Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa második fordulójában bizony már akad olyan párosítás, amely kifejezetten rangadónak számít Európában, az FC Basel-Newcastle United összecsapás az előző szezonban akár a BL-ben is létrejöhetett volna. A párviadalok többségében azonban még mindig akad egy olyan favorit, amelynek kiesése meglepetést jelentene: a Liverpooltól, a Barcelonától, a Valenciától vagy az AS Romától kötelező továbbjutást várnak a drukkerek.

A Newcastle és a Basel az előző idényben nem hogy a Bajnokok Ligájában szerepelt, de ott volt a második csoportkörben is, ehhez képest most már az UEFA-kupa második fordulójában búcsúzniuk kell az egyiküknek, mivel a sorsolás szeszélye már most összehozta őket. A jelenlegi formát tekintve pedig egyáltalán nem a Szarkák az esélyesek, hiszen az angol gárda jelenleg csak nyolcadik hazája pontvadászatában, ellenben az FC Basel vezet a helvéteknél, sőt, 16 forduló alatt mindössze egyszer játszott döntetlent, a többi meccsét megnyerte.

Nem csoda, hogy a Newcastle mestere, Bobby Robson óvatosságra intette drukkereit a bázeli összecsapás előtt, és különösen a hazaiak remek fejjátékára hívta fel a figyelmet. A Szarkáknál még mindig sérült Craig Bellamy és Jonathan Woodgate, ráadásul Kieron Dyer és Andy Griffin is kidőlt a sorból, arról nem is beszélve, hogy Lee Bowyer még mindig eltiltását tölti, vagyis a vendégek meglehetősen tartalékosan állnak majd fel: még a szezon során teljesen mellőzött görög bekk, Nikosz Dabizasz is bekerült az utazó keretbe. A hazaiaknál viszont mindenki egészséges, a csapatban a svájci válogatottal Eb-szereplést kiharcoló Yakin testvérek mellett ott lesz a két argentin támadó, Rossi és Giménez is, így a Basel valóban győzelmi esélyekkel léphet pályára.

Egy másik angol csapat, a Liverpool helyzete sem sokkal könnyebb, hiszen bár az ellenfél nem olyan erős, mint a Basel, azért a román Steaua Bucuresti sem rossz csapat: a bukaresti együttes az előző körben egy másik angol gárdát, a Southamptont búcsúztatta. Ráadásul a Vörösök legjobbja, az első számú gólfelelős, Michael Owen ismét megsérült, és el sem utazott Romániába, hogy a hét végi, Manchester United elleni rangadóra rendbe jöjjön. A helyét a fiatal francia támadó, Florent Sinama-Pongolle foglalhatja el. A másik oldalon is akadnak sérültek, ha nem is olyan nagy nevek, mint a Liverpoolnál: a csatár Laurentiu Dinita és a középpályás Sorin Paraschiv is hiányzik majd, a játékmester, Marian Aliuta viszont felépült.

Az FC Barcelona mérkőzése magyar szempontból is érdekes lehet, hiszen a katalánok ellenfele az a görög Panioniosz lesz, amelyben Tóth Norbert is szerepel. Az előzetesen megadott kezdőcsapatok szerint a középpályás csak a kispadon kap helyet, akárcsak a hét végi bajnokin, de minden bizonnyal így nagy élmény lesz a számára a Barca elleni találkozó. A Panioniosznál persze azért nem "jutalomjátékként" fogják fel a párviadalt, hanem igenis meg akarják tréfálni a spanyolokat, akik az utóbbi időben egyre inkább kezdenek játékba lendülni. Frank Rijkaard mester a nemzetközi kupában ismét Rüstü Recbernek ad lehetőséget a kapuban, és az előjelek szerint a mexikói Rafael Márquez is ott lehet a kezdők között, igaz, nem az eredeti posztján, a védelem tengelyében, hanem a középpályán.

A Valencia hazai pályán fogadja az izraeli Maccabi Haifát, és a gárdától azt várja, hogy már ezen a mérkőzésen eldönti a továbbjutás sorsát. A spanyolok mesterének, Rafa Beníteznek elsősorban a középpályás-sor összeállítása okoz problémát, hiszen Miguen Angel Angulo még mindig sérült, Francisco Rufete is kidőlt a sorból, a nyáron igazolt Jorge López pedig azért nem játszhat, mert szerződtetése előtt még a pályára lépett az idei Intertotó-kupában a Villarreal színeiben. Mindennek köszönhetően várhatóan a bajnokságban általában csak csereként lehetőséget kapó Canobbio kezd majd, és az is elképzelhető, hogy a kisebb sérüléssel bajlódó Ayala helyén Garrido szerepel majd a védelemben. Mindezzel együtt a Valencia biztos győzelemben bízik az izraeliek ellen, akiknél a fiatal paraguayi támadó, Dante López, és a horvát válogatott Giovanni Rosso a legnagyobb név.

A sztárcsapatok közül a legnehezebb feladat talán az AS Romára vár, hiszen a Farkasok a horvát Hajduk Splithez látogatnak. És ha mindez nem lenne elég, a klubra a hét végén a Lazio elleni városi derbi vár, ami a drukkerek számára sokkal fontosabb holmi UEFA-kupa-meccsnél. Fabio Capellónak így azt kell eldöntenie, hogy megéri-e pihentetnie a kisebb sérüléssel bajlódó kulcsembereket, így Tottit, Chivut és Dacourt-t, vagy játszassa őket, felvállalva a kockázatot, hogy kidőlnek a sorból.

Érdekes találkozó vár a Perugiára: a Serie A-ban még nyeretlen együttes ugyanis a görög Arisz Szaloniki ellen lép pályára, az ellen a klub ellen, amely 1979-ben hatalmas meglepetésre búcsúztatta a taljánok az az UEFA-kupából. A hellének edzője ráadásul a '79-es "hősök" egyike, a dán Ole Skoboe, aki valószínűleg szívesen felidézné a 24 évvel ezelőtti eseményeket.