Vágólapra másolva!
Hivatalosan december 22-én hozza nyilvánosságra a francia France Football, hogy az újságírók választása alapján ki lett az esztendő legjobb labdarúgója, azaz ki érdemli ki az Aranylabdát. Összeállításunkban bemutatjuk a jelölteket, ezúttal Jan Kollert és Ludovic Giulyt.

Meglehetősen későn fedezték fel tehetségét: noha már tizenévesen is a Sparta Praha játékosa volt, a felnőttek között csak 21 esztendősen, 1994-ben mutatkozott be, és ekkoriban is csak kiegészítő embernek számított a prágaiaknál. Később több lehetőséget kapott ugyan, az 1996-97-es idényben például 31 mérkőzésen nyolc gólt ért el, de amikor az SC Lokeren megvette őt, nem sokan kapták fel a fejüket. Belgiumban aztán valósággal berobbant az európai futballba, a Lokerennel 1999-ben gólkirályi címet szerzett 24 találattal, és bemutatkozhatott a válogatottban is - éppen a belgák ellen, ráadásul góllal.

Meg is vette őt az Anderlecht, ahol folytatta a gólgyártást, nem csak a bajnokságban, hanem a BL-ben és a válogatottban is. Több élcsapat is versengett érte, végül a Borussia Dortmund vette meg 2001 nyarán, és első évében rögtön bajnoki címet nyert a BVB-val. Nagy termete ellenére nem csak a fejjátéka kiemelkedő, hanem labdakezelése is. Hatalmas munkabírása és taktikai fegyelmezettsége miatt az edzők nagy kedvence.

A cseh óriás az év elején kiváló formában futballozott: idei első öt bajnokiján négy gólt ért el, majd a hollandok elleni, sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőn Rotterdamban ő szerezte a cseh válogatott egyenlítő találatát, majd az osztrákok elleni hazai mérkőzésen kétszer is eredményes volt. A tavaszi szezon hátralévő részében ezt követően már "csak" két gólt ért el a Dortmund színeiben, ám ez egyáltalán nem jelenti, hogy rosszul futballozott volna, amire jó bizonyíték, hogy Matthias Sammer egyetlen egyszer sem hagyta ki a kezdő tizenegyből, és csak a legritkább esetben cserélte le. A nyáron sem lustálkodott, júniusban a válogatott színeiben volt eredményes, majd szeptemberben, a hollandok elleni hazai kvalifikációs találkozón hidegvérrel értékesítette a saját maga által kiharcolt tizenegyest.

A jelenlegi pontvadászatban a dortmundiaknak nem nagyon megy a bajnokságban, és Koller is kihagyott két összecsapást sérülése miatt, de már így is hét találatnál tart. Az ötvenbe kerülése elsősorban a cseh nemzeti tizenegy remek szereplésének szól, hiszen a támadó kihagyhatatlan a válogatottból is, és az idén összesen öt gólt szerzett címeres mezben tétmérkőzésen.