Vágólapra másolva!
Fabio Capello, az olasz bajnoki éllovas Roma edzője a La Gazzetta dello Sportnak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy 2004-ben a Grand Slam megvalósítása lesz a célja a fővárosi gárdával, azaz a Scudettót, vagyis az olasz bajnoki címet, továbbá az olasz kupát, s ráadásképpen az UEFA-kupát is meg akarja nyerni a Farkasokkal.

Capello minden idők egyik legsikeresebb olasz edzője, legalábbis az egységnyi idő alatt megszerzett bajnoki címek számát illetően. Élvonalbeli szakvezetői karrierjét mindjárt bajnoki aranyéremmel kezdte a Milannal (1992, 1993, 1994), majd egy év szünetet követően 1996-ban újra a csúcsra vezette a lombardokat. 1997-ben a Real Madriddal nyert spanyol bajnokságot, végül 2001-ben a Romát vezette bajnoki címre.

Capello most úgy érzi, jelenlegi társulata - mely 36 ponttal áll az élen az egyaránt 30 pontos Juventus és Milan előtt a Serie A-ban, habár utóbbi egy meccsel kevesebbet játszott - felülmúlja mind a kilencvenes évek közepének nagy Milanját - mellyel BL-t is nyert -, mind pedig az 1997-es Real Madridot.

"Volt szerencsém edzeni a hollandokkal, továbbá Baresivel, Maldinivel felálló Milant, a Raúlt és Roberto Carlost felsorakoztató Madridot, de úgy érzem, a játékosok képességeit tekintve ez a mostani Roma a legerősebb társulatom" - jelentette ki az 57 éves tréner. "Ez a Roma tele van fiatal vagy ereje teljében lévő sztárokkal, mint Pelizzoli, Chivu, Samuel, Mancini, Cassano, s még Totti is. 2001-ben, amikor a Romával bajnokok voltunk, Cafú és Candela volt a két szélső középpályásom, akik hátvédet és csatárt is játszottak, most Lima és Mancini tölti be ezt a szerepkört. A csatáraim sokkal támadóbb szelleműek, mint két éve, hisz akkor Delvecchiónak komoly védekező feladata is volt."

Capello sokkal rövidebb idő alatt ért el száz bajnoki győzelmet a Romával, mint az olasz fővárosban legendának számító svéd Nils Liedholm.

"Még mindhárom vasat a tűzben tartjuk, és nem szeretnék lemondani egyik célunk megvalósításáról sem. A január roppant fontos lesz, mert háromszor találkozunk a Milannal - egyszer a bajnokságban, kétszer az olasz kupában -, majd a február az UEFA-kupa miatt lesz lényeges. A sikeres őszt Irdningben, az osztrák Alpokban alapoztuk meg, ahol remek felkészülést tartottunk a szezonra. Az első perctől kezdve éreztem a játékosokon a lendületet, a törekvést, hogy ismét főszereplők legyenek. Roppantul bosszantotta őket, hogy elmaradtak a BL-szereplésről" - mondta Capello.

A tréner dicsérte Franco Baldini sportigazgató szakértelmét: "Franco nagy menedzser, tökéletesen ismeri a játékospiacot, s olyan fiatal tehetségek felfedezése és megszerzése fűződik a nevéhez, mint például a brazil Mancini."

Ch. Gáll András