csapat az elmúlt négy évben mindig a dobogón végzett (ezt egyetlen más együttes sem mondhatja el magáról Spanyolországban), és most is pazarul kezdte a szezont. A 6. fordulóban például fölényesen legyőzte a vendég Atlético Madridot.

Az RC Deportivónál nem szokás a nagy médiafelhajtás a nyári átigazolási szezonban; a galíciaiak mestere, Javier Irureta nem híve a sztárigazolásoknak, ő jobban szereti, ha szép csendben végezheti a maga munkáját, és az általa fontosnak ígért posztokra érkezik egy-két futballista. Mindennek köszönhetően az együttes magja az elmúlt években nem nagyon változott: 2001 nyarán a védő Héctor és Goran Djorovic, illetve a középpályás José Emilio Amavisca és Sergio volt az új szerzemény, tavaly nyáron pedig a hátvéd Jorge Andrade, a kapus Juanmi, illetve a csatár Albert Luque érkezett.

Mindannyiukról elmondható, hogy remek labdarúgók, ám egyikük sem tartozik a Real Madrid vagy az FC Barcelona által favorizált szupersztárok közé. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért a Depor az egyik legkiegyensúlyozottabban szereplő együttes a spanyol élvonalban, a gárda egy bizonyos színvonalat mindig képes hozni: jellemző, hogy a galíciaiak utoljára 2001 novemberében szenvedtek kétgólosnál nagyobb különbségű vereséget a Primera Divisiónban, míg ez idő alatt a Real, a Barca és még a Valencia is beleszaladt legalább egy méretes zakóba.

Eleinte úgy tűnt, hogy az idei nyár sem lesz kivétel a viszonylagos eseménytelen holtszezonok sorából, ám a nagy átigazolási szappanoperák szereplőinek sorába a Deportivo is bekapcsolódott, köszönhetően a holland Roy Makaaynak. A támadó ugyanis mindenáron a Bayern Münchenbe akart igazolni, és a galíciaiak nem is nagyon tartóztatták, viszont alaposan megkérték az árát. Hosszas huzavona kezdődött a bajorokkal, ami majdnem egész nyáron át tartott, és ez idő alatt Makaay nem is edzett együtt a többiekkel. Végül a spanyoloknak 18,75 millió eurót sikerült kisajtolniuk a müncheniekből, amivel a csatár az idei átigazolási piac egyik legdrágább futballistája lett.

Érdekes módon Irureta mester nem esett kétsége legjobb góllövője távozása miatt, és egyáltalán nem forszírozta, hogy igazoljanak valakit a helyére, úgy vélte, hogy az RCD Mallorcának kölcsönadott uruguayi Walter Pandiani visszaérkezése tökéletesen elég lesz ahhoz, hogy a csapat eredményesen szerepeljen. A klub egyébként sem nagyon erőltette meg magát a játékospiacon, és egészen augusztus végéig senki sem érkezett a csapathoz.

Ekkor ugyan szerződtették az uruguayi kapust, Gustavo Munúát a Nacionaltól, de nyilvánvaló volt, hogy az ő leigazolása csak amolyan biztonsági lépés arra az esetre, ha az első számú kapussal, José Francisco Molinával történne valami - a két másik hálóőrt, Juanmit és Dani Mallót ugyanis egyaránt kölcsönadták. Hasonlóan járt a paraguayi Roberto Acuna is, és így bár kölcsönből többen is visszaérkeztek a csapathoz (Pandiani mellett a legutóbbi szezont a német Hannover '96-ban töltő Jaíme és Fernando, valamint az FK Austria Wienben futballozó Djalminha), a játékoskeret azért igencsak karcsú volt - különösen, hogy a veterán Donatóval sem hosszabbítottak szerződést. Kevéssel a bajnokság kezdete előtt aztán a galíciaiaknak még sikerült megszerezniük Pedro Munitist, akire a Real Madridnál nem tartottak igényt, de ennek ellenére sokan féltették a csapatot.

Irureta azonban egyáltalán nem zavartatta magát, úgy ítélte meg, hogy az előző szezonban látott gárda tökéletesen megfelel a céljainak. A mester által alkalmazott alaptaktika nem változott, vagyis a Depor alapvetően továbbra is egy csatárral játszik, aki mögött Juan Carlos Valerónnál van a karmesteri pálca. Mindez eleinte azt ígérte, hogy az elmúlt szezonban Makaay bomba formája miatt többnyire csak a kispadra szorult és emiatt duzzogott Diego Tristánnak végre eljött az ideje, de úgy látszik, a csatárnak nincsen szerencséje: azok után, hogy az első két fordulóban kezdőként nem tudott gólt szerezni, a helyére beállt Pandiani viszont mindkét alkalommal betalált, a mallorcai születésű csatár a harmadik játéknapon máris a kispadon találta magát.

Becsületére legyen mondva, ezúttal ő szerzett gólt csereként beállva, de mivel Pandiani egyelőre nem tud hibázni, így Diego Tristán hangulata nem éppen a legjobb, és a hírek szerint szeretné elhagyni a klubot. Erre azonban valószínűleg csak jövő nyáron lesz lehetősége, hiszen már a Bajnokok Ligájában is pályára lépett, vagyis ebben a szezonban más csapatban már nem szerepelhet a nemzetközi porondon.

Eredmények:
Deportivo La Coruna - Atlético Madrid 5-1 (2-1)
gól:
Fran (7.), Romero (35.), Sergio (50.), Pandiani (56.), Scaloni (92.), illetve Lequi (11.)
kiállítva: Javi Moreno (80., Atlético Madrid)

Villarreal - Real Zaragoza 1-1 (1-1)
gól:
Victor (4.), illetve Villa (23.)

Real Betis - Athletic Bilbao 1-1 (0-0)
gól:
Tiko (46.), Assuncao (90.)