Vágólapra másolva!
Liverpool városában az előző szezonban inkább az Everton FC híveinek volt okuk az örömre, mert bár a Vörösök előrébb végeztek a tabellán, számukra az ötödik helyezés csalódást jelentett, míg a Goodison Parkban a hetedik pozíció remek eredménynek számított. A Stolverkosok szurkolói az edzőben, David Moyesban, illetve az új tinisztárban, Wayne Rooneyban bízva biztosak voltak benne, hogy a jelenlegi pontvadászatban még jobban szerepel majd a gárda, de az Everton egyelőre képtelen megismételni korábbi teljesítményét.

Az Everton FC a kilencvenes években csupán egy alkalommal végzett a tabella első felében (1996-ban a hatodik helyen zárta a Premiershipet), legtöbbször viszont a klub hagyományaihoz méltatlanul a kiesés ellen küzdött. A helyzetbe már-már beletörődött szurkolókat ennek megfelelően valósággal felvillanyozta az, hogy az előző pontvadászatban a fiatal skót mester, David Moyes vezérletével a csapat esetenként a régi szép időket idézte, és végül a hetedik pozícióban zárta a bajnokságot.

Ráadásul a színen feltűnt egy új szupertehetség, a mindössze 18 esztendős, saját nevelésű csatár, Wayne Rooney, aki nemcsak az Everton FC kezdő tizenegyébe, hanem az angol válogatottba is bekerült, és a háromoroszlánosok történetének legfiatalabb játékosa lett. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a klub építési engedélyt kért egy vadonatúj, hipermodern stadionra, akkor látható, hogy az egyesület fanatikusai miért gondolták úgy: a Stolverkosok ismét élcsapattá léphetnek elő.

A drukkerek optimizmusát az sem csökkentette, hogy a nyári átigazolási időszakban egyetlen új futballista sem érkezett a klubhoz, miközben a többi egyesület azért igyekezett megerősíteni a keretét. Az Everton kasszájából mindössze annyira futotta, hogy két, az előző idényben kölcsönben szerepelt labdarúgót végleg megvásároljon: a kínai Li Tiét, aki a 2002-2003-as idényben 29 összecsapáson szerepelt, a Liaoning Bodaótól vették meg (a vételárat nem hozták nyilvánosságra), míg a nigériai védőt, Joseph Yobót (ő 24 mérkőzésen lépett pályára az előző szezonban) az Olympique Marseille-től szerezték meg véglegesen 3,5 millió fontért.

Moyes még egy labdarúgót látott volna szívesen csapatában, a Fulham FC azonban ötmillió fontot kért az utánpótlás-válogatott középpályásért, Sean Davidért, és ez az összeg már túl sok volt a liverpooliak számára - ami jelzésértékű abból a szempontból, hogy a klub anyagiak terén még mindig nem tudja felvenni a versenyt a Premiership nagyágyúival.

Az új szerzemények hiánya persze nem jelentett akkora gondot, hiszen így legalább senkit sem kellett újonnan beépíteni a csapatba, az viszont már problémát okozott, hogy a hirtelen szupersztárrá előlépett Rooney fejlődésben lévő szervezete egyelőre nem bírta a túlzott terhelést. Moyes az előző idényben is igyekezett minél többet pihentetni csatárát: ugyan 32 találkozón vetette be, de ebből 19 alkalommal csak csereként küldte pályára, és a szakvezetőnek azt is sikerült "kibuliznia", hogy Sven-Göran Eriksson ne vigye magával a csatárt a júniusi, Dél-Afrika elleni barátságos 90 percre.

Ez sem volt azonban elég, hiszen a nyári felkészülés során Rooney végig bokasérüléssel bajlódott, és a bajnokság kezdetén egyáltalán nem volt tökéletes fizikai állapotban. Mindez a teljesítményén is meglátszott, hiszen hiába szerepelt az első nyolc találkozó mindegyikén, csupán egy gólra volt képes - igaz, közben rendszeresen játszott a válogatottban is, sőt, a macedónok ellen be is talált, amivel ismét beírta magát a históriáskönyvekbe mint a háromoroszlánosok történetének legfiatalabb gólszerzője.

Rooney mellett az első játéknapok során Li Tie, illetve David Weir sem állt Moyes rendelkezésére sérülés miatt, vagyis két focista is kidőlt a védelemből, ennek ellenére a szakember az átigazolási időszak lejárta előtt a támadórészlegbe hozott új embereket. Az Everton FC az egész nyarat "végigaludta", hogy a transzferidőszak utolsó napján négy játékost is szerződtessen.

Az egykori közönségkedvenc Francis Jeffers visszatérését a drukkerek nagy örömmel fogadták: a csatár két évvel ezelőtt 14 millió fontért igazolt az Arsenal FC-be, ahol azonban nem találta meg számítását, és most kölcsönbe tért vissza a Goodison Parkba. Hozzá hasonlóan a csatársort erősítendő érkezett a "skót Rooney", vagyis a húszesztendős James McFadden, akit a Motherwell FC 1,8 millió fontért adott el az angol klubnak, az ír szélső, Kevin Kilbane pedig a másodosztályú Sunderland FC-t hagyta el az Everton kedvéért - érte egymillió fontot kellett fizetni. A negyedik új igazolás a veterán portás, Nigel Martyn volt, akit a Leeds United ingyen engedett el.

Egyelőre a legutóbbi igazolás tűnik a leghasznosabbnak, hiszen az Everton első számú kapusa, Richard Wright sérülése után nem hátrány, hogy egy rendkívül tapasztalt hálóőr áll a kapuban, és McFadden sem okozott csalódást, ám az eredmények egyelőre nem teszik elégedetté a fanatikusokat. A liverpooli klub nyolc forduló alatt csak két mérkőzést nyert, ráadásul az előző szezonban remeklő védelme sem állt a helyzet magaslatán, hiszen a csapat már 15 gólt kapott. Ebből a szempontból bizony rosszul jött Moyesnak, hogy két alapembere, Alessandro Pistone és Alan Stubbs is kidőlt a sorból.