Vágólapra másolva!
Észak-Európában lassan a végéhez közelít a szezon, a hét végén Svédországban és Finnországban is kupadöntőt rendeztek, utóbbiban magyar részvétellel és győzelemmel. A holland pontvadászatban a nagyok közül a PSV és az Ajax is nyert, a Feyenoord viszont háromgólos előnye ellenére is kénytelen volt egy döntetlennel beérni, míg Afrikában a Bajnokok Ligája elődöntőinek első mérkőzéseire került sor.

A múlt heti, "hagyományos" rangadó után (amikor a PSV Eindhoven volt az ellenfél) ismét nehéz meccs várt az Ajax Amsterdamra a holland bajnokságban, hiszen az amszterdamiak ellenfele a szezon meglepetéscsapata, az AZ Alkmaar volt. Az alkmaari együttes a forduló előtt a második helyen állt, de ugyanannyi pontja volt, mint az Ajaxnak.

További pikantériát adott a találkozónak, hogy az AZ kispadján az a Co Adriaanse ül, aki korábban éppen az amszterdamiak mestere volt, ám hiába nyert bajnokságot a klubbal, és tette le a mostani csapat alapjait, mégis menesztették, hogy Ronald Koemant nevezzék ki a helyére.

Adriaanse mellett még két másik volt ajaxos is szerepel az alkmaariaknál, a kapus Henk Timmer és a védő Tim de Cler, és mindketten voltak a kezdő tizenegyben az amszterdami ArenA-ban. A találkozót a vendégek kezdték jobban, dán csatáruk, Kenneth Perez révén már az ötödik percben megszerezték a vezetést, majd miután Ibrahimovic kiegyenlítette az állást, két percre rá Perez megint betalált, így a szünetben az AZ vezetett 2-1-re.

Mindez egészen az utolsó negyedóráig tartott, amikor Nigel de Jong egyenlített, majd az utolsó percekben az Ajax a győzelmet is megszerezte: éppen a volt amszterdami, De Cler követett el tizenegyest érő szabálytalanságot, amiért ő piros lapot, az Ajax pedig büntetőt kapott, és a csapatkapitány Tomas Galásek lába nem is remegett meg.

Az Alkmaar ezzel lecsúszott a második helyről, ezt a pozíciót a PSV Eindhoven vette át, amely idegenben verte az ezúttal csak egy magyar játékossal, Fehér Csabával felálló NAC Bredát - Theo Lucius már a negyedik percben megszerezte a vezetést, majd a koreai Park Ji-sung kétszer is betalált, és Engelaar késői tizenegyese csupán a szépítést jelentette.

A Feyenoord viszont nem tudta tartani a lépést két riválisával, és a rotterdami együttes még nagyobb hátrányba került, hiszen háromgólos előnye ellenére sem tudott nyerni a Groningen ellen. A vendégek az első játékrészben rendkívül magabiztosan játszottak, és megérdemelten értek el három gólt, ám ezt követően azt hitték, hogy már övék a meccs, és ez két pontjukba került: a Groningen ugyanis nem adta fel, és a második félidőben kiegyenlítette az állást. Az utolsó találatot a csereként beállt Sander van Gessel a ráadás perceiben érte el.

Hollandia: döntetlen a rangadón/sport/focivilag/20031027oroszorszagban.html?pIdx=2