Vágólapra másolva!
A Leganés, a másodosztály 12. helyezettje a 88. percig továbbjutásra állt csütörtökön a kilencszeres BEK-győztes, bajnoki címvédő és jelenleg is éllovas Real Madriddal szemben a spanyol kupában. Csütörtökön, a Copa del Rey legjobb tizenhat csapata közé jutásért Carlos Queiróz sztáralakulata előbb 2-0-s vezetést szerzett, majd bődületes védelmi hibáinak köszönhetően 3-2-re fordított a kiscsapat, mígnem a 88. percben Solari kiegyenlített. A hosszabbításban Raúl rúgta be a 4-3-at és a továbbjutást jelentő gólt.

Queiróz úgy határozott, hogy pihenteti hat fáradt ászát, Iker Casillast, Míchel Salgadót, Figót, Zidane-t, Ronaldót, Helguerát. Kezdetben minden jól ment, a helyettesek - César, Minambres, Cambiasso, Núnez, Solari és Portillo - simán 2-0-s vezetéshez juttatták a bajnokot a 36. percig Beckham és Raúl góljai révén. (A második hatalmas potya volt, Leyenda kapus hathatós közreműködésével.)

Ekkor még a Butarque-stadion díszpáholyában feszítő Florentino Pérez elnök is elégedetten dőlt hátra, nem beszélve Queirózról, aki pedig nem barátja a rotációs rendszernek.

Korai volt, mert feltámadt a szinte kizárólag argentin futballistákat foglalkoztató kiscsapat- Carlos Aimar edző gárdájában mindössze Borja és Txiki spanyol, a többiek az edző honfitársai. Előbb Borja Calandria beadását értékesítette - óriási madridi védelmi hiba után -, majd megint Borja volt eredményes, fejesből. A koronát a 49. percben Pavón tette fel a vendégek szerencsétlenkedésére öngóljával.

Ekkor már a veszett fejsze nyele után kapkodott Queiróz: beküldte Míchel Salgadót és Ronaldót is, de a 88. percig csak elpuskázott helyzetekre futotta. Ekkor jött Solari, és kiharcolta a hosszabbítást, melyben Raúl sarkazásos góllal - a 109. percben Roberto Carlos beadása után - kiharcolta a továbbjutást. Igaz, ehhez a 115. percben César hatalmas bravúrjára is szükség volt, Enría ollózásos lövését követően.

"A Leganés megbüntetett minket, amikor 0-2 után visszavettünk az iramból. Ez mindig így van a futballban: ha vezetsz, majd utána elkezdesz lazsálni, már a következő meccsre tartalékolva, rendszerint büntet az ellenfél. 25 nap alatt nyolc mérkőzést vívtunk, vasárnap, a Mallorca ellen 28 nap alatt a kilencedik lesz, ezért kellett több kulcsjátékosomat pihentetnem. Végül nem szép játékkal, hanem véres verejtékkel győztünk" - értékelt Queiróz.

Spanyol kupa:
Leganés - Real Madrid 3-4 (2-2, 3-3, 3-4)
gól:
Borja (39., 45.), Pavón (öngól - 49.), illetve Beckham (13.), Raúl (36., 109.), Solari (88.)

A nyolcaddöntő párosítása:
Alaves (II) - Valladolid
Atlético Madrid - Deportivo La Coruna
Eibar (II) - Real Madrid
Levante (II) - FC Barcelona
Malaga - Celta Vigo
Real Zaragoza - Real Betis
Valencia - Osasuna
Villarreal - Sevilla

Ebben a fordulóban már két mérkőzés dönt a továbbjutásról. Az első összecsapásokat január 5-én, míg a visszavágókat január 12-án játsszák.

Ch. Gáll András

Király-kupa: kiesett a címvédő Mallorca/sport/focivilag/20031218kupaszerda.html?pIdx=1