Vágólapra másolva!
A csereként beállt Stern John 94. percben szerzett góljával egyenlített a Birmingham City együttese a házigazda Aston Villa ellen, a Premiership 26. fordulójának vasárnapi városi rangadóján. A Tottenham gólgazdag meccsen egy pontot tartott otthon a Leicester elleni összecsapáson. A Portsmouth kiejtette a Liverpoolt az FA-kupában.

A várakozásoknak megfelelően parázs csatát, kemény összecsapást hozott a két, európai kupaszereplést érő helyért hajtó birminghami csapat vasárnap kora délutáni összecsapása. A Villa és a City játékosai, valamint szurkolói nem esznek egymás tenyeréből, így a patinás birminghami derbi általában kemény munkát jelent a játékvezetőknek, és - Angliában nem jellemző módon - néha a rendfenntartó erőknek.

A mostani csata mindössze egy sárga lapot, viszont egy izgalmas, fordulatos, rendkívül lüktető, élvezetes mérkőzést hozott, amelyen a Kékek kétgólos hátrányból mentettek pontot az utolsó pillanatban.

Jobban kezdett a Villa Park negyvenezres nézőserege előtt a hazai csapat, és a 21. percben egy teljesen kijátszott támadás végén Vassel góljával meg is szerezte a vezetést. Ezt követően is David O'Leary csapata volt a kezdeményezőbb, a vendégek nem találták az utóbbi hetekben bombaformában teljesítő Angelék játékának ellenszerét, így egygólos Villa-előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második félidő első percében egyenlíthetett volna a City - nem tette -, a másodikban viszont a fiatal német középpályás, Thomas Hitzlsperger parádés bombagóllal növelte a hazaiak előnyét.

Eldőlni látszott a derbi, hiszen a City semmi olyat nem mutatott, ami feljogosíthatta volna Birmingham kék felét arra, hogy akár az egy pont megszerzésében is reménykedjen. Forssell aztán a hatvanadik percben egy - a Villa szempontjából elkerülhetőnek mondható - góllal megadta a jelet, és óriási offenzívába kezdett az egyenlítés érdekében a Bruce-legénység.

És amikor már úgy tűnt, hogy ha nehezen is, de begyűjti a három pontot a Villa, érkezett a cserecsatár, a trinidadi Stern John, és a 94. percben a léc alá bombázta a Sörensen által oldalra tenyerelt labdát.

Ezt követően érdemi dolgokra már nem volt idő, így maradt - a mérkőzés összképét tekintve igazságosnak mondható, ám igazából egyik csapatnak sem jó - 2-2-es döntetlen, amellyel a Villa hetedik, a City pedig a nyolcadik a tabellán.

Premiership, 26. forduló:
Aston Villa - Birmingham City 2-2 (1-0)
gól:
Vassell (20.), Hitzlsperger (47.), illetve Forssell (61.), John (94.)

Tottenham Hotspur - Leicester City 4-4 (3-1)
gól:
Brown (6.), Defoe (13., 88.), Keane (27.), illetve Doherty (öngól, 9.), Ferdinand (51.), Thatcher (72.), Bent (77.)
piros lap: Scowcroft (69., Leicester)

[origo]