Vágólapra másolva!
Ha egy edző a bajnokság negyedik helyére vezeti csapatát, majd a Bajnokok Ligájában bejut a legjobb 16 közé, akkor nehéz elképzelni, hogy menesszék. Ha azonban egy szakember a kiesés szélére sodródik együttesével, amely egy évvel korábban még a dobogóért küzdött, akkor valószínű, hogy útilaput kötnek a talpa alá. De mi van akkor, ha a fenti két állítás egyszerre igaz valakire? Nos, a Celta Vigónál úgy vélik, hogy az edzőnek ez esetben is mennie kell, így aztán Miguel Ángel Lotina helyére Radomir Anticot nevezték ki.

A vigói együttes éveken keresztül próbálkozott azzal, hogy kvalifikálja magát a Bajnokok Ligájába, azonban évről évre éppen hogy csak lecsúszott a lehetőségről. Tavaly aztán végre összejött a BL-t érő negyedik hely, ám a sikert elérő szakember, Miguel Ángel Lotina ennek ellenére sem volt túlságosan népszerű, hiszen vezérletével a korábban látványos támadójátékot mutató együttes valamivel defenzívebb (ugyanakkor kissé hatékonyabb) futballt produkált, márpedig a spanyoloknál az eredmények mellett bizony sokszor a szórakoztatást is számon kérik a csapattól.

Persze elsősorban az eredményesség számít, így aztán Lotina továbbra is élvezte a vezetőség bizalmát, ám amint haladt előre a szezon, úgy vált egyre ingatagabbá a kispad a tréner alatt. Miközben ugyanis a Bajnokok Ligájában remekül helytállt a gárda, és végül beverekedte magát a legjobb 16 közé, addig a bajnokságban ez alig sikerült: 11 forduló után például éppen a 16. helyen állt a gárda a Primera Divisiónban, vagyis nagyon közel került a kieső helyekhez.

Az évet végül ugyanabban a pozícióban, vagyis a 16. helyen zárta a galíciai együttes, ám az új esztendő első találkozóján rögtön mélyütés érte a drukkereket: az RC Deportivo elleni helyi rangadón ugyanis hazai pályán 5-0-ra kapott ki a gárda. A vigóiak utoljára 60 éve szenvedtek ilyen súlyos vereséget otthonukban, arról nem is beszélve, hogy éppen a legnagyobb rivális páholta el őket ilyen kegyetlenül, lengtek is a fehér zsebkendők a Balaídos-stadion lelátóin.

Szinte mindenki biztosra vette, hogy Lotinát ezek után páros lábbal rúgják ki, és meg is voltak az utódjelöltek (Vicente del Bosque, Elie Baup), ám némi meglepetésre a vezetőség további bizalmat szavazott a trénernek. A hirtelen összehívott közgyűlésen ráadásul arról is döntés született, megteremtik a lehetőségét annak, hogy a csapatot Lotina elképzelései szerint tovább erősítsék a téli átigazolási időszakban.

A bizalom azonban nem tartott sokáig: miután a Spanyol Kupa negyeddöntőjében a másodosztályú Deportivo Alavéstől 4-2-re kikapott a csapat, majd egy másik baszk gárda, a Real Sociedad a bajnokságban 5-2-re nyert a Balaídosban, betelt a pohár: Lotinát felmentették tisztségéből. Valószínűleg ha nem így tesznek, akkor a népharag az elnökséget is elsöpörte volna...

A kispad leendő gazdájaként az egykor az Alavésnél dolgozó Mané neve is felmerült, de végül nem ő, hanem a szerb Radomir Antic lett a megoldás, aki tavaly is nagy megmentőként lépett fel, akkor az FC Barcelonát hozta be az UEFA-kupás helyekre. Most azért valamivel nehezebb feladatra vállalkozott a Celta benntartásával, de nagy önbizalommal vágott neki a munkának. "A legfontosabb feladatom, hogy visszaadjam a játékosok önbizalmát, ami szinte teljesen elszállt a rossz eredmények miatt. A csapat ennél sokkal többre képes, és biztos vagyok benne, hogy a Celtára szép napok várnak" - nyilatkozta a mester.

A vigóiak természetesen nem csak a szakmai stábot igyekeztek megerősíteni, hanem a keretet is, és ebből a szempontból a lehető legjobbkor jött a klub számára, hogy a brazil középpályás, Vágner megkapta a spanyol állampolgárságot. Ezzel ugyanis felszabadult egy hely Európai Unión kívüli focisták számára, és az egyesület természetesen élt is a lehetőséggel. Minden bizonnyal Antic tanácsára az átigazolási időszak utolsó perceiben megszerezték a Partizan Beograd csapatkapitányát, Szasa Ilicet, aki egyelőre a szezon végéig írt alá a klubhoz, de a Celta opcióval rendelkezik arra, hogy a nyáron végleg megszerezze. A középpályás a BL-ben ugyan nem játszhat majd a spanyoloknál, de a klub a nemzetközi kupaszereplést minden bizonnyal amúgy is csak másodlagosnak veszi majd a bajnoki mérkőzések mellett.

A másik új szerzemény, a chilei Mauricio Pinilla viszont sok jóra nem számíthat: egyrészt őt még Lotina kérésére vették kölcsön a Chievo Veronától, másrészt egyelőre nem a remek teljesítménye miatt került a lapokba. A Real Betis elleni idegenbeli vereség után ugyanis állítólag kissé kimaradt a sevillai éjszakában, és a csapat szállodájába is megpróbált felcsempészni egy hölgyet. A focista azt ugyan elismerte, hogy néhány csapattársával kissé sokáig fennmaradt, de szerinte semmi olyat nem tettek, amivel megszegték volna a klub házirendjét.